News

Ce trebuie să știe neapărat toții elevii care dau Bacalaureatul. Regulile de la care nu au voie să se abată la probele scrise

Ce trebuie neapărat să știe toții elevii care dau Bacalaureatul în 2022. Există un set de reguli de la care nu au voie să se abată la probele scrise dacă vor să termine cu bine
19.06.2022 | 09:19
Ce trebuie sa stie neaparat totii elevii care dau Bacalaureatul Regulile de la care nu au voie sa se abata la probele scrise
Ce trebuie să știe toții elevii care dau Bacalaureatul, luni, 20 iunie, la limba română. Sursa foto - hepta.ro
ADVERTISEMENT

Este start joc pentru toții elevii care dau Bacalaureatul, probele scrise. Au nevoie să știe neapărat câteva lucruri începând chiar de luni, 20 iunie, atunci când se desfășoară proba la Limba română.

Ce trebuie să cunoască toții elevii care dau Bacalaureatul

În primul rând, potrivit metodologiei de organizare și desfășurare a examenului este obligatoriu ca accesul candidaților în centrul de examen la probele scrise să se facă în intervalul 7:30 – 8:30. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de 3 ore pentru fiecare probă.

ADVERTISEMENT

Din păcate, anul 2022 a venit și cu vești proaste. Sorin Cîmpeanu a declarat  că „numărul celor înscriși la Bacalaureat este cel mai mic din istoria postdecembristă a României. Și înainte de 1989 aveam, de asemenea, un număr mult mai mare”.

Ca de fiecare dată, pentru elaborarea lucrărilor scrise, candidații folosesc numai cerneală sau pastă de culoare albastră.

ADVERTISEMENT

De asemenea, pentru executarea schemelor și a desenelor folosesc numai creion negru. La disciplinele “Matematică” și “Geografie”, elevii pot să utilizeze instrumente de desen, după cum este menționat în metodologie.

Un lucru este cât se poate de clar – le este interzis cu desăvârșire candidaţilor la examenul de bacalaureat să introducă în sălile de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete şi altele asemenea.

ADVERTISEMENT

Regulile de la care nu au voie să se abată la proba scrisă de luni, 20 iunie

Toți candidații au obligaţia de a lăsa obiectele menţionate în sala de depozitare a obiectelor personale stabilită de comisia de bacalaureat în acest scop.

Vă readucem aminte că nerespectarea dispozițiilor referitoare la introducerea de materiale interzise în sala de examen duce la eliminarea din examen a candidatului de către președintele comisiei de examen, indiferent dacă materialele interzise au fost folosite sau nu, și, după caz, la sancționarea asistenților.

ADVERTISEMENT

De asemenea, se interzice candidaţilor să comunice între ei sau cu exteriorul, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.

Mai mult decât atât, cine este prins nu mai are dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat, fără a se lua în calcul sesiunea specială.

Nu este permisă folosirea, în timpul probelor scrise, a mijloacelor de calcul. Se folosește numai hârtia distribuită candidaților de către asistenți.

Candidații care doresc să corecteze o greșeală taie fiecare rând din pasajul greșit cu o linie orizontală. La final, după ce s-au terminat cele 3 ore, elevii predau lucrările în faza în care se află. Sub nicio formă nu se poate depăși timpul stabilit.

Calendar Bacalaureat 2022

20 iunie 2022: Limba și literatura română — proba E.a) — proba scrisă
21 iunie 2022: Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisă
22 iunie 2022: Proba la alegere a profilului și specializării — proba E.d) — proba scrisă
23 iunie 2022: Limba și literatura maternă — proba E.b) — proba scrisă
27 iunie 2022: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12:00 – 18:00
28 – 30 iunie 2022: Rezolvarea contestațiilor
1 iulie 2022: Afișarea rezultatelor finale

ADVERTISEMENT