News

”Cel mai cool dictator din lume”, ales din nou președinte. Nayib Bukele a băgat la închisoare 1% din populația țării

Nayib Bukele a fost confirmat ca președinte după numărătoarea finală a voturilor. Liderul din El Salvador a declarat război bandelor
10.02.2024 | 22:50
Cel mai cool dictator din lume ales din nou presedinte Nayib Bukele a bagat la inchisoare 1 din populatia tarii
Nayib Bukele a fost reales, deși Constituția îi interzicea să mai candideze Sursa foto: hepta
ADVERTISEMENT

Decizia controversată a lui Nayib Bukele de a întemnița 77.000 de membri ai unor bande criminale este considerată ca fiind cea care l-a ajutat să obțină un al doilea mandat. Rezultatul alegerilor a fost amânat zile întregi după ce s-a cerut renumărarea voturilor.

”Cel mai cool dictator din lume”, ales din nou președinte

Nayib Bukele a fost reales oficial în funcția de președinte sâmbătă, după ce organismul electoral din El Salvador a finalizat numărătoarea finală a rezultatelor scrutinului.

ADVERTISEMENT

Tribunalul Electoral Suprem ceruse renumărarea voturilor din cauza unor probleme tehnice apărute în timpul scrutinului de duminica trecută. Sâmbătă, tribunalul a anunțat că Bukele a obținut 82,66% din voturi – primind aproximativ 2,7 milioane de voturi din cele 3,2 milioane exprimate. Sprijinul său a crescut cu peste un milion de voturi față de ultimele alegeri din 2019, relatează Deutsche Welle.

Manuel Flores, din partea Frontului de Eliberare Națională Farabundo Marti (FMLN), de extremă-stânga, s-a clasat pe locul al doilea, la mare distanță, cu 6,25%, în timp ce Joel Sanchez, din partea partidului de dreapta Arena, a obținut 5,44%.

ADVERTISEMENT

În urma anunțului, cel care s-a autointitulat “cel mai tare dictator din lume”, a mulțumit “poporului salvadorian” pentru sprijinul acordat, într-o postare pe platforma de socializare X (fostă Twitter).

 

Politica dură a lui Bukele împotriva bandelor este creditată pe scară largă pentru victoria sa în al doilea mandat. El Salvador a fost cândva considerată una dintre cele mai violente țări din lume, fapt pus pe seama numărului mare de bande criminale care operează în țară.

ADVERTISEMENT

În urmă cu aproape doi ani, folosindu-se de puterile conferite prin declararea stării de urgență, Bukele a ordonat poliției să aresteze – fără mandate – peste 77.000 de suspecți și chiar a creat o mega-închisoare pentru a-i găzdui pe mulți dintre ei.

Nayib Bukele a băgat la închisoare 1% din populația țării

Numărul persoanelor încarcerate în prezent reprezintă mai mult de 1% din populația El Salvadorului. Măsura controversată a fost declanșată de uciderea a peste 80 de persoane în decurs de 3 zile. Anul trecut, rata crimelor din țară a scăzut la cel mai scăzut nivel din ultimele trei decenii – mult sub media globală.

ADVERTISEMENT

Dar apărătorii drepturilor omului au pus la îndoială politica dură, deoarece aproximativ 7.000 de persoane au fost eliberate după ce li s-a refuzat un proces echitabil și ulterior s-a dovedit că sunt nevinovate.

Aceștia spun că au fost copii care au rămas fără părinți, iar familiile pot aștepta mai multe luni fără nicio veste despre cei dragi încarcerați.

De asemenea, grupurile de apărare a drepturilor au avertizat asupra unei noi îndepărtări de democrație, pe fondul îngrijorărilor legate de noi limitări ale drepturilor civile. Dar abordarea lui Bukele se bucură de un sprijin larg în rândul salvadorienilor care au reușit să își recupereze cartierele.

Realegerea lui Bukele este, de asemenea, controversată, deoarece constituția țării nu permite mai mult de un mandat. Cu toate acestea, președintele s-a folosit de majoritatea parlamentară a partidului său pentru a umple tribunalele cu loialiști și pentru a revizui instituțiile statului, deschizându-i calea pentru a candida din nou.

El Salvador a fost împotmolit într-un război civil brutal între 1979 și 1992, care a ucis peste 75.000 de persoane, în timp ce alte aproximativ 8.000 au dispărut.

ADVERTISEMENT