Life

Ce temperatură ideală trebuie să ai iarna în dormitor și bucătărie. Detaliul pe care nu mulți români îl știu

Câte grade trebuie să ai în casă pe timp de iarnă. Temperatura pe care trebuie să o indice termometrul pentru fiecare cameră în parte
19.01.2024 | 13:38
Ce temperatura ideala trebuie sa ai iarna in dormitor si bucatarie Detaliul pe care nu multi romani il stiu
Câte grade trebuie să ai în casă pe timp de iarnă. Sursa foto: Pixabay, Freepik
ADVERTISEMENT

Subiectul legat de temperatura care trebuie să se regăsească în locuință în sezonul rece este controversat și intens dezbătut. De obicei, românii care au centrale termice reglează temperatura în funcție de bunul plac. Însă, puțini sunt cei care știu care este temperatura legală pe timp de iarnă.

Pe ce temperatură trebuie să setezi termostatul pe timp de iarnă

Iarna, din cauza temperaturilor scăzute, disconfortul termic se simte mai mult ca niciodată. În aceste condiții, cei mai norocoși sunt românii care au în locuințe centrale termice. Aceștia pot regla temperatura după bunul lor, astfel încât să se simtă bine.

ADVERTISEMENT

Sezonul rece este destul de dificil pentru românii care se confruntă cu două probleme destul de serioase. Pe de o parte, frigul din apartamente și, pe de altă parte, costurile ridicate cu care se trezesc pe factură dacă vor să aibă căldură în locuințe.

În Capitală, bucureștenii trec în fiecare an prin episoade neplăcute, mai ales cei care sunt racordați la sistemul centralizat de termoficare. Fie este mult prea cald, fie este mult prea frig. Din păcate, în aceste cazuri, temperaturile nu se pot regla individual, de fiecare persoană în parte.

ADVERTISEMENT

Ceea ce nu multă lume știe este că temperatura ideală dintr-o locuință diferă în funcție de cameră. Ba mai mult, există chiar și o lege care stabilește temperatura legală ce trebuie să se regăsească în fiecare locuință.

Există un cadrul legal care stabilește temperatura din fiecare locuință

Potrivit Standardului SR 190-2: 1997, pentru fiecare cameră în parte, termometrul trebuie să arate o altă temperatură. Mai exact, în dormitor și în camera de zi, temperatura ideală este de 20 de grade. Aceeași temperatură trebuie să se regăsească și pe holuri.

ADVERTISEMENT

Situația se schimbă în cazul bucătăriilor, unde termometrul nu ar trebui să indice mai mult de 18 grade Celsius. Un pic mai cald, mai exact, 22 de grade Celsius trebuie să fie în baie.

Nu este suficient ca termostatul să fie setat pe aceste grade pentru a se resimți temperatura ideală. Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă a subliniat o serie de face care contribuie la obținerea unei temperaturi optime în casă. Foarte importante sunt temperatura pereților, radiația pe care o lansează, dar și gradul de umiditate existent.

ADVERTISEMENT

”Nu există o astfel de temperatură ideală. Ea este o sumă de mai mulți factori, care practic putem să spunem că depind aproape de la om la om și de la apartament la apartament. Ceea ce este important este să avem acea temperatură care ne satisface din punct de vedere al simțurilor termice”, a spus Dumitru Chisăliță, potrivit România TV.

Desigur, mai presus de toate aceste detalii, contează ca în fiecare locuință să se regăsească o temperatură potrivită, astfel încât să nu intervină starea de disconfort termic. O astfel de temperatură o poate obține fiecare persoană, în funcție de ceea ce i se potrivește cel mai bine.

ADVERTISEMENT
Tags: