News

Ce sumă uriașă a cheltuit Autoritatea electorală pentru sistemul informatic. Banii s-au dat înainte de scurgerea de date

Autoritatea Electorală Permanentă și-a modernizat și actualizat sistemul informatic înainte de cele patru tipuri de alegeri din 2024.
19.04.2024 | 11:20
Ce suma uriasa a cheltuit Autoritatea electorala pentru sistemul informatic Banii sau dat inainte de scurgerea de date
Autoritatea Electorală Permanentă are misiunea de a asigura organizarea și desfășurarea alegerilor. Colaj: FANATIK, Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Datele personale, precum CNP-ul și adresa de domiciliu, a 1.300 de experți electorali de la Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) au fost dezvăluite din greșeală, incidentul de securitate informatică petrecându-se săptămâna trecută. Scurgerea de informații a fost raportată pe 12 aprilie 2024, la Autoritatea Națională de Supraveghere a Datelor cu caracter personal.

AEP a cheltuit peste 3 milioane euro pentru modernizarea sistemului informatic

Experții electorali sunt persoanele care, în secțiile de votare, au sarcina de a prelua cărțile de identitate ale alegătorilor și de a verifica dacă cetățenii au drept de vot. Toni Greblă, șeful AEP, a declarat că incidentul de securitate cibernetică s-a produs din cauza neglijenței unui funcționar şi a lipsei de vigilenţă a altor doi-trei funcţionari care trebuiau să fie foarte atenţi la ce se transmite, urmând să se demareze o anchetă.

ADVERTISEMENT

Sistemul informatic a fost în prim-plan la aproape un an de când AEP a parafat un contract în valoare de 16.223.834 lei (aproximativ 3,25 milioane euro) care a avut ca obiect “Modernizarea și actualizarea Sistemului Informatic Registrul Electoral (SIRE)”, conform datelor consultate de FANATIK pe portalul achizițiilor publice. Achiziția a avut în vederea îmbunătățirea sistemului informatic înainte de cele patru rânduri de alegeri din 2024.

AEP a semnat contractul pe 31 ianuarie 2023, cu o durată de 14 luni, cu două firme, Software Imagination & Vision și Net Brinel. Obiectul contractului îl reprezintă achiziționarea produselor informatice hardware (HW), software la nivel de sistem de operare și bază de date (SW-bază) și de securitate informatică în vederea înlocuirii produselor informatice similare existente în SIRE precum și achiziționarea serviciilor specializate asociate.

ADVERTISEMENT

În contract se prevede existența unui centru acreditat de monitorizare și intervenție pentru alerte cibernetice și realizarea monitorizării proactive de către contractant a evenimentelor din cadrul SIRE, analiza și adaptarea corespunzător nevoilor de securitate SIRE, dar și prezentarea unui plan de intervenție și escaladare în cazul unui incident cibernetic.

Sistemul are peste 16.000 de utilizatori interni

În caietul de sarcini se consemnează că Registrul Electoral este definit drept un sistem informatic național de înregistrare și actualizare a datelor de identificare a cetățenilor români cu drept de vot și a informațiilor privind arondarea acestora la secțiile de votare, acesta având la nivel național aproximativ 16.000 de utilizatori interni instituționali.

ADVERTISEMENT

În document se arată că, având în vedere evenimentele electorale ce vor avea loc în cursul anului 2024, ce impun funcționarea optimă și sigură a unui sistem informatic pentru desfășurarea în cele mai bune condiții a proceselor electorale, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) intenționează să achiziționeze produse IT&C pentru actualizare și modernizarea facilităților operaționale ale sistemului informatic Registru Electoral actual, folosit în procesele electorale, în principal în zona hardware și software de bază.

AEP a consemnat că, ținând cont de faptul că în anul 2024 vor avea loc cel puțin patru tipuri de procese electorale, în condițiile în care majoritatea echipamentelor IT, de comunicații și de securitate, componente ale sistemului informatic actual, nu vor mai avea până la data următoarelor procese electorale planificate suportul producătorilor, este nevoie de dezvoltarea și modernizarea facilităților operaționale IT&C astfel ca activitățile aferente acestor procese să fie sprijinite de un sistem informatic care să răspundă eficient necesităților prezente în domeniul electoral și să asigure o funcționalitate optimă și securizată.

ADVERTISEMENT

AEP a cheltuit 750.000 euro pentru servicii de mentenanță

În caietul de sarcini se mai menționează că obiectivul principal al AEP este realizarea unui sistem sigur, robust, actualizat, care să beneficieze de suportul producătorilor produselor componente și să asigure funcționalitățile necesare, existente, conform legislației și reglementărilor în vigoare precum și perspectivelor și tendințelor de informatizare în domeniul electoral.

Principalele beneficii urmărite de către AEP prin achiziția produselor IT&C sunt: realizarea unei infrastructuri moderne, actualizate, sigure, care să satisfacă, din punct de vedere al puterii de procesare și al siguranței în funcționare, nevoile entităților implicate în procesele electorale; asigurarea eficienței economice prin integrarea pe cât posibil a investițiilor actuale și eliminarea redundanțelor funcționale inutile; reducerea dependenței funcționale a SIRE față de software-ul proprietar.

Conform datelor consultate de FANATIK pe platforma achizițiilor publice, AEP mai parafase un contract, pe 6 aprilie 2022, în valoare de 3.688.393,8 lei (aproximativ 750.000 euro) pentru servicii de mentenanță a sistemului informatic al registrului electoral SIRE. Durata contractului a fost de 18 luni. Astfel, AEP a cheltuit, în ultimii doi ani, aproximativ 4 milioane de euro pentru sistemul informatic.

ADVERTISEMENT