News

Cel puţin 30% din candidaţii la alegerile politice din România vor fi femei. Marcel Ciolacu a anunţat că a semnat amendamentele

PSD doreşte o mai mare vizibilitate şi implicare a femeilor în politică, iar Marcel Ciolacu anunţă semnarea unui amendament important.
09.05.2023 | 11:27
Cel putin 30 din candidatii la alegerile politice din Romania vor fi femei Marcel Ciolacu a anuntat ca a semnat amendamentele
Gabriela Firea este unul dintre cei doi ministri de sex feminin din Guvernul Ciucă Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Marcel Ciolacu a anunţat că a semnat amendamentele prin care va deveni obligatoriu ca, la toate tipurile de alegeri politice din România, cel puţin 30% dintre candidaţii de pe listele electorale să fie femei.

17% dintre parlamentari sunt femei, în momentul de faţă

Amendamentele semnate de preşedintele PSD completează prevederile proiectului de lege privind instituirea unei cote de reprezentare de minimum 30% la alegerile locale şi în conducerea corporativă a întreprinderilor publice.

ADVERTISEMENT

“Reprezentare echitabilă în funcţiile politice alese! Am semnat, astăzi, de Ziua Europei, alături de toate doamnele deputat şi senator din PSD, amendamentele prin care devine obligatoriu ca, la toate tipurile de alegeri politice din România, minimum 30% dintre candidaţi să fie femei”, a scris Marcel Ciolacu, pe Facebook.

Liderul social-democrat este convins că România are nevoie de expertiza femeilor prin prezenţa lor în eşaloanele tuturor puterilor din stat şi a dat exemplul actualului ministru al Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse.

ADVERTISEMENT

“Îi mulţumesc în mod special şi doamnei Gabriela Firea pentru tenacitatea şi energia cu care promovează politici publice pentru femeile şi familiile cu copii din România”, a completat Marcel Ciolacu.

În momentul de faţă, România se află pe ultimele locuri în Europa la reprezentarea femeilor în politică. Din totalul parlamentarilor români numai 17% sunt femei, în timp ce în Guvernul Ciucă sunt numai două femei în funcția de ministru, Ligia Deca şi Gabriela Firea.

ADVERTISEMENT

O analiză publicată de Friedrich Naumann Foundation referitoare la istoricul participării politice a femeilor în România, relevă că reprezentarea acestora în Marea Adunare Națională a lui Nicolae Ceauşescu a fost, începând cu anii 1980, de peste 30%, aproape dublă faţă de parlamentul actual.

După primele alegeri libere post-comuniste, din 1990, prezența femeilor în Parlamentul României a oscilat, pe un trend lent crescător între 0,8% (Senatul României, în prima legislatură, avea o singură femeie) și 19%, după alegerile din toamna lui 2020.

ADVERTISEMENT

În ceea ce priveşte indicatorii privind alegerile locale, România ocupă penultimul loc în Europa, ultima poziție fiind ocupată de Turcia. Media europeană este de 29%, dar în ţara noastră abia dacă trece de 10%.

ADVERTISEMENT