News

Ce trebuie să știe neapărat românii care stau la curte. N-au voie să facă așa ceva în apropierea primăverii. Amenda este uriașă și mulți deja au pățit-o

Amendă uriașă pentru românii care stau la curți. Un gest banal pe care mulți îl fac primăvara ar putea să-i lase fără mulți bani
19.02.2023 | 15:07
Ce trebuie sa stie neaparat romanii care stau la curte Nau voie sa faca asa ceva in apropierea primaverii Amenda este uriasa si multi deja au patito
Ce trebuie să știe neapărat românii care stau la curte, amenda e uriașă. Sursa foto - hepta.ro
ADVERTISEMENT

Românii care stau la curți ar putea să plătească amenzi foarte mari. Un gest banal pe care toți îl fac primăvara îi poate costa enorm. Concret, curățenia pe care o fac toți la începutul acestui anotimp trebuie să se desfășoare în funcție de anumite reguli.

Anunț pentru românii care stau la curte

De mai bine de doi ani a apărut legea compostului. Aceasta interzice arderea frunzelor uscate în propria curte. Nici nu mai intră în discuție alte materiale aruncate pe foc.

ADVERTISEMENT

De remarcat că cei care se abat de la această lege pot să primească o amendă de până la 20.000 de lei. Banii se plătesc tocmai pentru nerespectarea obligației de a colecta selectiv frunzele și resturile vegetale.

Parlamentul a a fost cel care a adoptat Legea compostului. Aceasta a intrat în vigoare încă din 2021. Atenție mare. Nu doar frunzele sunt interzise a fi puse pe foc, ci și vreascurie sau alte resturi vegetale.

ADVERTISEMENT

Amenda minimă este de 400 lei. Dacă ne raportăm la cea maximă atunci aceasta ajunge la 800 de lei, pentru persoane fizice. Se schimbă foaia în cazul persoanelor juridice. Deja discutăm despre o sancțiune contravenţională cuprinsă între 10.000 şi 20.000 de lei.

De precizat că amenzile se aplică şi pentru focurile aprinse pe proprietăţi private, dar şi pentru cele aflate pe domeniul public. Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de către personalul împuternicit din cadrul Gărzii de Mediu

ADVERTISEMENT

Nu e de joacă. Anul trecut, mai mulți fermieri mici din județul Gorj au fost sancționați. Aceștia au primit amenzi de aproximativ 10.000 de lei. Anunțul a fost făcut chiar de Garda de Mediu care a postat totul pe pagina de facebook.

Cei din Gorj nu au fost singurii care au plătit amenzi pentru această situație. Atât primăvara, cât și toamna, oamenii care stau la curte trebuie să găsească o soluție pentru frunze și resturile vegetale.

ADVERTISEMENT
Tags: