News

Ce taxe trebuie să plătești dacă vrei să îţi recuperezi mașina ridicată de primăriile de sector din București

După dizolvarea Compania Municipală Managementul Transportului București ridicarea mașinilor parcate neregulamentar în Capitală a revenit în sarcina primăriilor de sector.
11.04.2022 | 18:19
Ce taxe trebuie sa platesti daca vrei sa iti recuperezi masina ridicata de primariile de sector din Bucuresti
Tarifele pentru recuperarea mașinilor recuperate variază de la sector la sector. Credit foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Ridicarea mașinilor parcate neregulamentar reprezintă o problemă spinoasă pentru capitală, mai ales după ce Compania Municipală Managementul Transportului București SA a fost dizolvată în iunie 2021, notează Hotnews.

Ridicarea mașinilor, preluată de primăriile de sector

După desființarea companiei municipale, sarcina de a ridica mașinile parcate neregulamentar a trecut la primăriile de sector. Acestea fiind cele care au responsabilitatea de a stabili cadrul legal, taxele pe care le percep și condițiile materiale pentru această activitate.

ADVERTISEMENT

“Din moment ce nu mai există la nivelul Primăriei Generale un contract/colaborare cu o companie care să furnizeze un rezultat în ce privește eliberarea spațiilor ocupate ilegal de automobiliști (locuri de parcare interzise, trotuare etc), considerăm oportună implicarea sectoarelor în asigurarea acestui serviciu atât de necesar”, notează într-o expunere de motive un consilier general.

Trebuie precizat că există o serie de diferențe între primăriile de sector legate de modul în care se pot ocupa de mașinile parcate neregulamentar. Mai exact, marile bulevarde din București se află sub administrarea Primăriei Generale, ceea ce restrânge responsabilitățile acestora.

ADVERTISEMENT

Taxe pentru recuperarea mașinilor recuperate în sectorul 1

La începutul acestei luni, Primăria Sectorului 1 a anunțat detaliile legate de modul în care vor fi ridicate și în care vor putea fi recuperate mașinile parcate neregulamentar.

Sunt vizate de aceste prevederi mașinile “staționate neregulamentar pe treceri de pietoni, pe spații verzi, care blochează accesul în parcările de reședință, staționate pe trotuar fără a asigura limita de un metru lățime pentru pietoni, staționate pe locurile rezervate pentru persoane cu handicap sau destinate încărcării autovehiculelor electrice,  care blochează accesul în instituții publice: spitale, școli și sedii administrative, pe piste de biciclete special amenajate”.

ADVERTISEMENT

Cei care se află în această situație și vor să își recupereze mașinile ridicate din sectorul 1 trebuie să achite o taxă de ridicare de 200 de lei pentru mașinile care au până în 5 tone și 270 pentru cele care au peste 5 tone.

La acestea se mai adaugă, tot în funcție de masa autoturismelor, o taxă de transport de 150 sau 200 de lei și tariful de depozitare. În prima zi, acesta este de 75 de lei, iar în rest de 25 de lei.

ADVERTISEMENT

Taxe pentru recuperarea mașinilor recuperate în sectorul 2

În ceea ce privește taxele practicate de Primăria Sectorului 2, nu există pe site-ul instituției detalii despre modul în care mașinile pot fi ridicate și, ulterior, recuperate.

Mașinile care sunt ridicate sau pentru care se aplică sancțiuni în acest sector sunt cele parcate neregulamentar pe bulevardele care se află în administrarea Primăriei Generale.

Taxe pentru recuperarea mașinilor în sectorul 3

Primăria Sectorului 3 a stabilit un regulament pe baza căruia sunt ridicate automobilele parcate în mod neregulamentar. Astfel, sunt în pericol acele “vehiculele/remorcile/rulotele staționate neregulamentar pe partea carosabilă a drumurilor publice administrate de Consiliul Local al Sectorului 3 care ocupă abuziv sau blochează accesul în parcajele publice de reședință sistematizate pe domeniul public/privat al Municipiului București aflate în administrarea Consiliului Local al Sectorului 3, precum și a altor mijloace de transport parcate pe locurile de parcare adaptate, rezervate și semnalizate prin semn internațional pentru persoane cu handicap, modificată prin HCLS3 nr. 676/2017”.

Dacă mașina are mai puțin de 5 tone, taxa de ridicare este de 200 de lei, iar dacă este mai mare de 270 de lei. La aceasta se mai adaugă tariful de transport de 150 de lei, respectiv 200 de lei.

În ceea ce privește taxele de depozitare, acestea sunt de 150 de lei în prima zi, urmate de 50 de lei din a doua zi.

Taxe pentru recuperarea mașinilor în sectorul 4

Șoferii care au parcat neregulamentar și care vor să își recupereze mașinile ridicate trebuie să plătească 200 de lei în taxe de ridicare și transport.

De asemenea, aceștia trebuie să mai achite încă 100 de lei pentru depozitarea autovehiculelor în primele 24 de ore și 50 de lei din ziua secundă.

Mai trebuie precizat că șoferii au opțiunea de a achita aceste taxe cu ajutorul cardului. Ei trebuie să precizeze numărul mașinii sau seria și numărului dispoziției de ridicare.

Taxe pentru recuperarea mașinilor în sectorul 5

Primăria Sectorului 5 a stabilit ca taxa de ridicare pentru mașinile care au sub 5 tone să fie de 100 de lei, iar pentru cele care depășesc acest prag este de 150 de lei. Aceleași taxe sunt percepute pentru transportul autoturismelor.

Mai trebuie precizat că prima zi în care o mașină se află în custodia Primăriei este taxată cu 100 de lei, ulterior fiind percepute taxe de 50 de lei pentru fiecare zi. În plus, un autoturism poate fi depozitat de autorități pentru maxim 6 luni.

Taxe pentru recuperarea mașinilor în sectorul 6

După cum arată site-ul Primăriei Sectorului 6, costurile pentru ridicarea unei mașini parcate în mod neregulamentar ajung la 300 de lei. La acestea se mai adaugă o taxă de transport de 200 de lei.

Spre deosebire de restul primăriilor din București, Primăria sectorului 6 are un tarif unic pentru depozitarea mașinilor. Astfel, șoferii trebuie să plătească 30 de lei pentru fiecare zi.

ADVERTISEMENT
„Fusesem spălată pe creier” » „Regina frumuseții” din box a luat o decizie...
„Fusesem spălată pe creier” » „Regina frumuseții” din box a luat o decizie radicală : „Acum pot să fac asta pentru prima dată în viața mea”
“Călin Georgescu mi-a creat senzația de pește-balon!”, “E un personaj așa caragialian!”. Doi...
“Călin Georgescu mi-a creat senzația de pește-balon!”, “E un personaj așa caragialian!”. Doi istorici îi fac politicianului portretul
Ce riscă Alex Dobrescu, după ce a lăsat-o însărcinată pe Cristina Cioran, deși...
Ce riscă Alex Dobrescu, după ce a lăsat-o însărcinată pe Cristina Cioran, deși avea ordin de protecție. Un avocat tranșează situația: „E și culpa ei”
Fugă rușinoasă din Siria: soldații lui Putin beau și jefuiesc localnicii, înainte de...
Fugă rușinoasă din Siria: soldații lui Putin beau și jefuiesc localnicii, înainte de a fi evacuați în Rusia
Uitată și părăsită de apropiați, marea campioană a României își duce viața în...
Uitată și părăsită de apropiați, marea campioană a României își duce viața în anonimat. Din ce a ajuns să trăiască acum una dintre cele mai mari campioane ale României
La zece ani de la moartea lui Sergiu Nicolaescu, Dana Nicolaescu a fost...
La zece ani de la moartea lui Sergiu Nicolaescu, Dana Nicolaescu a fost surprinsă la vila de lux primită moștenire, însă nu singură, ci alături de actualul soț. Imaginile au stârnit multe reacții, unii au fost surprinși să vadă cine e bărbatul
Chef Florin Dumitrescu, după finala MasterChef 2024: “Mă retrag la mine în peșteră,...
Chef Florin Dumitrescu, după finala MasterChef 2024: “Mă retrag la mine în peșteră, pun piatra la intrare”. Ce spune vedeta despre întoarcerea la Pro TV. Exclusiv
Ralflo şi Aura B. au nevoie de spitalizare după lupta din cuşca RXF....
Ralflo şi Aura B. au nevoie de spitalizare după lupta din cuşca RXF. Ce spun cei doi artişti despre meciul pe care l-au pierdut
„În acest sistem în care există corupţie mică, medie şi mare toată lumea...
„În acest sistem în care există corupţie mică, medie şi mare toată lumea se simte bine de dinainte de 1989!”. Marile probleme ale României, depistate de istoricul Alina Pavelescu
„Țara care şi-a achitat datoria la FMI, dar a plătit în continuare, fiindcă...
„Țara care şi-a achitat datoria la FMI, dar a plătit în continuare, fiindcă nu avea o arhivă care să ţină evidenţa”. Cazul ireal dezvăluit de o directoare de la Arhivele Naţionale
Frig și zăpadă de Crăciun și Anul Nou. Dar ce vine de Bobotează...
Frig și zăpadă de Crăciun și Anul Nou. Dar ce vine de Bobotează și Sfântul Ioan e neobișnuit
După Gabriel Cotabiță, ne-a părăsit un alt NUME URIAȘ! DOLIU în toată România
După Gabriel Cotabiță, ne-a părăsit un alt NUME URIAȘ! DOLIU în toată România
Guvernul reinventează proiectul laserului de mare putere de la Măgurele! Cum arată noile...
Guvernul reinventează proiectul laserului de mare putere de la Măgurele! Cum arată noile cifre
AVERTISMENT privind RĂZBOIUL cu RUSIA! SE ÎNTÂMPLĂ ÎN 4-5 ANI!
AVERTISMENT privind RĂZBOIUL cu RUSIA! SE ÎNTÂMPLĂ ÎN 4-5 ANI!
Anca Alexandrescu face dezvăluiri șocante despre fostul soț. Detalii și acuzații grave din...
Anca Alexandrescu face dezvăluiri șocante despre fostul soț. Detalii și acuzații grave din relația lor
Pavel Abraham a obținut ordin de protecție împotriva lui Marian Moroșanu, zis Ceaușescu,...
Pavel Abraham a obținut ordin de protecție împotriva lui Marian Moroșanu, zis Ceaușescu, eroul din ’89 pe care fostul milițian l-a bătut crunt la Mineriadă
Ingredientul pe care trebuie să-l pui în piftie ca să iasă limpede. O...
Ingredientul pe care trebuie să-l pui în piftie ca să iasă limpede. O să-ți iasă un preparat adorat de toată lumea