Atunci când cel mai bogat om din Europa de Est a murit într-un accident de elicopter, aproape nimeni nu știa numele soției sale. Acum, aproape trei ani mai târziu, acest lucru nu mai este cazul. Renata Kellnerova este astăzi sinonimă cu afacerea familiei – un imperiu de telecomunicații, media, servicii financiare și comerț electronic cu sediul la Praga, care are 61.000 de angajați și operează în 25 de țări.
În Europa de Est, PPF este cel mai bine cunoscută ca proprietar al unor posturi de televiziune private în șase țări din Europa de Est, inclusiv în România, și al uneia dintre cele mai mari companii de telefonie din Republica Cehă, scrie Bloomberg.
Cu active în valoare de 43 de miliarde de dolari, PPF a apărut ca unul dintre principalii câștigători ai tranziției post-comuniste din Republica Cehă, un succes pe care regretatul soț al lui Kellnerova, Petr Kellner, l-a valorificat prin extinderea pe piețele în creștere rapidă din Rusia și China. Dar, în contextul în care invazia Rusiei în Ucraina a dat peste cap geopolitica și afacerile, multe companii, inclusiv PPF, au acum ca prioritate dezvoltarea mai aproape de casă.
Într-un schimb de e-mailuri cu Bloomberg News – primele sale comentarii publice către mass-media de la preluarea PPF – Kellnerova a povestit perioada dificilă pe care a petrecut-o pentru a se familiariza cu operațiunile complexe ale companiei după moartea bruscă a soțului ei.
“Prima prioritate a fost să asigur stabilitatea PPF, iar apoi să încep din nou dezvoltarea afacerii. Mi-am dat seama că PPF este ceva personal pentru mine și că sarcina mea este să îi pregătesc pe copiii noștri, astfel încât să aibă posibilitatea de a prelua ei înșiși conducerea grupului într-o zi”, a declarat Renata Kellnerova pentru cei de la Bloomberg, vorbind despre perioada dificilă pe care a petrecut-o pentru a se familiariza cu operațiunile complexe ale companiei după moartea bruscă a soțului ei.
De când a preluat controlul, Renata Kellnerova, în vârstă de 56 de ani, și-a pus amprenta asupra companiei. Ea a supervizat o îndepărtare majoră de Asia – cândva o sursă cheie de venit – și și-a îndreptat atenția înapoi către piețele occidentale. A ales un nou director general și s-a despărțit de unii dintre aliații apropiați ai soțului ei decedat.
Ea a adus compania în proprietatea deplină a familiei prin cumpărarea a doi acționari minoritari, apoi s-a numit pe sine și pe cele trei fiice ale sale în consiliul de administrație al unui nou holding care adăpostește toate activele lor.
În prezent, Kellnerova este cea mai bogată femeie din regiune, cu o avere netă a familiei sale estimată la aproximativ 11,8 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg Billionaire Index, și își dedică din ce în ce mai mult timp pentru a lua decizii cheie în materie de investiții.
Ea descrie colaborarea strânsă cu directorul general al PPF, Jiri Smejc, unul dintre foștii parteneri de investiții ai lui Kellner, ca fiind esențială pentru abordarea sa. “Dacă situația o cere, suntem capabili să luăm decizii privind tranzacțiile într-un singur weekend. La PPF ne mândrim cu faptul că suntem foarte flexibili în a reacționa la oportunitățile de investiții”, a mai spus aceasta.
Sub conducerea lui Kellnerova, PPF a finalizat mai multe tranzacții mari, inclusiv acordul pentru vânzarea, în valoare de 2,15 miliarde de euro, a unei participații de control în operațiuni de telecomunicații din Europa Centrală și de Est către Emirates Telecommunications Group Co. din Abu Dhabi.
De asemenea, divizia de finanțare a consumatorilor a companiei, Home Credit Group BV, a convenit în 2022 să își vândă afacerile din Filipine și Indonezia în tranzacții în valoare de aproximativ 615 milioane de euro (669 milioane de dolari).
Acest lucru a contribuit la creșterea profitabilității PPF la nivelurile anterioare pandemiei, cu un venit net în primul semestru de 709 milioane de euro în 2023. Asta în comparație cu o pierdere de 406 milioane de euro în anul precedent, în principal din cauza unei retrageri costisitoare din Rusia.
Deși nu există încă un calendar exact pentru ieșirea completă din Asia, “obiectivul principal al afacerii noastre s-a mutat spre vest în ultimii trei ani”, a declarat Kellnerova.
Cu lichidități suplimentare la îndemână și rate ale dobânzilor mai mari care apasă asupra evaluărilor activelor private și celor tranzacționate public, PPF scanează Europa în căutarea unor noi ținte de achiziție. Cea mai mare achiziție pe care a făcut-o până acum a fost preluarea unei participații în InPost SA, o companie poloneză de comerț electronic care operează dulapuri de livrare în regim de autoservire, și construirea unei participații în radiodifuzorul german ProSiebenSat.1 Media SE.
La fel ca răposatul ei soț, Kellnerova păstrează un profil public scăzut și protejează îndeaproape viața privată a familiei sale. Ea nu a vrut să dezvăluie obiective de investiții specifice pe care compania sa le are sau ar putea să le urmărească. PPF intenționează să își mențină cei patru piloni principali de investiții – servicii financiare, telecomunicații, mass-media și comerț electronic – dar, a precizat ea, “acest lucru nu exclude investiții oportuniste mai mici”.
Deoarece grupul nu este un fond de investiții tipic, cu un orizont definit de păstrare a activelor sale, “putem fi răbdători”, a spus ea. “De aceea, randamentele pe termen scurt nu reprezintă parametrul principal atunci când analizăm o oportunitate de investiție.”
PPF, în prezent o rețea complexă de companii, și-a început ascensiunea la scurt timp după căderea comunismului. Kellner a fondat compania la începutul anilor 1990, când Cehoslovacia a început să vândă active de stat printr-un program care emitea vouchere pe care oamenii le puteau fie schimba pentru acțiuni în companii.
În 1991, Kellner a înființat un fond pentru a achiziționa participații în 202 companii. Acesta a ajuns să gestioneze al șaselea cel mai mare lot de active disponibile la acea vreme, potrivit firmei, care a devenit apoi cunoscută sub numele de PPF Group. În timp, PPF a acumulat o participație de 20% în Ceska Pojistovna, cel mai mare asigurător din țară, creând astfel fundamentul averii lui Kellner. Acesta a încasat banii în 2013, vânzând activele de asigurări către Generali din Italia, într-o tranzacție de 3,3 miliarde de dolari.
În timp ce Kellner își construia imperiul, soția sa s-a ocupat de Fundația Familiei Kellner, una dintre primele organizații filantropice din Republica Cehă, care a donat aproape 2 miliarde de coroane (89 de milioane de dolari) pentru proiecte sociale și burse. Kellnerova aduce această perspectivă în noul său post, descriind PPF ca având “o responsabilitate socială care depășește sfera afacerilor”.
Pe lângă PPF, vânzările post-comuniste de active de stat au dat naștere la alte câteva familii cehe foarte bogate, printre care magnatul imobiliar Radovan Vitek, unul dintre cei mai mari investitori imobiliari din Europa, și magnatul energiei Pavel Tykac. Companiile deținute de miliardarii rezidenți în Republica Cehă angajează acum zeci de mii de lucrători de pe întregul continent și au jucat un rol crucial în economiile din regiune.
În același timp, acestea au atras atenția. Într-un interviu acordat la sfârșitul anului trecut, fostul președinte ceh Milos Zeman a criticat procesul de privatizare pentru că a creat un decalaj accentuat de bogăție în fosta națiune comunistă. Cu toate acestea, Zeman a fost un susținător important al lui Kellner și chiar i-a acordat cea mai înaltă distincție de stat după ce magnatul a fost ucis într-un accident de elicopter în timpul unei călătorii în Alaska.
“L-am apreciat foarte mult pe Petr Kellner, am lucrat bine împreună”, a declarat Zeman.
PPF a fost, de asemenea, criticat de comunitatea investitorilor locali atunci când a luat măsuri pentru a retrage cea mai mare companie de telefonie tranzacționată din țară de la bursa de la Praga, scăzând capitalizarea de piață a acesteia, dar oferind grupului un control total. Procesul a fost finalizat în 2022.
În timp ce majoritatea asociaților apropiați și foștilor angajați au păstrat tăcerea cu privire la noua conducere a PPF, unul dintre foștii proprietari minoritari ai PPF, Ladislav Bartonicek, și-a împărtășit punctul de vedere într-un interviu acordat în septembrie celui mai mare cotidian de afaceri din țară, Hospodarske Noviny.
“Responsabilitatea pentru Renata, care este foarte activ implicată, și pentru a doua generație, este diferită”, a declarat el pentru ziar. “Nu mai este o companie formată dintr-un singur om – în sensul bun. Acționarii vor fi mai conservatori. Este vorba despre cine, din partea familiei, va fi cel mai implicat în viitor.”
Foștii și actualii parteneri de afaceri ai lui Kellnerova au refuzat să fie intervievați pentru acest articol. Dintre cele trei fiice ale sale, singura cu un profil public este Anna, o călăreață de sărituri peste obstacole în vârstă de 27 de ani care a concurat la Jocurile Olimpice de vară din 2020 de la Tokyo.
Compania se mândrește de mult timp cu cultura sa foarte unită, iar dorința Kellnerovei, a spus ea, este ca familia să rămână proprietarul majoritar al PPF pentru decenii de acum încolo. Având copiii ei în diferite stadii ale vieții, ea dorește să îi lase să dobândească o perspectivă asupra operațiunilor companiei.
“Când vor fi pregătiți, le voi preda responsabilitatea principală cu conștiința împăcată”, a spus ea. “Nu sunt îngrijorată pentru viitor, deoarece ei participă deja acum, într-o oarecare măsură, la conducerea companiilor noastre.”