Life

Cea mai ciudată prăjitură de Crăciun. Cum se face serpentone și de ce arată așa

Această este cea mai ciudată prăjitură de Crăciun. Care este motivul pentru care are forma unui șarpe și unde se pregătește.
20.12.2023 | 17:16
Cea mai ciudata prajitura de Craciun Cum se face serpentone si de ce arata asa
Această este cea mai bizară prăjitură de Crăciun. Sursa foto: ciaoumbria.it
ADVERTISEMENT

În Umbria, Italia, Crăciunul are aromă de serpentone. Este una dintre cele mai bizare prăjituri pregătite cu ocazia acestei sărbători, avnâd formă de șarpe. Cum se pregătește și care este motivul pentru care arată așa.

Prăjitura bizară care se găsește de Crăciun pe mesele italienilor

În Umbria, Italia, de Crăciun se pregătește o prăjitură bizară, dar foarte gustoasă. Serpentone se traduce prin „șarpe mare” și exact această formă o are și desertul migălos.

ADVERTISEMENT

În mai 2023, Natasha Contardi a găsit printre lucrurile bunicii sale, diagnosticată cu demență, o hârtie veche pe care era scrisă rețetă. Dar pentru că femeia nu-și mai amintea despre ce este vorba, Natasha a cerut ajutorul în mediul online și a așa a aflat despre ce este vorba.

De obicei, serpentone se face cu migdale și fructe, însă rețeta poate varia. În unele versiuni se aseamănă cu marțipanul, fiind modelat din  părți egale de făină de migdale și zahăr combinate cu albuș de ou bătut, pentru a se lega.

ADVERTISEMENT

In alte variante, prăjitura bizară de Crăciun include piure de năut și/ făină de grâu. Totuși, rețeta pe care Contardi a găsit-o, și care a fost scrisă inițial de mătușa ei, se face cu pudră de cacao.

Rețeta mai include lichior de anason sau coaja de citrice și poate fi umplut cu nuci, fructe uscate sau confiate, sau chiar ambele. După preferințe, nucile și fructele pot fi folosite pentru decor.

ADVERTISEMENT

Important este ca prăjitura să aibă formă de șarpe încolăcit, dar există mai multe posibilități de decorare. Unele presupun rânduri de spini de migdale ca niște dragoni și solzi strălucitori de fructe confiate. Alții sunt simpli, dar au ochi mici de boabe de cafea și limbă din cireșe.

 Care sunt originile prăjiturii

De altfel, nu este total cunoscut de unde revine această prăjitură de Crăciun. Unii sunt de părere că desertul îi este dedicat Sfântul Anatolie, despre care se spune că ar fi ieșit miraculos și nevătămat dintr-o cameră plină de șerpi veninoși în secolul al treilea.

ADVERTISEMENT

Altă teorie este aceea că serpentone reprezintă, de fapt, șarpele biblic satanic, iar consumul lui la masa de Crăciun este asociat cu triumful binelui asupra forțelor întunericului.

O altă teorie presupune că șarpele împreună cu pomul de Crăciun este un exemplu unei tradiții păgâne străvechi, precreștine, a solstițiului de iarnă, care a fost păstrată și în practicile creștine ulterioare.

Multe surse susțin că are o legătură cu etruscii, poporul antic a cărui civilizație a înflorit în Umbria între secolele VII și II î.Hr. Lisa Pieraccini, specialist în artă etruscă la UC Berkeley, descrie șerpii ca fiind „figuri chtonice”- asociate cu pământul și cu lumea subterană în culturile meditaraneene.

„Mă gândesc la formă serpentone ca la vechea emblemă a infinitului și a reînnoirii. Un simbol foarte potrivit pentru solstițiul de iarnă sau pentru Crăciun și Anul Nou”, notează  Letizia Mattiaci, autoare a unei cărți bucate, originară din Perugia.

Rețetă serpentone

Pentru a face serpentone este nevoie de: 1 ¾ căni de făină de migdale, 1 ¾ căni de zahăr, 2 ouă, coaja de la o lămâie sau o portocală și fructe confiate, nuci și/sau boabe de cafea pentru decorare.

Zahărul și făina de migdale se cern pentru a elimina cocoloașele. Coaja de lămâie sau de portocală se amestecă în zahăr și apoi se adaugă în făina de migdale. Gălbenușurile și albușurile se separă, iar albușurile se bat până devin o spumă tare.

Albușurile se încorporează în amestecul de zahăr și făină de migdale. Se pune câte o jumătate de ceașcă și apoi se amestecă. Aluatul se modelează sub formă de șarpe se încovoaie în formă de spirală, cu capul pe marginea exterioară a spiralei. Se coace pe hârtie de copt la 350 grade Fahrenheit timp de 30 de minute, notează adevărul.ro.

ADVERTISEMENT
Tags: