Sport

Cel mai norocos fan al Italiei! Are 101 ani și s-a bucurat la toate cele șase turnee finale câștigate de „Squadra Azzurra”. Foto

Francesco are 101 ani și e unul dintre ultimii oameni care au văzut pe viu toate marile succese din istoria naționalei de fotbal a Italiei, din 1936 și până în 2021.
13.07.2021 | 18:15
Cel mai norocos fan al Italiei Are 101 ani si sa bucurat la toate cele sase turnee finale castigate de Squadra Azzurra Foto
ADVERTISEMENT

Italia a câștigat Campionatul European după o pauză de 53 de ani, iar italienii domină și echipa ideală a EURO 2020, unde au nu mai puțin de cinci jucători: Donnarumma, Chiellini, Bonucci, Chiesa și Jorginho.

Fanii italiei au făcut noapte albă în marile orașe din „Cizmă”, unde au sărbătorit până dimineață. Au luat-o de la capăt imediat, după ce jucătorii lui Roberto Mancini au prezentat trofeul pe străzile „Cetății Eterne”.

ADVERTISEMENT

Francesco are 101 ani și a trăit toate marile succese din istoria naționalei Italiei

Povestea sa a fost făcută publică de nepotul său, Gianni Delli Colli, iar în scurt timp a devenit virală pe mediile de socializare, mai ales pe Twitter: „Bunicul meu vitreg, care are 101 ani, a trăit pe viu toate turneele finale cucerite de Italia. 1934 (14 ani), 1938 (18 ani), 1968 (48 ani), 1982 (62 ani), 2006 (86 ani) și acum 2021! E prea prețios!”a scris acesta pe twitter după mare finală de la EURO 2020.

În toată această perioadă, „Squadra Azzurra” a cucerit nu mai puțin de patru titluri mondiale și două europene. Nepotul său e mare fan al lui Napoli și AS Roma și are un podcast despre fotbal, care se numește „The Calcio Guys” și acum este stabilit în Canada, la Montreal.

ADVERTISEMENT

Soția lui Francesco a decedat în luna octombrie, iar nepotul său, Gianni a avut grijă de el de atunci și au urmărit marea finală împreună: „Simplul fapt că e prin preajmă și poate vedea și înțelege tot ceea ce se întâmplă, e extraordinar. E o binecuvântare”. Tot el ne dezvăluie și secretul longevității bunicului său: „Nu prea a consumat alcool, nu a fumat și tot timpul a făcut mișcare și a fost fericit. Iubește sportul”, a mai explicat Gianni Delli Colli.

Francesco își aduce aminte și acum toate momentele de glorie ale naționalei Italiei

Chiar dacă are 101 ani, Francesco încă are întipărite în minte toate tilurile europene și mondiale ale Italiei. Problemele apar doar când vine vorba de memoria pe termen scurt, însă familia este foarte aproape de el și îl susțin: „E înconjurat de tatăl meu vitreg, mama mea, fratele meu și bunicul din partea mea. I-am dat camera mea pentru că îi datorăm foarte multe și are parte de o companie extraordinară! Toată lumea are grijă de el și îl sprijină”, a mai spus nepotul său.

ADVERTISEMENT
Francesco, unul dintre cei mai în vârstă suporteri ai naționalei Italiei, la 101 ani.
Francesco, unul dintre cei mai în vârstă suporteri ai naționalei Italiei, la 101 ani.

Francesco nu e îndrăgostit doar de fotbal și urmărește și alte sporturi, chiar și la vârsta asta: „Nu are o echipă de club preferată”, a mai spus Gianni, care a fost asaltat cu întrebări la postarea de pe twitter.

Italia cucerise ultimul Campionat European în 1968, iar „azzurri” au fost campioni mondiali în 1934, 1938, 1982 și ultima oară în 1986. La EURO italienii s-au calificat de zece ori, în timp ce la Mondiale au participat de nu mai puțin de 18 ori.

ADVERTISEMENT

Sărbătoare națională în Italia după câștigarea EURO 2020

Italienii au sărbătorit cu mare fast câștigarea celui de-al doilea trofeu continental, iar străzile din capitala Roma au neîncăpătoare pentru zecile de mii de suporteri care au s-au dezlănțuit. Giorgio, Chiellini, Bonucci și compania, au purtat triumfători trofeul pe străzile Romei. Prim-ministrul, Mario Draghi, i-a primit pe jucătorii Italiei la sediul Guvernului, unde a fost organizată o ceremonie specială.

Bucuria a fost și mai mare cu cât Italia este singura reprezentativă care a reușit să câștige două turnee finale în urma loviturilor de departajare. Suporterii au umplut străzile și în orașe precum Torino, Milano sau Napoli cu arsenalul de rigoare: steaguri, trompete și multă bere și alte băuturi alcoolice, însă nu au fost incidente majore raportate.

Italia a fost una dintre cele mai afectate țări de pandemia de coronavirus, iar cu acest prilej italienii s-au eliberat de tot ceea ce au pătimit în ultimul an și jumătate, mai ales că nu s-au calificat nici la ultimul turneu final, Campionatul Mondial din Rusia (2018).

ADVERTISEMENT