News

Cea mai modernă închisoare din România se află la Timișoara. Condițiile în care trăiesc deținuții

Timișoara are cea mai modernă închisoare din România, deținuții având posibilitatea să facă cumpărături online sau să meargă la sala de fitness.
19.08.2023 | 12:54
Cea mai moderna inchisoare din Romania se afla la Timisoara Conditiile in care traiesc detinutii
Proiecție de film la penitenciarul Timișoara/ Foto: Facebook - Penitenciarul Timisoara
ADVERTISEMENT

Penitenciarul din Timișoara este cea mai modernă închisoare din România, deținuții stând în camere cu baie proprie, televizor și aer condiționat. Totodată, ei pot lucra la o companie de compenente pentru mașini din oraș, primind astfel salariu și o șansă de a se reintegra mai ușor în societate după eliberare, scrie observatornews.ro.

Deținuții au posibilitatea să se plimbe chiar într-un mic parc amenajat în curte, să folosească un teren de sport sau să meargă a sala de fitness, după modelul închisorilor din țările scandinave. Mai mult, o companie multinațională a încheiat un contract cu penitenciarul prin care a pus la dispoziție un spațiu de cazare nou și transport pentru deținuții care vor să muncească opt ore pe zi în schimbul unui salariu.

ADVERTISEMENT

În camerele deținuților sunt televizoare, frigidere, dulapuri și birouri. Mai mult, ei au posibilitatea să cheltuiască banii câștigați cinstit prin muncă pe cumpărături făcute online, curierii livrând marfa în curtea penitenciarului.

Există însă unele criterii pentru selectarea deținuților care beneficiază de astfel de condiții. În primul rând, ei nu trebuie să fi comis infracțiuni cu violență, fiind totodată selectați dintre cei aflați pe finalul executării pedepselor și care au avut o comportare anterioară exemplară.

ADVERTISEMENT

Noi, prin acest proiect, încercăm ca persoanele private de libertate să fie mai aproape de societate, astfel încât când se eliberează să nu simte o barieră sau că nu fac parte din acea societate”, a declarat Gabriel Bâlteanu, șeful secției externe a penitenciarului Timișoara.

Belodedici a mers la închisoare

Tot pentru a facilita reintegrarea deținuților în societate, penitenciarul organizează în mod frecvent diverse evenimente culturale, pe lângă obișnuitele proiecții de film de care au parte deținuții. Astfel, conducerea închisorii l-a adus să le vorbească acestora pe Miodrag Belodedici, una din marile glorii ale fotbalului românesc.

ADVERTISEMENT

În cadrul proiectului „De vorbă cu personalităţile locale” (întâlniri cu personalităţi din comunitate ce pot oferi modele de viaţă persoanelor aflate în detenţie), am fost onorați să primim vizita fostul internațional Miodrag Belodedici, actualmente director al centrelor de juniori ale Federației Române de Fotbal (…) Îi mulțumim pentru că a răspuns pozitiv invitației noastre, împărtășind astfel cu noi momentele de glorie ale Generației de Aur”, anunța penitenciarul pe 8 august.

De asemenea, 250 de deținuți au constituit publicul la un concert al formației The Bandits, care a avut loc pe 14 august. Concertul a fost organizat ca la carte, cu o scenă mare, sonorizare și lumini la standardele concertelor care au loc în orice loc public din România.

ADVERTISEMENT

Penitenciarul Timişoara este o unitate profilată pe deţinerea de condamnaţi cu pedepse de până la 3 ani, clasificaţi în regim deschis, semi-deschis şi arestaţi preventiv. Programele speciale de reeducare se desfășoară de mai bine de 15 ani, inclusiv cu o bursă a locurilor de muncă

ADVERTISEMENT