Life

Ce trebuie să faci atunci când te sună un număr internațional necunoscut pe WhatsApp. Mulți români și-au luat țepe

La ce pericole te expui dacă răspunzi apelurilor cu număr necunoscut de pe WhatsApp. Ce trebuie să faci în astfel de situații
22.01.2024 | 16:09
Ce trebuie sa faci atunci cand te suna un numar international necunoscut pe WhatsApp Multi romani siau luat tepe
Ce pericole se ascund în spatele aplicației WhatsApp. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

WhatsApp este una dintre cele mai cunoscute și folosite aplicații pentru comunicare. În ultima vreme, aceasta a devenit din ce în ce mai vulnerabilă. Tocmai de aceea, nu este de mirare că a început să fie o țintă sigură pentru hackerii cibernetici.

Ce pericole se ascund în spatele apelurilor necunoscute de pe WhatsApp

În ultima vreme, aplicațiile pentru mobil au fost ținta mai multor escrocherii la nivel mondial. Din păcate, de pe această listă face parte și WhatsApp, una dintre aplicațiile folosite de miliarde de utilizatori din întreaga lume.

ADVERTISEMENT

Aplicația a început să fie din ce în ce mai vulnerabilă, ceea ce le-a permis escrocilor cibernetici să profite. Drept urmare, din ce în ce mai multe persoane s-au trezit cu apeluri necunoscute pe WhatsApp. Inclusiv românii.

Specialiștii în securitate digitală trag un semnal de alarmă și îi sfătuiesc pe toți să fie foarte atenți în astfel de situații. Este foarte important să știm ce trebuie să facem pentru a nu fi victimele perfecte ale escrocilor din online.

ADVERTISEMENT

În primul rând, astfel de apeluri pot fi foarte ușor de identificat, având în vedere că niciodată prefixul lor nu este unul local. De cele mai multe ori, numerele necunoscute au prefixul unor țări îndepărtate, precum Noua Zeelandă sau Taiwan.

Ce trebuie să faci pentru a nu deveni o victimă a escrocilor

În astfel de condiții, este important să nu preiei niciodată apelul de pe WhatsApp. Și, totuși, dacă o faci, trebuie să reții să nu oferi nicio informație importantă, precum datele personale sau datele cardului. Dacă, totuși, ești presat de cel de la capătul firului, trebuie neapărat să apelezi la poliție.

ADVERTISEMENT

De asemenea, pentru a fi în siguranță, este recomandat ca după ce ai primit un astfel de apel să schimbi toate parolele. În principal, cele de la aplicațiile de banking și cele de la rețelele sociale sunt cele mai ”vânate”.

De cele mai multe ori, cei care reușesc să spargă parole și să acceseze conturi de social media se folosesc de ele pentru a șantaja. De aceea, este esențial ca parolele să fie schimbate imediat după un astfel de apel și să fie setate unele destul de greu de ghicit.

ADVERTISEMENT

Multe persoane sunt destul de sceptice și nu cred în pericolul care se ascunde în spatele unor asemenea apeluri. Ei bine, au existat astfel de cazuri, chiar în România. Un client al băncii ING a rămas fără toate economiile după ce a primit un astfel de apel.

Escrocii cibernetici nu țin de nimic atunci când acționează în căutarea victimei perfecte. Și, totuși, cei mai vulnerabili pot fi cei mai în vârstă care folosesc WhatsApp și nu știu la ce riscuri pot fi supuși.

ADVERTISEMENT