Life

Cel mai mare cutremur din istoria României. A durat 2 minute și 30 de secunde, mai multe orașe au fost distruse aproape complet

Cel mai puternic seism din țara noastră. Pământul s-a cutremurat timp de 2 minute și 30 de secunde. Au fost lovite numeroase localități.
06.02.2023 | 16:40
Cel mai mare cutremur din istoria Romaniei A durat 2 minute si 30 de secunde mai multe orase au fost distruse aproape complet
Cel mai puternic seism din țara noastră. Pământul s-a cutremurat timp de 2 minute și 30 de secunde. Au fost lovite numeroase localități. Sursa foto: telem.ro
ADVERTISEMENT

Cel mai mare cutremur din istoria României. A durat 2 minute şi 30 de secunde, mai multe orașe au fost aproape complet distruse. Foarte puțină lume știe că țara noastră a fost zguduită de un seism major înainte de cel din 4 martie 1977.

Cel mai puternic seism din țara noastră. Pământul s-a cutremurat timp de 2 minute și 30 de secunde. Au fost lovite numeroase localități

Cel mai puternic seism din țara noastră s-a produs la data de 26 octombrie 1802 (14 octombrie pe rit vechi) și a avut o durată de 2 minute și 30 de secunde. Magnitudinea sa a fost cuprinsă între 7,9 și 8,2 grade pe scara Richter.

ADVERTISEMENT

Puterea sa nu se știe cu exactitate pentru că la acea vreme nu erau măsurători, însă istoricii declară că acesta este cel mai însemnat din România. În plus, a fost urmat de mai multe replici, cea mai mare fiind de 5,5 grade pe scara Richter.

Cutremurul a avut loc în partea inferioară a zonei seismice Vrancea, la o adâncime de 150 de kilometri și s-a produs la ora locală 12:55, unda de șoc fiind resimțită pe o suprafață foarte mare, mai mult de 2 milioane de kilometri pătrați.

ADVERTISEMENT

Locuitorii din Moscova, Sankt Petersburg, Insula Creta și Marea Egee au fost afectați la rândul lor de mișcarea produsă în zona vrânceană. Mai mult decât atât, cutremurul a distrus mai multe orașe și clădiri importante.

Clădiri puse la pământ și decese, după cutremurul din 26 octombrie 1802

Turnul Colței, una dintre clădirile emblematice din București, s-a prăbușit parțial, cauzând moartea unui negustor ambulant. Mănăstirea Cotroceni și Biserica Sfântul Nicolae au fost distruse, seismul provocând mai multe incendii.

ADVERTISEMENT

„S-a cutremurat pământul foarte tare, de au căzut toate turlele bisericilor din Bucureşti şi clopotniţa cea vestită, care era podoaba oraşului, cu ceasornic au căzut şi s-au sfărâmat, şi era atunci mare frică”, a spus călugărul caligraf și cronicarul Dionisie Eclesiarhu despre Turnul Colței, scrie Wikipedia.

Cauza probabilă a acelor incendii ar fi răsturnarea sobelor, pământul despicându-se în unele locuri. Din păcate, cutremurul a făcut ca apa verde cu miros de sulf să iasă la suprafață.

ADVERTISEMENT

În Bulgaria, orașe precum Ruse, Varna și Vidin au fost aproape puse la pământ de cel mai puternic seism din istoria țării noastre. De asemenea, forța cutremurului a dus inclusiv la crăparea unor ziduri în nordul îndepărtat, în Moscova.

Cu toate că unda de șoc a fost una devastatoare, numărul morților nu a fost unul ridicat. Din fericire, la momentul respectiv au murit numai trei persoană, pe lângă negustorul ambulant. Este vorba de o femeie de origine iudaică și copilul său, dar și o altă victimă.

ADVERTISEMENT