Considerat cel mai sadic ucigaș din ultimele decenii, Gheorghe Toma va încerca din nou, la sfârșitul acestei luni, să iasă din închisoare. Toma are 82 de ani și este condamnat la închisoare pe viață.
Gheorghe Toma are șanse mari să obțină liberarea condiționată după 20 septembrie 2023, dată stabilită de magistrații de la Judecătoria Timișoara, în urmă cu un an. Atunci, lui Toma i-a fost respinsă cererea de părăsire a penitenciarului, pe motiv că nu a dat suficiente dovezi că s-a reabilitat.
Gheorghe Toma și-a petrecut cea mai mare parte a vieții în închisoare. Prima condamnare a primit-o în anul 1958, pentru furt, iar în 1974 a primit 25 de ani de detenție, după ce a omorât doi soți cu un topor. Bărbatul le-a povestit anchetatorilor că a comis dubla crimă din răzbunare, pentru că aceștia nu au mai vrut să-l plătească pentru lucrările de reparație pe care le efectuase la domiciliul lor.
În 1988, Nicolae Ceaușescu l-a grațiat pe Toma, însă în 1995, acesta a fost din nou condamnat pentru furt. A mai stat închis câțiva ani, după care, în 1999, a primit 3 ani de închisoare pentru proxenetism. În 2001 a fost eliberat condiționat, pentru bună purtare, însă doi ani mai târziu l-a ucis pe un italian cu 20 de lovituri de cuțit.
După ce a comis crima, el a fugit din țară și s-a ascuns, o perioadă, în Franța. În timpul anchetei, s-a descoperit că a mai comis două crime: pe fiica și pe concubina sa. Cadavrele celor două nu au fost găsite niciodată, însă se presupune că acestea au fost ucise în perioada 1997-1998, tranșate și aruncate de pe un pod. Aflat în afara granițelor, el a trimis procurorului de caz scrisori de amenințare, motiv pentru care a mai primit o condamnare pentru ultraj.
Până la urmă, în 2005, el a fost extrădat din Franța și întemnițat, iar în 2012 a fost trimis din nou în judecată și condamnat pentru omor deosebit de grav, pentru care a primit închisoare pe viață, comutată ulterior în 30 de ani de detenție.
Până anul trecut, Gheorghe Toma efectuase de 6.217 zile de detenție, dintr-un total de 10.925, adică peste fracția minimă de ½ din pedeapsă. Toma nu a efectuat nicio zi de muncă, fiind considerat inapt medical, și a avut doar 12 recompense.
Conducerea penitenciarului din Timișoara, acolo unde Gheorghe Toma se află, spune despre acesta că a avut un comportament oscilant, ”preponderent pozitiv”, cu perioade în care alternau comportamentele adecvate cu cele care încălcau normele mediului penitenciar.
”A fost selectiv în relaționarea interpersonală cu ceilalți deţinuţi, dar a relaționat adecvat cu personalul, respectând autoritatea și dispozițiile primite. A fost interesat de menținerea unei imagini pozitive asupra propriei persoane. Își asumă responsabilitatea faptelor comise, însă nu manifestă regret pentru săvârșirea acestora. Declarativ are anumite planuri pentru perioada post-liberatorie, prosociale.
Prezintă potențial agresiv în situațiile percepute ca fiind puternic afectogene, cu decompensări heteroagresive. Starea de recidivă evidențiază posibilitatea existenței unui potențial infracțional.
În conformitate cu evaluările anterioare, nevoile identificate în perioada custodierii în penitenciar au fost pe domeniul de asistență psihologică specifică – dificultăţi în gestionarea agresivității, motiv pentru care, în prezent, participă la programul de asistență psihologică specifică pentru diminuarea manifestărilor agresive/violente”, se arată în caracterizarea comisiei de liberare condiționată.
Judecătorii care i-au respins cererea anterioară spun că nu și-au putut forma convingerea fermă că Toma s-a îndreptat și că poate fi redat societății dau că acesta nu va mai săvârși infracțiuni similare, în ciuda vârstei avansate.
”În cazul de faţă, deţinutul a fost condamnat la o pedeapsă de 30 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de omor deosebit de grav (executarea pedepsei urmând să expire în termen la data de 12.09.2035), considerându-se deci, în funcţie de toate criteriile de individualizare legale, că aceasta este perioada de timp necesară pentru a se realiza toate funcţiile pedepsei şi pentru ca aceasta să-şi atingă scopul”, au arătat magistrații, în motivarea hotărârii.
Aceștia au mai menționat că Gheorghe Toma va putea fi eliberat la sfârșitul acestui an, în condițiile în care va oferi instanței ”dovezi temeinice” că s-a îndreptat și că poate fi redat societății, în condiții de siguranță.