News

Ce sumă a primit de la stat firma lui Dumitru Buzatu. Președintele CJ Vaslui a încasat banii pentru că a fost secetă

Dumitru Buzatu a înființat o firmă specializată în cultivarea cerealelor care este administrată de secretara sa, Ana Maria Obreja.
27.09.2023 | 09:33
Ce suma a primit de la stat firma lui Dumitru Buzatu Presedintele CJ Vaslui a incasat banii pentru ca a fost seceta
Dumitru Buzatu este asociat unic al firmei administrate de secretara sa, Ana Maria Obreja. Colaj: FANATIK. Sursa foto: Fcebook CJ Vaslui, Vremea nouă
ADVERTISEMENT

Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui, se află în arest preventiv pentru 30 de zile după ce a primit, ca mită, suma de 1,25 milioane lei reprezentând 10% din valoarea unui contract pentru amenajarea unui drum județean. Ulterior, afaceristul Emil Savin  a precizat că nu l-a denunțat pe Buzatu, ci pe evaluatorul care pretinsese o mită de aproximativ 700.000 lei.

Firma lui Dumitru Buzatu a încasat peste 20.000 lei

În momentul în care a fost reținut de DNA, Buzatu se afla în mașină alături de șoferul său, iar într-un alt autovehicul se afla secretara sa de la CJ Vaslui, Ana Maria Obreja, care a luat-o la fugă, după cum a relatat presa locală. Referatul procurorilor DNA arată că Obreja ar fi avut un rol covârșitor în intermedierea mitei, ea fiind cea care ținea legătura cu cei implicați.

ADVERTISEMENT

Buzatu și Obreja sunt și parteneri de afaceri în firma SC Acip Perla SRL. Această societate comercială are sediul social în localitatea Cănțălărești, din județul Vaslui, a fost fondată în 2018 și se ocupă de cultivarea cerealelor (exclusiv orez), plantelor leguminoase și a plantelor producatoare de semințe oleaginoase.

Asociat unic este Dumitru Buzatu, iar acțiunile pe care le deține sunt în valoare de 200 lei, după cum reiese din declarația de interese a acestuia. Ana Maria Obreja figurează ca administrator unic la SC Acip Perla SRL. În 2019, firma a figurat pe o listă întocmită de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, conform datelor consultate de FANATIK.

ADVERTISEMENT

În vara lui 2019 a fost o secetă care a afectat culturile de toamnă din întrega țară, iar APIA a decis să sprijine fermele și producătorii individuali care au avut de suferit. Sumele de bani au fost direct proporționale cu suprafață agricolă afectată de secetă, iar în cazul firmei Acip Perla SRL aceasta a încasat de la APIA 21.801,12 lei, adică aproximativ 4.500 de euro.

Dumitru Buzatu deține patru terenuri agricole

Conform ultimei declarații de avere a lui Buzatu, depusă în 2023, acesta deține patru terenuri agricole: unul de 33.614 metri pătrați (în localitatea Zapodeni-Vaslui, dobândit în 2018), 3/10 dintr-un teren de 21.373 metri pătrați (în localitatea Șaru Dornei-Suceava, cumpărat în 2008), altul de 46.745 metri pătrați (cumpărat în 2018 la Șaru Dornei) și unul de 1043 metri pătrați (cumpărat în 2006, în localitatea Ștefan cel Mare-Vaslui).

ADVERTISEMENT

De asemenea, Dumitru Buzatu mai are două terenuri forestiere la Șaru Dornei, 3/10 dintr-o pădure de 28.500 metri pătrați, și altul de 10.000 metri pătrați. Pe numele șefului de la CJ Vaslui se mai află două terenuri intravilane și unul extravilan. Potrivit documentului, Buzatu i-a donat în 2022 fiului său, Tudor, un teren agricol, un teren intravilan și o casă de locuit.

Conform ultimelor date de la Ministerul de Finanțe, consultate de FANATIK, Acip Perla SRL a înregistrat, în 2022, un profit net de 75.000 lei, la o cifră de afaceri de 342.994 lei, datoriile fiind de aproximativ 1,4 milioane lei. Cel mai bun an al firmei a fost 2020, atunci când societatea comercială a lui Dumitru Buzatu a bifat un profit de 88.867 lei, deși cifra de afaceri a fost mică, 146.863 lei.

ADVERTISEMENT

Secretara lui Dumitru Buzatu a făcut un curs de funcționari publici

Anul 2019, când a fost seceta în urma căreia firma a primit ajutor de la APIA, a fost cel mai slab pentru Acip Perla SRL, profitul net fiind de doar 9.468 lei, la o cifră de afaceri de 166.954 lei. În 2021 s-a înregistrat cea mai mare cifră de afaceri, 679.017 lei, dar profitul net a fost de doar 63.581 lei.

Despre Ana Maria Obreja, cotidianul local Vremea nouă a relatat că a apărut în anturajul lui Dumitru Buzatu în 2013, în calitate de membru PSD care făcea atmosferă la evenimentele organizate de partid în orașul Vaslui. În 2016, sfătuită de Buzatu, secretara sa s-a înscris la un curs de funcționari publici.

Tot atunci, Consiliul Județean Vaslui a scos la concurs “un post, nivel superior în cadrul Serviciului de atribuire a contractelor de achiziții publice, Direcția de urbanism, amenajarea teritoriului și achiziții publice – inspector de specialitate, grad profesional debutant”. S-au înscris trei dosare, dar la examen s-au prezentat doar două persoane, printre care și Obreja, care a câștigat concursul.

 

ADVERTISEMENT