News

Cel mai mare număr de bugetari din istoria recentă. Explozie de angajări în luna octombrie

Numărul angajaților la stat continuă să crească, în special în administrația centrală, în ciuda eforturilor autorităților de reducere a cheltuielilor publice
01.12.2023 | 16:56
Cel mai mare numar de bugetari din istoria recenta Explozie de angajari in luna octombrie
Cel mai mare număr de bugetari din istoria recentă. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Datele publicate de către Ministerul Finanțelor, vineri, arată o creștere cu peste 30.000 a numărului angajaților în sistemul bugetar. Mare parte a acestor noi angajări au fost la Ministerul Educației, fiind cel mai probabil vorba de posturile de profesori suplinitori, însă trendurile arată o creștere a numărului angajaților în special în administrația centrală.

Cel mai mare număr de bugetari din istoria recentă

Datele publicate vineri de către Ministerul Finanțelor arată că numărul angajaților în sectorul bugetar a ajuns în luna octombrie la 1.289.405, cel mai ridicat număr din istoria recentă. Față de luna septembrie, numărul angajaților în sectorul public a crescut cu 30.267, însă cea mai mare creștere s-a înregistrat la Ministerul Educației.

ADVERTISEMENT

Astfel, dacă la finalul lunii septembrie, sectorul bugetar număra 1,259,138 de angajați, dintre care 273,070 la educația, numărul salariaților din educație a ajuns acum la 300.124, o creștere cu 27.074 de angajați. Experții din domeniu sunt de părere că cel mai probabil această creștere se datorează contractelor semnate de către profesorii suplinitori, care sunt angajați la 15 septembrie și își primesc primele salarii în 15 octombrie.

De altfel, în luna iulie, numărul angajaților de la Ministerul Educației era de 295.792, pentru ca în luna următoare să scadă la 273,573, deci o reducere cu peste 22.000 a numărului de posturi. În luna iulie, numărul total al bugetarilor era de 1,283,205, cu peste 6.000 mai puțin față de luna aceasta.

ADVERTISEMENT

Numărul salariaților din sectorul public din ultima lună este însă cel mai mai mare din istoria recentă. În luna iunie a acestui an, luna în care s-a schimbat premierul țării, numărul bugetarilor era de 1.284.199, cu 5.206 angajați mai puțin.

La începutul anului, numărul salariaților era de 1.278.688. Dacă și mai înapoi, în noiembrie 2021, momentul în care este instalat Guvernul Ciucă, vedem că la acea dată numărul bugetarilor era de 1.258.810. Practic, de la venirea la putere a coaliției PNL-PSD, numărul bugetarilor a crescut cu 30.595.

ADVERTISEMENT

La finalul anului 2020, adică fix când la Palatul Victoria era instalat Florin Cîțu numărul angajaților în sectorul de stat era de 1.249.624, iar cu un an înainte, în octombrie 2019, numărul acestora era de 1.235.789. Dacă mergem și mai înapoi în timp, vedem că la finalul anului 2016, numărul bugetarilor era de 1.190.366, iar cu un an înainte, la finalul lui 2015, era de 1.187.217. Practic, în ultimii opt ani numărul angajaților la stat a crescut cu peste 100.000 de angajați, număr echivalent cu populația unui oraș măricel din țara noastră, precum Buzău, care avea la ultimul recensământ 103.000 locuitori.

Creștere a numărului angajaților din administrația centrală

Din cei 1.289.405 de bugetari, marea majoritate sunt în administrația publică centrală, 822.948. Ceea ce se remarcă este creșterea constantă a numărului angajaților unor instituții centrale, în special în ultimele luni. Asta în condițiile în care, încă din vară liderii PNL și PSD au demarat negocierile pentru o ordonanță privind reducerea cheltuielilor guvernamentale.

ADVERTISEMENT

Încă de atunci liderii coaliției vorbeau de înghețarea angajărilor la stat, iar ordonanța 90/2023, votată în 27 octombrie, prevede reducerea numărului consilierilor și angajaților din structurile guvernamentale. Totuși, instituțiile centrale și ministerele au până la finalul anului să-și prezinte noile scheme de personal, ceea ce înseamnă că reducerile de personal s-au amânat pentru anul viitor.

Între timp însă, unele instituții își sporesc numărul de angajați în continuare. Cazul cel mai evident este la Secretariatul General al Guvernului, instituția sub autoritatea căreia se adună o mulțime de alte instituții, departamente și institute.

La finalul lunii octombrie, SGG a ajuns la 5.139 de angajați, în creștere față de luna anterioară când erau doar 5,082 de angajați. În luna iunie, atunci când Marcel Ciolacu a preluat funcția de premier, în cadrul SGG erau angajați 4,763 de persoane, cu 319 mai puține. La finalul anului 2015, în aparatul SGG erau angajate 3.036 de persoane.

La finalul lunii trecute, doar salariile de bază pentru angajații SGG ajunseseră la 278 milioane lei, cu aproape 20 de milioane în plus față de luna trecută. Doar voucherele de vacanță plătite în acest an se apropie de suma de 5 milioane lei.

Costuri salarii si sporuri SGG octombrie 2023
Costuri salarii si sporuri SGG octombrie 2023

Bugetul și cheltuielile cu salariile

Luna noiembrie a adus o creștere exponențială a protestelor în rândul angajaților de la stat, în condițiile în care Executivul a amânat elaborarea legii salarizării unitare, lege ce trebuia să fie gata în luna septembrie, iar rata inflației, care s-a menținut în jurul valorii de 10%, a afectat puterea de cumpărare a salariilor românilor.

Au fost proteste în rândul angajaților ministerelor muncii, finanțelor, în rândul angajaților DSP-urilor, ai caselor de sănătate dar și în unele companii de stat, Metrorex, CFR sau industria de apărare. Toate aceste proteste vin în contextul în care Guvernul speră să se poată încadra într-o țintă de deficit de maxim 6%. Deficit care în luna octombrie a ajuns deja la 62,8 miliarde, sau 4% din PIB.

În ciuda ordonanțelor pentru reducerea cheltuielilor publice, acestea din urmă chiar au crescut în ritm accelerat. Economiștii sunt însă de părere că marea problemă a autorităților va veni în special pe partea cheltuielilor salariale, în condițiile în care tot mai mulți bugetari vor cere majorarea salariilor.

„Mă aștept ca cheltuielile cu salariile să crească în perioada următoare, dar nu neapărat prin faptul că crește numărul de angajați sau numărul de posturi. Ci pentru că are loc această ajustare absolut normală a salariilor cu rata inflației. În plus, presiunea sindicatelor va fi tot mai mare, pentru ca aceste salarii în final să fie ajustate cu o inflație care, cumulat pe ultimii doi ani, a rupt un sfert din puterea de cumpărare a tuturor românilor. Este un bulgăre de zăpadă foarte ușor de pornit la vale și de aceea este important să scăpăm de această inflație mare.

Dacă o mai tărăgănăm mult cu această inflație ridicată ne putem treci că acest bulgăre de zăpadă a luat-o serios la vale și spirala inflație-salarii nu mai poate fi oprită atât de ușor. Avem experiențele anilor cu inflație mare și știm cât de mult am dus-o până am reușit să temperăm acest fenomen”, a declarat, pentru FANATIK, profesorul de economie Cristian Păun.

De altfel, chiar în aceste zile, o analiză Erste citată de cei de la Cursdeguvernare.ro, arată că în anul 2024 România riscă să intre în această spirală inflaționistă prețuri-salarii, țara noastră urmând să aibă cea mai mare inflație și cea mai mare rată a dobânzii din state din Europa Centrală.

La finalul lunii octombrie, cheltuielile de personal ajunseseră la 108 miliarde lei, adică 6,8% din PIB și 22,4% din totalul cheltuielilor publice. În luna octombrie, aceste cheltuieli au crescut cu 11,4 miliarde lei.

ADVERTISEMENT