News

Ce trebuie să știe șoferii români care trec granița. Vinietă nouă pentru Ungaria

Șoferii români care intră în Ungaria sunt obligați să-și achiziționeze o vinietă electronică. De la 1 aprilie, guvernul de la Budapesta a introdus un nou tip de vinietă.
06.04.2024 | 13:57
Ce trebuie sa stie soferii romani care trec granita Vinieta noua pentru Ungaria
Ungaria a introdus un nou tip de vinietă / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Vinieta electronică este obligatorie în Ungaria pentru toți șoferii care intră în această țară, fie că o fac în scop turistic sau se află doar în tranzit.

Cât costă vinieta de o zi pentru Ungaria

De la 1 aprilie, regulile s-au schimbat. Astfel, autoritățile ungare au introdus un nou tip de vinietă, care va fi utilă mai ales celor care aleg să tranziteze acest stat.

ADVERTISEMENT

Mai exact, este vorba despre vinieta valabilă o zi, care poate fi deja achiziționată la prețul de 5.105 forinți (13,20 euro), pe site-ul oficial de taxare din Ungaria.

Vinieta zilnică vine ca o opțiune suplimentară față de variantele existente și până acum. Mai exact, este vorba despre vinietele de zece zile, de o lună sau de un an. Acestea vor putea fi achiziționate în continuare.

ADVERTISEMENT

Plata vinietei se face înainte de pătrunderea pe teritoriul Ungariei și este verificată prin camerele fixe care pot citi plăcuțele de înmatriculare.

Vinieta de Ungaria se păstrează doi ani

În cazul în care șoferul pătrunde pe un sector de drum fără o vinietă valabilă, acesta are la dispoziție o ”perioadă de grație” de 60 de minute, în care poate achiziționa documentul electronic. Autoritățile maghiare nu taxează suplimentar această perioadă. După expirarea celor 60 de minute se aplică o amendă.

ADVERTISEMENT

Confirmarea plății vinietelor se face printr-un mesaj electronic, însoțit de o fișă de control sub forma unei chitanțe.

Șoferii sunt obligați să verifice că detaliile care apar pe chitanță sunt corecte și coincid cu datele mașini, naționalitatea șoferului, perioada de valabilitate și perioada de valabilitate a vinietei. În cazul în care datele nu coincid, acest lucru trebuie raportat imediat. În caz contrar, șoferul riscă să fie amendat.

ADVERTISEMENT

Este recomandat ca documentul care atestă plata vinietei să fie păstrat timp de doi ani, pentru a evita unele probleme ulterioare. Cel mai eficient este ca acesta să fie păstrat sub formă electronică și tipărit ulterior, în caz de nevoie.

Vinieta este necesară pentru circulația de drumuri publice, și pe autostrăzi, pe teritoriul Ungariei. Statul vecin are, în prezent, 6.513 km de autostradă.

ADVERTISEMENT
Tags: