Life

Ce trebuie să știe toți românii care locuiesc la curte. Legea e obligatorie în 2024 și amenzile usturătoare. E interzis să faceți așa ceva în apropierea primăverii. Mulți au pățit-o deja

Ce amenzi usturătoare riscă, în 2024, românii care stau la curte. Unul dintre cele mai vechi obiceiuri îi poate face buni de plată.
17.03.2024 | 10:00
Ce trebuie sa stie toti romanii care locuiesc la curte Legea e obligatorie in 2024 si amenzile usturatoare E interzis sa faceti asa ceva in apropierea primaverii Multi au patito deja
Ce amenzi riscă, în 2024, românii care stau la curte. Sursa foto: Freepik
ADVERTISEMENT

Românii care locuiesc la curte trebuie să fie mult mai atenți anul acesta. Legea care a devenit obligatorie în 2024 prevede amenzi usturătoare pentru cei care nu îi respectă prevederile. Cine sunt cei care riscă să scoată sume mari de bani din buzunar pentru un singur gest.

Legea de care trebuie să țină cont toți românii care stau la curte

Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că românii care locuiesc la curte tind să își facă propriile reguli. Ei bine, începând de anul acesta, a intrat în vigoare o lege care schimbă totul și care vine la pachet cu amenzi mari.

ADVERTISEMENT

Cei care sunt în ”pericol” sunt gospodarii care încep munca în sezonul de primăvară. Toți cei care stau la curte curăță grădinile, iar mai apoi, dau foc la vegetația uscată.

Poate că nu multă lume știe, dar acest lucru este total interzis prin lege. S-a întâmplat ca, de foarte multe ori, focul să fie lăsat nesupravegheat. De aici și până la o adevărată tragedie a mai fost un singur pas.

ADVERTISEMENT

Pentru a stopa incendiile de vegetație și alte incidente, a fost adoptată legea care interzice arderea vegetației uscate. Cine nu respectă aceste prevederi, riscă amenzi foarte mari.

Ce amenzi riscă, în 2024, cei care dau foc vegetației uscate

Potrivit prevederilor acestei legi, cine va continua să dea foc resturile vegetale se va alege cu amenzi între 7.500 și 15.000 de lei. Amenda este mult mai mare în cazul persoanelor juridice, acestea riscând sancțiuni cuprinse între 50.000 și 100.000 de lei.

ADVERTISEMENT

Cei care vor, totuși, să scape de resturile vegetale trebuie să țină cont de anumite aspecte. Cine respectă aceste recomandări din partea autorităților stau departe de probleme, dar și de incidente nedorite.

Gospodarii trebuie să adune vegetația uscată în grămezi mici, astfel încât controlarea focului să nu fie una dificilă. De asemenea, se recomandă existența unei rezerve de apă în imediata apropiere a focului.

ADVERTISEMENT

Cadrul legislativ prevede ca focul să fie aprins doar pe timp de zi, iar flacăra acestuia să fie supravegheată constant pentru a nu duce la incendii de vegetație. În cazul în care acest lucru se întâmplă, trebuie sunat de urgență la 112.

Foarte important de reținut este faptul că este total interzisă aprinderea resturilor vegetale pe timp de vânt. De asemenea, distanțele recomandate de aprindere sunt 40 de metri față de materiale inflamabile și 50 de metri de clădiri. Focul se poate aprinde doar la 100 de metri distanță de furaje și la 200 de metri distanță de liziera pădurii.

ADVERTISEMENT