News

Cehia vrea să introducă vaccinarea obligatorie pentru persoanele de peste 60 de ani. Ce alte categorii ar putea fi vizate

Cehia vrea să introducă vaccinarea obligatorie împotriva virusului Covid-19 pentru persoanele de peste 60 de ani. Măsura ar fi una similară cu cea pe care vrea să o adopte Grecia.
04.12.2021 | 22:13
Cehia vrea sa introduca vaccinarea obligatorie pentru persoanele de peste 60 de ani Ce alte categorii ar putea fi vizate
ADVERTISEMENT

Ministerul Sănătăţii din Republica Cehă pregăteşte cadrul legislativ pentru vaccinarea obligatorie anti-COVID-19 a persoanelor cu vârste de peste 60 de ani, relatează website-ul de ştiri www.idnes.cz, citat de Reuters.

Deși ar încălca toate drepturile fundmentale ale omului, această măsură ar viza și lucrătorii din sectoarele esenţiale, cum ar fi personalul sanitar, poliţiştii, militarii şi pompierii.

ADVERTISEMENT

”Este clar că Europa se îndreaptă către vaccinarea obligatorie anti-COVID-19. Cehia trebuie să urmeze aceeaşi cale”, a declarat ministrul ceh al sănătăţii, Adam Vojtech.

Vaccinare obligatorie pentru persoanele de peste 60 de ani din Cehia. Măsura s-ar putea aplica și pentru lucrătorii din sectoarele esenţiale

Ministrul ceh al sănătăţii, Adam Vojtech, a explicat că decretul cu vaccinarea obligatorie va fi publicat săptămâna viitoare.

ADVERTISEMENT

Acest decret ar trebui să devină aplicabil din luna martie, scrie agerpres.ro.

Vaccinarea obligatorie ar putea fi oprită de noul Guvern din Cehia

Guvernul din care face parte Vojtech va fi înlocuit până la sfârşitul anului de o coaliţie de centru-dreapta formată în urma alegerilor legislative.

Această coaliţie s-a declarat împotriva vaccinării obligatorii.

Republica Cehă este afectată de câteva săptămâni de o creştere puternică a infectărilor şi are o rată a vaccinării anti-COVID-19 mai scăzută comparativ cu statele vest-europene.

ADVERTISEMENT

Conform datelor Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC), aproximativ 59,6% din populaţia cehă este vaccinată anti-COVID-19, faţă de media UE de 66,3%,

Recent, guvernul a introdus certificatul verde obligatoriu pentru accesul în restaurante şi alte spaţii. De asemenea, valabilitatea acestui certificat fără doza a treia a fost limitată la nouă luni. Conform unui sondaj difuzat vineri de agenţia STEM, doar 43% dintre au declarat că sunt pentru vaccinarea obligatorie.

ADVERTISEMENT

Până în prezent, Austria este singura țară din Uniunea Europeană care a decis vaccinarea obligatorie anti-COVID-19. Măsura ar trebui să se aplice din luna februarie. Totodată, Grecia va amenda persoanele de peste 60 de ani care nu s-au vaccinat. Această decizie ar trebui să intre în vigoare din 16 ianuarie.

ADVERTISEMENT
Tags: