Sport

Cele cinci românce care vor lua startul la Australian Open 2023. Simona Halep, singura excepție din Top 20 WTA

Simona Halep nu se află pe lista de înscrieri la Australian Open 2023 din cauza suspendării pentru dopaj. Cinci românce vor lua startul primului turneu de Grand Slam al anului.
08.12.2022 | 23:20
Cele cinci romance care vor lua startul la Australian Open 2023 Simona Halep singura exceptie din Top 20 WTA
Simona Halep nu va lua startul competiției de la Australian Open. Sursă foto: hepta.ro.
ADVERTISEMENT

Oficialii de la Australian Open au publicat lista de înscrieri pentru primul turneu de Grand Slam al sezonului care va avea loc în perioada 16-29 ianuarie 2023. Simona Halep, suspendată provizoriu pentru dopaj, este singura jucătoare din Top 20 WTA care nu va lua startul competiției de la antipozi.

Simona Halep nu se află pe lista de înscrieri de la Australian Open

Simona Halep a fost depistată pozitiv cu Roxadustat în timpul turneului de la US Open. Campioana de la Roland Garros și Wimbledon nu își va putea apăra punctele obținute anul trecut, când se oprea în optimile de finală, pentru că nu a avut drept de înscriere.

ADVERTISEMENT

Astfel, Simona Halep este singura tenismenă din Top 20 WTA care nu va participa la turneul din Australia. Totuși, sportiva din Constanța a făcut un pas important în demonstrarea nevinovăției după ce s-a dovedit că substanța interzisă a pătruns în organism printr-un supliment contaminat.

Totodată, jucătoarea de tenis din România va fi una dintre marile absențe de la Australian Open care fac parte din categoria campioanelor sau fostelor campioane de Grand Slam. Nu mai puțin de 12 câștigătoare sau foste câștigătoare de turneu de mare șlem vor lua startul în Australia.

ADVERTISEMENT

Irina Begu, Sorana Cîrstea, Ana Bogdan, Jaqueline Cristian și Patricia Țig vor ține steagul României sus la Australian Open 2023

Deși absența Simonei Halep reprezintă o pierdere semnificativă pentru România la Australian Open, „tricolorul” va fi ținut sus de cinci jucătoare.

Irina Begu (34 WTA), Sorana Cîrstea (38 WTA), Ana Bogdan (48 WTA), Jaqueline Cristian (151 WTA) și Patricia Țig (795 WTA) vor lua startul competiției de la Melbourne.

ADVERTISEMENT

Sorana Cîrstea va avea puncte importante de apărat la Australian Open după ce la ediția din 2021, la fel ca Simona Halep, se oprea în faza optimilor de finală. Ana Bogdan a fost eliminată în manșa inaugurală anul trecut, în timp ce Jaqueline Cristian va încerca să obțină din nou o victorie pe tabloul principal.

Veste bună pentru Simona Halep. Substanța interzisă a ajuns în organism printr-un supliment contaminat

Cristian Jura, judecătorul român de la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne, a dezvăluit că s-a stabilit maniera prin care substanța interzisă a ajuns în organismul sportivei din România.

ADVERTISEMENT

„Se pare că s-a identificat modalitatea prin care Roxadustatul a pătruns în organismul sportivei, și anume prin ingerarea unui supliment alimentar contaminat. 

Produsul contaminat este un produs care conține o substanță interzisă, fără ca aceasta să fie precizată pe eticheta produsului sau în informațiile accesibile printr-un demers rezonabil de căutare pe internet. Sportiva se află, în continuare, în acest moment între ridicarea suspendării, respectiv eliminarea oricăror sancțiuni, și suspendarea de 4 ani din activitatea sportivă. 

Suspendarea poate fi redusă sau chiar anulată dacă sunt întrunite cumulativ cele două condiții prevăzute de Codul Mondial Anti-Doping: să se stabilească foarte clar modul în care a pătruns substanța în organism și lipsa intenției sportivului de a lua substanța interzisă pentru îmbunătățirea performanței sportive”, a declarat Cristian Jura, potrivit ProSport.

ADVERTISEMENT