News

Furtuni și inundații devastatoare în mijlocul deșertului. Au căzut peste 100 mm de ploaie, iar în munți zăpada s-a aşezat de un metru

Inundaţii fără precent au avut loc în Deşertul Arabiei, pe teritoriul Irakului şi Arabiei Saudite, în timp ce în zona montană a Turciei a nins abundent.
21.03.2024 | 13:28
Furtuni si inundatii devastatoare in mijlocul desertului Au cazut peste 100 mm de ploaie iar in munti zapada sa asezat de un metru
Inundaţii în Deşertul Arabiei Foto: X
ADVERTISEMENT

Regiunile de sud-vest ale Asiei au fost afectate de furtuni puternice și precipitații abundente. Ploi și averse cu tunete au căzut asupra Irakului, Arabiei Saudite, Siriei și Iranului, în timp ce estul Turciei a fost acoperit de zăpadă, iar viscolul a afectat și regiunile centrale ale Turciei și vecinătăţile capitalei Ankara. În estul Turciei, peste un metru de zăpadă a căzut în munții mai înalți.

Furtuni în deşerturile din Irak şi Arabia Saudită

În același timp, cele mai puternice furtuni și precipitații s-au abătut asupra nordului Irakului. Mai mult de 50 de mm de ploaie au căzut pe metru pătrat, în timp ce la nord de Mosul au căzut peste 100 de mm de ploaie pe metru pătrat, rezultând inundații devastatoare și torenți care au măturat totul în calea lor.

ADVERTISEMENT

Zăpadă de peste o jumătate de metru a căzut şi în munții din nordul și nord-estul Irakului. Precipitațiile nu sunt chiar atât neobișnuite în această zonă, dar rareori sunt atât de abundente precum cele căzute zilele acestea.

Furtuni puternice și averse puternice au căzut şi în celelalte zone deșertice ale Irakului și la Bagdad, dar și în Arabia Saudită, unde precipitațiile sunt mai mult decât rare.

ADVERTISEMENT

Partea de sud-vest a Asiei este formată în mare parte din deșerturi, iar acum cele mai puternice precipitații au loc tocmai în aceste zone. Un val de ploi abundente și vreme rea a lovit și bazinul Mării Caspice.

În zilele următoare, un front de furtuni și precipitații abundente, cu ploaie și ninsoare, va lovi și țări din Asia Centrală precum Kârgâzstan, Tadjikistan, Uzbekistan, dar și Afganistan, care a fost lovită săptămâna aceasta și de un cutremur puternic.

ADVERTISEMENT

În zilele următoare sunt așteptate în continuare precipitaţii abundente în ţări din Asia Centrală și de Sud-Vest.

Pânp acum, numai în Irak au murit cel puțin două persoane și 11 au fost rănite în inundațiile provocate de ploile abundente. Zonele cele mai afectate au fost în regiunea muntoasă Kurdistan din nordul Irakului, unde potopul a inundat brusc, străzile luându-i pe sus pe cei care se aflau în drum.

ADVERTISEMENT

Cele două victime au fost prinse în vehiculul lor și luate inundații în provincia Dahuk, au anunțat autoritățile. De asemenea, cel puțin 30 de case au fost avariate. Dahuk este una dintre cele trei provincii care formează regiunea Kurdistan.

ADVERTISEMENT