News

Ce vor face inspectorii ONU la Zaporojie. Importanța centralei nucleare ucrainene, care este controlată de ruși

Inspectorii Agenției Atomice Internaționale care formează o „misiune de sprijin și asistență” au ajuns la Kiev și miercuri își vor începe activitatea la centrala nucleară Zaporojie din sud-estul Ucrainei.
30.08.2022 | 13:48
Ce vor face inspectorii ONU la Zaporojie Importanta centralei nucleare ucrainene care este controlata de rusi
Echipa ONu va ajunge la centrala de la Zaporojie în cursul acestei săptămâni Foto: AP, Reuters, Twitter, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Bombardamentele în apropierea centralei nucleare au continuat luni, potrivit oficialilor ucraineni. Kievul și Moscova s-au învinuit reciproc pentru atacurile, care au stârnit temeri în ultimele săptămâni față de o posibilă catastrofă la cea mai mare centrală nucleară din Europa.

Inspectorii ONU, misiune la Zaporojie

Un înalt oficial american al apărării a spus că forțele ruse și ucrainene au tras fiecare în vecinătatea centralei nucleare, dar că, în unele cazuri, ucrainenii ripostau tirurilor rușilor care ocupă teritoriul din jurul centralei.

ADVERTISEMENT

Echipa de experți reunită de organismul nuclear al ONU va inspecta de miercuri  până sâmbătă fcentrala nucleară din sudul Ucrainei. Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a declarat că echipa a sosit la Kiev luni seară.

Misiunea de sprijin și asistență a AIEA la Zaporojie, cunoscută sub numele de ISAMZ, va fi ajunge la centrală „mai târziu în această săptămână”, a scris luni directorul general al AIEA, Rafael Mariano Grossi, pe Twitter.

ADVERTISEMENT

Experții vor evalua orice daune fizice aduse centralei, condițiile de lucru, vor efectua „activități urgente de protecție” și vor să se asigure că sistemele de siguranță și securitate ale instalației sunt în stare bună, a precizat AIEA.

Rusia a declarat luni că va asigura siguranța inspectorilor AIEA și a acuzat Ucraina că alimentează insecuritatea acolo.

ADVERTISEMENT

„Sperăm că vizita misiunii AIEA alungă numeroase speculații cu privire la situația presupus nefavorabilă a centralei nucleare din Zaporojie”, a declarat ambasadorul Rusiei la organizațiile internaționale la Viena, Mihail Ulianov, pentru agenția de știri de stat RIA Novosti. Ulianov a adăugat că Rusia „a adus o contribuție semnificativă” la planificarea misiunii.

Au avut loc bombardamente repetate lângă centrala de la Zaporojie, stârnind temeri față de un dezastru radioactiv. Grossi a declarat anterior că „orice acțiune militară care pune în pericol siguranța și securitatea nucleară trebuie să înceteze”.

ADVERTISEMENT

Kremlinul a reiterat, totuși, luni, că nu este dispus să creeze o zonă demilitarizată în jurul centralei.

Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a declarat luni că Ucraina se așteaptă ca misiunea AIEA să constate că Rusia pune în pericol siguranța. „Așteptăm de la misiune o declarație clară a faptelor de încălcare a tuturor protocoalelor de securitate nucleară”, a spus Kuleba la o conferință de presă la Stockholm.

Ce trebuie să știm despre centrala nucleară Zaporojie

Timp de săptămâni, atacurile cu rachete și mortare în apropierea centralei nucleare din Zaporojie au stârnit temeri cu privire la un potențial dezastru radioactiv, făcându-i pe diplomați, lideri mondiali și chiar pe Papa Francisc să pledeze pentru calm.

Forțele ruse controlează centrala, care rămâne conectată la rețeaua electrică a Ucrainei. În ultimele zile, criza s-a intensificat, reluările bombardamentelor rănind cel puțin 10 persoane duminică. O pană de curent produsă la centrală săptămâna trecută a alimentat și îngrijorarea globală cu privire la o criză nucleară.

Potrivit președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, o calamitate la uzină a fost evitată doar după ce au fost activate sistemele de rezervă de urgență, inclusiv generatoarele diesel. „Rusia a pus Ucraina și toți europenii într-o situație la un pas de un dezastru de radiații”, a spus el.

Unde este Zaporojie și de ce este importantă centrala?

Ucraina are 15 reactoare nucleare funcționale, care împreună au furnizat 51% din electricitatea sa în 2020, potrivit AIEA, organul de supraveghere nuclear al Națiunilor Unite. Kievul s-a bazat pe energia nucleară pentru a evita dependența energetică de Rusia, care controlează unele dintre cele mai mari rezerve de petrol și gaze din lume.

Șase dintre aceste reactoare se află la centrala Zaporojie, de la marginea Energodarului, un oraș din sud-estul Ucrainei. Instalația întinsă – cea mai mare de acest fel din Europa – este situată pe malul estic al râului Nipru, într-o zonă controlată de Rusia. Forțele ucrainene controlează partea opusă a râului.

Reactoarele de la Zaporojie au început să funcționeze între 1984 și 1995. Împreună, pot produce 5.700 de megawați de energie electrică la capacitate maximă. Centrala este o sursă majoră de energie nucleară pentru Ucraina: înainte de război, producea o cincime din energia electrică a Ucrainei și aproape jumătate din energia sa nucleară.

Ce s-a întâmplat cu centrala sub ocupația rusă?

Forțele ruse au ocupat centrala la începutul lunii martie și au incendiat aproape imediat o parte a complexului cu unul dintre proiectilele lor. A fost prima dată când luptele dintre două armate au avut loc în zona din jurul unei centrale nucleare active.

De atunci, AIEA a cerut atât Rusiei, cât și Ucrainei să permită inspectorilor să viziteze locul. Agenția a spus că a văzut întreruperi sporadice în transmiterea datelor de la Zaporojie. AIEA menține sisteme de supraveghere de la distanță pentru a detecta utilizarea greșită a materialului sau tehnologiei nucleare.

Între timp, mii de muncitori ucraineni și-au continuat lucrul la centrală în condiții dificile. Două dintre cele șase reactoare de la Zaporojie continuă să furnizeze energie rețelei ucrainene. Grossi a declarat pentru Associated Press la începutul lunii august că întreruperile lanțului de aprovizionare ar putea însemna că centrala nu primește echipamentul de care are nevoie.

Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc că au atacat zona. La începutul lunii august, cele două părți au făcut schimb de acuzații pentru bombardamentul de la Zaporojie, care a deteriorat părți ale centralei.

Zelenski a cerut AIEA să preia „controlul permanent” asupra fabricii. Dar Rusia a respins apelurile, inclusiv din partea Națiunilor Unite, de a crea o zonă demilitarizată acolo, argumentând că trupele ruse oferă o „garanție” că nu va avea loc un dezastru nuclear.

Care este cel mai rău lucru care s-ar putea întâmpla?

Preocuparea principală este o criză nucleară.

Topirile apar atunci când combustibilul dintr-un reactor nu este răcit în mod adecvat. Uraniul din barele de combustibil se topește și, dacă există scurgeri în clădire, poate provoca eliberarea de material radioactiv în mediu. Radiațiile reprezintă un pericol major pentru sănătate și mediu: sunt imposibil de văzut sau mirosit, dar pot rămâne o amenințare tăcută ani de zile, ducând la cancer și alte probleme de sănătate, spun experții.

Perspectiva unui accident nuclear are o rezonanță deosebită în Ucraina, locul dezastrului de la Cernobîl din 1986, care a dus la evacuarea a sute de mii de locuitori și a trimis material radioactiv în toată Europa. Un dezastru similar la Zaporojie s-ar putea răspândi radioactiv în mare parte a Ucrainei și, eventual, în alte țări, potrivit unei simulări efectuate de serviciul meteorologic național al Ucrainei.

„Orice daune potențiale aduse centralei de la Zaporojie înseamnă sinucidere”, a declarat secretarul general al ONU, António Guterres, la începutul acestei luni.

Potrivit lui James Acton, co-director al Programului de politică nucleară la Carnegie Endowment for International Peace, reactoarele de la Zaporojie sunt protejate de carcase din beton armat, iar o lovitură directă asupra unui reactor rămâne puțin probabilă, relatează The Washington Post. Cel mai mare risc, a spus el, vine din luptele dintre forțele ruse și ucrainene care întrerup alimentarea cu energie electrică a centralei.

Centralele nucleare se bazează pe electricitate pentru a se răci, iar Ucraina a consolidat măsurile de siguranță la instalațiile sale după accidentul de la Fukushima Daiichi din Japonia în 2011. Acum, fiecare reactor de la Zaporojie are trei generatoare diesel de rezervă, potrivit lui Edwin Lyman, director pentru siguranța energiei nucleare la Uniunea oamenilor de știință preocupați.

Noul sistem a fost testat săptămâna trecută, când centrala de la Zaporojie și-a pierdut conexiunea la rețeaua electrică de cel puțin două ori, potrivit autorităților ucrainene. Ucraina și Rusia și-au dat vina reciprocă pentru bombardamentul care a deteriorat rețeaua de transport.

Generatoarele diesel ale centralei au intrat în funcțiune pentru a susține operațiunile critice, a spus Zelenski într-un discurs pe 25 august, prevenind catastrofa.

ADVERTISEMENT