News

Cea mai rece iarnă din ultimii 50 de ani, în Mongolia. Aproape 7 milioane de animale au murit, păstorii sunt disperați

Iarnă extremă în Mongolia, unde cantitățile mari de zăpadă şi temperaturile care au coborât frecvent spre minus 50 de grade Celsius au dus la moartea a milioane de animale.
22.03.2024 | 16:16
Cea mai rece iarna din ultimii 50 de ani in Mongolia Aproape 7 milioane de animale au murit pastorii sunt disperati
Iarna grea a dus la moartea a milioane de animale în Mongolia Foto: pogodnik.com
ADVERTISEMENT

Mongolia a fost lovită de cea mai rece iarnă din ultimii 50 de ani, iar din cauza frigului extrem, au murit peste 6,7 milioane de animale. Existența și aprovizionarea cu hrană a mii de oameni sunt amenințate, avertizează Federația Internațională a Crucii Roșii (IFRC).

Peste trei sferturi din Mongolia este acoperită de zăpadă

Din noiembrie anul trecut, cel puțin 2.250 de familii angajate în creșterea animalelor și-au pierdut peste 70 la sută din efectivele lor, iar peste 7.000 de familii nu au acces la hrană adecvată, relatează CNN.

ADVERTISEMENT

Condiţiile de iarnă extremă au afectat mai bine de trei sferturi din suprafaţa Mongoliei, iar în perioada următoare se așteaptă chiar o înrăutățire suplimentară a condițiilor meteorologice.

Agricultura este unul dintre principalele sectoare ale economiei Mongoliei. În 2023, populația de animale era de 64,9 milioane, iar până în prezent peste 6,7 milioane de capete au murit deja. Din cele 21 de aimag-uri (provincii) ale Mongoliei, 15 aimag-uri, inclusiv peste 200 de sum-uri (subdiviziuni ale provinciilor, care au în medie, 4.200 km pătraţi fiecare), se află într-o situație dificilă.

ADVERTISEMENT

Iarna extremă a Mongoliei este caracterizată de temperaturi scăzute și strat gros de zăpadă și gheață, care acoperă zonele de pășunat, ceea ce face ca pentru animale accesul la hrană să devină imposibil.

Aproximativ 300.000 de oameni din Mongolia sunt păstori nomazi tradiționali și depind de creșterea animalelor. Societatea locală de Cruce Roșie a oferit deja asistență în numerar și suplimente minerale pentru animale pentru 4.000 de familii de păstori din 19 aimag-uri și un district al capitalei țării, care suferă de pe urma zăpezii şi îngheţului.

ADVERTISEMENT

Guvernul Mongoliei și Comisia de Stat de Urgență au luat şi ele măsuri pentru a reduce riscul de dzud (foamete de iarnă) ce afectează industria zootehnică, care stă la baza economiei sociale și economice a țării. Astfel, au fost create șase grupuri de asistență operațională a păstorilor și trimise să lucreze în regiuni, iar ajutoarele efective constau în furnizarea gratuită a 20.000 de tone de fân și furaje din rezervele de stat și regionale.

În momentul de faţă aproximativ 80% din suprafaţa Mongoliei este acoperită cu zăpadă, iar în unele locuri grosimea stratului depăşeşte chiar un metru.

ADVERTISEMENT

Dzudul „alb” (foametea de iarnă) este un dezastru natural care apare atunci când un strat gros de zăpadă acoperă pășunile, făcându-le inaccesibile pentru animale, iar dzud „de fier” este atunci când păşunile sunt acoperite şi de un strat de gheață, făcându-le și mai inaccesibile. Drept urmare, un număr mare de animale mor de frig și foame, scrie agenția de presă Monzame.

ADVERTISEMENT