News

În România se vor construi două penitenciare noi cu peste 200 milioane de euro. Cum au crescut costurile cu 15% și ce dotări vor avea închisorile

În următorii 5 ani, în România se vor construi două noi penitenciare care vor avea o capacitate cumulată de 1.900 de locuri.
29.05.2023 | 09:33
In Romania se vor construi doua penitenciare noi cu peste 200 milioane de euro Cum au crescut costurile cu 15 si ce dotari vor avea inchisorile
În România se vor construi două penitenciare noi cu peste 200 milioane de euro Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) are în subordine 34 de penitenciare cu o capacitate totală de aproape 20.000 locuri, din datele instituției rezultând că există un deficit de aproximativ 3.500 de locuri. De aceea, în ultima perioadă, mai multe penitenciare s-au extins prin adăugarea unor corpuri noi de clădire, dar cele mai importante proiecte sunt legate de construcția unor penitenciare noi.

Penitenciarul de la Berceni va avea o capacitate de 1.000 de locuri

Pe 21 mai 2023, ANP a publicat un anunț de participare pe platforma achizițiilor publice, e-licitatie.ro, consultată de FANATIK, pentru participarea la o licitație în urma căreia se va atribui contractul „Lucrări de execuție aferente obiectivului de investiții „P47 BERCENI – Penitenciar 1000 de locuri cu regim maximă siguranță şi închis”, jud. Prahova”.

ADVERTISEMENT

Valoarea totală a contractului este de 640.078.304.99 lei (fără TVA), adică aproximativ 130 milioane de euro, iar durata acestuia va fi de 10 ani (cinci ani durata de execuție a lucrărilor, iar cinci ani este perioada de garanție a acestora).  Proiectul se numește „Memorandumul cu tema Decizie privind oportunitatea finanțării infrastructurii fizice a sistemului penitenciar român”.

Acesta este finanțat din fonduri externe rambursabile de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei  și de la bugetul de stat, prin care se propune conceptul de proiect național – Investiții în infrastructura penitenciarelor. Costurile de execuţie au fost majorate cu 34% față de nivelul inițial, atunci când proiectul a fost publicat pentru dezbatere pe site-ul Ministerului Justiției.

ADVERTISEMENT

Penitenciarul Berceni va avea o capacitate de 1.000 de locuri cu regim de maximă siguranță si închis, ce vor fi dezvoltate conform standardelor europene. Unitatea de detenție va fi localizată la sud-est de municipiul Ploiești, înainte de intrarea în comuna Berceni, după cum se menționează în caietul de sarcini.

Penitenciarul de la Unguriu va avea 900 de locuri

Noul penitenciar  va fi dotat cu puncte și turnuri de control, o pasarelă, pavilioane de detenție și administrative, sală de festivități, sală de sport, depozite, platforme, foișoare, infirmerie și alte anexe specifice și parcări, ce vor ocupa o suprafață construită de 77.709 mp și vor avea o arie totală desfășurată de 94.263 mp. Pavilionul principal de detenție va avea un regim de înălțime S+P+1E.

ADVERTISEMENT

În martie 2022 s-a semnat contactul pentru serviciile de proiectare ale noului penitenciar, în valoare de 6,6 milioane lei, adică aproximativ 1,35 milioane euro. În 2018, studiile de fezabilitate pentru proiectul penitenciarului au costat 1,1 milioane lei, adică aproximativ 230.000 de euro. Costurile totale ale penitenciarului de la Berceni, dacă adăugăm TVA, vor fi de aproximativ 760 milioane lei (aproximativ 155 milioane euro).

Pe 25 mai 2023, ANP a publicat un alt anunț de participare pentru achiziția intitulată “Lucrări de execuție aferente obiectivului de investiții „Penitenciar P48 UNGURIU – Penitenciar 900 de locuri cu regim semideschis şi deschis”, jud. Buzău”. Valoarea totală estimată a contractului, conform datelor consultate de FANATIK, este de 228.231.004,61 lei (fără TVA) adică aproximativ 46,5 milioane euro.

ADVERTISEMENT

La penitenciarul Botoșani se construiește un corp nou cu 7 milioane euro

Dacă adăugăm TVA, valoarea contractului este de aproximativ 271,5 milioane alei (aproximativ 55 milioane euro). Serviciile de proiectare ale penitenciarului au costat 650.000 de euro. Construcția celor două noi penitenciare va costa, astfel, aproape 210 milioane de euro,  deși proiectul inițial, conform site-ului ANP, prevedea cheltuirea a 183 milioane euro (134 milioane pentru penitenciarul Berceni și 34 milioane euro pentru cel de la Unguriu). Astfel, costurile totale s-au majorat cu peste 27 milioane euro.

Clădirea de la Unguriu va avea un regim de înălțime P+3E și o suprafață construită de câteva de mii de metri pătrați, cu spații ample destinate plimbării, precum și terenuri de sport. În proiect mai sunt prevăzute cluburi pentru activități de reintegrare socială, săli de clasă, bibliotecă, sala de calculatoare, spații pentru activități de tip hobby, club multifuncțional, o sală de spectacole cu capacitate de 100 locuri, un spațiu pentru activități, un studio radio-tv, un spațiu pentru activități sportive, dar și pavilion cu destinația de capelă.

Pe 24 mai, ANP a publicat un anunț de participare pentru „Contract de lucrări aferent obiectivului de investiții Complex Corecțional Penitenciarul Botoșani”, valoarea totală estimată fiind de 34.466.156.39 lei (aproximativ 7 milioane euro). Este vorba despre construirea unui corp nou în cadrul penitenciarului din Botoșani, care va avea o capacitate de 320 locuri.

ADVERTISEMENT