News

Ce venituri din avocatură au foștii și actualul ministru al justiției. Onorarii uriașe pentru Tudorel Toader

Dintre cei 20 de miniștri ai justiției de după 1989, doar patru au ales să se reîntoarcă și să practice avocatura, unii cu foarte mult succes
10.03.2023 | 17:18
Ce venituri din avocatura au fostii si actualul ministru al justitiei Onorarii uriase pentru Tudorel Toader
De la Ministerul Justiției în avocatură. Sursa foto: Hepta/ colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Cum magistraților le este interzis să facă politică, după 1989 juriștii care au ajuns în fruntea Ministerului Justiției au fost cu precădere fie avocați sau profesori universitari, asta deși a existat încercarea în 2019 a premierului Viorica Dăncilă de a o numi ministru pe judecătoarea Dana Gîrbovan, numire refuzată de președintele Iohannis.

Valeriu Stoica, de la ministru la succesul în avocatură

Valeriu Stoica este fără îndoială cel mai de succes avocat dintre toți miniștrii justiției de după 1990. Profesor universitar, ales la finalul lunii trecute membru al Academiei Române, Valeriu Stoica a fost ministrul justiției în timpul guvernării CDR, între 1996 și 2000, deputat între 1996 și 2004, acesta a fost și președinte al PNL între 2001 și 2002. A părăsit partidul și viața politică în anul 2006, rămânând totuși membru fondator al Partidului Național Liberal.

ADVERTISEMENT

Fost judecător între anii 1976 și 1987, acesta a intrat în barou imediat după căderea regimului comunist, profesie la care s-a întors după ieșirea din politică. Concret acesta s-a întors la casa de avocatură Stoica și asociații, societate înființată în 1995 și unde este partener fondator. În anul 2008, Ziarul Financiar scria că firma realiza venituri de 7 milioane de euro în anul 2007, 75% din totalul veniturilor provenind din litigii și doar 25% din consultanță. Firma de avocatură avea atunci circa 30 de angajați.

În anul 2010, într-un clasament al firmelor de avocatură raportat la cifra de afaceri, Stoica și Asociații ocupa locul 7, cu o cifră de afaceri de 6,6 milioane de euro, fără însă a anunța vreun profit. Câțiva ani mai târziu, în contextul crizei financiare, premierul de la acea dată, Victor Ponta, în încercarea de reducere a cheltuielilor publice cerea Corpului de Control să să verifice contractele de asistenţă juridică şi reprezentare încheiate în perioada 1 ianuarie 2009 – 31 mai 2012 de către toate instituţiile şi autorităţile publice. În contextul în care costurile totale ale acestor contracte erau de peste 33 de milioane de euro, firma Stoica și Asociații încasase de la autoritățile statului aproape 11 milioane de lei, fiind a treia firma într-un clasament cu cele mai mare astfel de încasări.

ADVERTISEMENT

Fără îndoială Stoica și Asociații este astăzi una dintre cele mai importante case de avocatură din țară, presa scriind că anul trecut firma a reprezentat cu succes pe unul dintre cei mai mari producători de medicamente inovative de la nivel global, într-un litigiu comercial iniţiat de un important distribuitor local de produse farmaceutice. Daunele financiare cerute de către distribuitor în anul 2011 au fost de 80 de milioane de euro.

În ceea ce-l privește pe Valeriu Stoica, în anul 2007, acesta avea să investească în renovarea și modernizarea unei podgorii pe Domeniul Dobrușa, lângă Drăgășani. Vila Dobrușa, domeniu moștenit de soția acestuia, avocata Cristina Stoica, avea să fie transformat într-un superb conac în stil neoromânesc, cu 40 de hectare de vie în jur.

ADVERTISEMENT
crama avincis
Crama Avincis

Crama produce vinuri ce se vând sub numele de Avincis, prima recoltă fiind comercializată în anul 2010. Firma are astăzi o cifră de afaceri de peste 6 milioane de lei, însă nu a amortizat încă toate investițiile făcute, în anul 2021 declarând pierderi de un sfert de milion de euro. Valeriu Stoica mai deține și o treime din acțiunile publicației Dilema Nouă.

Tudorel Toader, onorarii fabuloase ca avocat

Tudorel Toader, fostul ministru al justiției din guvernele Grindeanu și Dăncilă, a fost procuror la Panciu între 1986 și 1990, atunci când s-a orientat spre o carieră universitară la Universitatea A.I Cuza din Iași, acolo unde în prezent ocupă funcția de rector. Acesta va rămâne mereu cunoscut pentru mandatul în fruntea justiției în epoca Dragnea, atunci când a reușit să obțină demiterea Laurei Kovesi din fruntea DNA și a susținut modificările din justiție făcute de coaliția PSD-ALDE. Tudorel Toader a avut însă și un mandat de judecător la CCR, numit în 2006, inițial pentru o diferență de mandat, asta după ce în 2004 face și el studii la Colegiul Național de Apărare.

ADVERTISEMENT

Avocat în baroul Iași din 1991, până în 2006 când și-a început mandatul la CCR, Tudorel Toader s-a întors la avocatură după încheierea mandatului în fruntea Ministerului Justiției în 2019. Înainte de asta, fostul ministru s-a activat în funcția de notar la Iași, unde l-a luat ca asociat pe fiul său, Alexandru, cel care picase examenul pentru a fi notar în oraș și era nevoit să facă naveta în comuna Răchiteni. Tudorel Toader a beneficiat de o prevedere legală, votată de PSD în perioada în care Toader era ministru, prin care foștii judecători CCR putea deveni notari fără a mai susține examen de admitere. După aventura în notariat Tudorel Toader se întoarce în avocatură, însă fiul său ajunge astfel notar la Iași.

În anul 2020, Tudorel Toader nu reușește să obțină venituri din avocatură, potrivit declarației de avere din 2021, însă lucrurile aveau să se schimbe un an mai târziu. În ultima declarație de avere acesta avea să menționeze venituri de 1.934.757 lei din servicii juridice la Cabinet Avocat Tudorel Toader. Era o sumă care se adăuga la cei peste 260.000 de lei, salariu de rector, și pensia de aproape 500.000 de lei pe care o încasează.

Printre clienții cunoscuți pe care i-a reprezentat în instanță se numără Călin Popescu Tăriceanu, pe care l-a apărat cu succes în procesul în care a fost acuzat de abuz în serviciu privind neîncetarea mandatului de senator al lui Cristian Marciu.

În anul trecut fostul ministru a fost unul dintre apărătorii Elenei Udrea în dosarul Gala Bute, însă aici avocatul Tudorel Toader nu a putut convinge instanța și, în contextul deciziei CJUE, au decis ca Udrea să execute pedeapsa de șase ani de închisoare primită în acest dosar. În legătură cu acest dosar, fostul ministru avea să-l caracterizeze ca „o provocare” pentru că „în sala de judecată vor fi puse față în față o decizie a Curții de Justiție a Uniunii Europene și o alta, a Curții Constituționale a României”. Libertatea a scris că Tudorel Toader a apărut în recursul din acest dosar în anul 2017, și că acesta, împreună cu un colaborator al său, o apără pe Elena Udrea și în dosarele Hidroelectrica și finanțarea campaniei electorale din 2019.

Cătălin Predoiu, ministrul justiției și avocat

Actualul ministru al justiției Cătălin Predoiu este specialist în drept comercial, activând ca avocat în Baroul București imediat după terminarea facultății, între 1991 și 1995, an în care fondează împreună cu avocata Ioana Racoți, cabinetul de avocatură SCA Racoți – Predoiu, specializat pe sectorul fuziunilor, achizițiilor și privatizărilor. Între 2007 și 2008 societatea de avocați avea să se extindă și să devină „Zamfirescu Racoți Predoiu”.

Cu peste 30 de avocați, firma avea să câștige contractele privind unele dintre cele mai importante privatizări ale acelor ani, BCR, ALRO sau Romtelecom. Cătălin Predoiu a fost și unul dintre principalii consultanți ai grupului Rompetrol, condus la acea vreme de miliardarul liberal Dinu Patriciu, perioadă în care mai multe cataloage internaționale, prestigioase în domeniu, aveau să-l clasifice pe primele locuri în acest segment.

În anul 2008, an în care este numit ministru al justiției în Guvernul Tăriceanu, Cătălin Predoiu declara venituri din activitatea de avocatură de 829.780 de lei. Până în anul 2012, atunci când Predoiu își încheie activitatea la Ministerul Justiției nu mai există alte declarații de avere, și nici în perioada 2012-2016, perioadă în care acesta își are propriul cabinet de avocatură.

Între 2016 și 2019, perioadă în care este deputat PNL, activează ca avocat la societatea de avocatură „Stoian Predoiu”. În această perioadă, potrivit declarațiilor de avere din acești ani, realizează un venit de 130.834 lei – în anul 2016, 257.319 lei – în anul 2017, 454.435 lei – în anul 2018 și 561.605 lei în anul 2019. În declarația de avere din 2020 acesta menționează ca venituri din avocatură doar 176.676 de lei.

În anul 2021, an în care revine la conducerea Ministerului Justiției acesta nu menționează niciun venit din avocatură, fiind anul în care își deschide din nou propriul cabinet de avocatură. Potrivit ultimei declarații de avere, depusă în iunie 2022, în perioada iunie 2021 și iunie 2022, acesta a obținut venituri din avocatură de 320.580 de lei.

Pe site-ul cabinetului său de avocatură, acesta precizează că oferă servicii de consultanță strategică în domeniul afacerilor dar și cel instituțional/guvernamental, consiliere în materie de legislație, inclusiv elaborarea de instrumente legislative și reglementări dar și consultanță strategică privind “designul juridic” în proiecte complexe, inclusiv planificarea strategică pe termen lung a intereselor juridice ale clientului și “public advocacy”.

Fostul ministru al justiției, deputatul USR Stelian Ion, a fost și el avocat înainte să fie ales deputat în anul 2016. În acel an declara venituri din avocatură de 46.000 de lei, apoi în 2017, acesta declară 59.000 de lei, iar în 2018 – doar 8.700 de lei. Ministru al justiției în primul an al guvernării PNL-USR, acesta nu a mai declarat venituri din avocatură începând cu 2021.

ADVERTISEMENT