Life

Ce sunt, de fapt, ielele. Sub nicio formă nu trebuie să faci un lucru dacă îți ies în cale

Ce sunt ielele și când apar. Dacă îți vor ieși în cale aceste creaturi mitice, evită să faci un singur lucru. Altfel, cazi în plasa lor.
04.06.2023 | 15:08
Ce sunt de fapt ielele Sub nicio forma nu trebuie sa faci un lucru daca iti ies in cale
Legenda ielelor. De ce trebuie sa te ferești de ele. Sursa foto: Suada Agachi
ADVERTISEMENT

Ielele sunt unele dintre cele mai cunoscute creaturi din mitologia românească. Din bătrâni se spune că apar în noaptea de Sânziene, pe 24 iunie, se adună într-o horă și îi vrăjesc pe flăcăi prin frumusețea lor. Însă, dacă le vei întâlni în cale, trebuie să fii foarte atent la gesturile pe care le faci.

Ce sunt ielele. Cum sunt descrise în mitologia românească

Ielele pot ademeni ușor cu șarmul lor și, conform credințelor din popor, ele pot apărea și în noaptea de 23 iunie, îmbrăcate în rochii albe, când se deschide cerul, iar tot ce înseamnă ființă mitică, de fapt, vine pe pământ, printre oameni.

ADVERTISEMENT

În anumite părți ale României, ielele sunt cunoscute ca Rusalii. Locurile unde pot fi întâlnite sunt: pădurile, iazurile, malurile, câmpiile sau răscruci de drumuri. În aceste zone ele dansează în horă, foarte vesele și cântă. Se spune că glasul lor este divin.

În cartea ”Calenarul țăranului român”, ielele sunt descrise ca spirite rebele ale morților care și-au părăsit locul de veci în Joia Mare, din Săptămâna Patimilor, în scopul de a se bucura de Paște alături de cei dragi pe care i-au lăsat în urmă.

ADVERTISEMENT

”Sunt spirite rebele ale morților care, după ce au părăsit mormintele la Joimari (joia din săptămâna Paștelui) și au petrecut Paștele cu cei vii, refuză să se mai întoarcă în lăcașurile lor subpământene. Spre deosebire de strigoii care apar și provoacă necazuri oamenilor în timpul iernii, ielele populează peisajul mitic românesc doar pe timpul verii”, apare scris în cartea lui Ion Ghinoiu, ”Calendarul țăranului român”.

Ielele ajută femeile și oamenii care suferă

Chiar dacă sunt descrise ca spirite rele, ielele au în mare parte scopuri bune. Adică, ajută femeile să fie sănătoase, fertile, încât să dea naștere de copii, ajută și la înmulțirea păsărilor, ale animalelor și chiar poate alina suferința oamenilor aflați în necaz.

ADVERTISEMENT

Ielele, periculoase pentru bărbați

Conform superstițiilor, dacă în zilele de 23 și 24 iunie te vei afla în spații retrase și vei vedea un grup de iele,  nu trebuie să stai pe loc și să le privești, admirându-le frumusețea și veselia. De asemenea, nici cântecul lor nu este bine să-l asculți.

Din popor se spune că cei care vor nu vor respecta cele menționare vor fi loviți numai de ghinion, nu vor mai putea vorbi, auzi sau chiar vedea. Totodată, pot înțepeni pe loc, iar ielele le pot absoarbe sufletele. Ca să te protejezi, este musai să ai cu tine niște plante.

ADVERTISEMENT

Busuiocul, usturoiul sau pelinul țin ielele departe, la fel ca în cazul vampirilor, care se feresc de usturoi. Bătrânii au mai răspândit de-a lungul timpului și tradiția punerii leușteanului pe la ferestre în noaptea de Sânziene, ca ielele să nu intre în casă.

ADVERTISEMENT