Life

Cele două legume pe care nu trebuie să le cureți de coajă când le gătești. De ce e bine să fierbi usturoiul întreg. Beneficiile te vor surprinde

Unele legume, precum usturoiul, nu trebuie să fie curățate de coajă atunci când sunt gătite, beneficiile pentru sănătate fiind surprinzătoare.
20.12.2023 | 09:30
Cele doua legume pe care nu trebuie sa le cureti de coaja cand le gatesti De ce e bine sa fierbi usturoiul intreg Beneficiile te vor surprinde
Usturoiul nu trebuie decojit înainte de a fi fiert sau prăjit / Foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Gospodinele cu experiență știu că nu toate legumele trebuie curățate înainte de a fi gătite. Printre acestea se numără și usturoiul, iar beneficiile pe care le aduce sunt cât se poate de importante.

De ce să nu cureți două legume înainte de la le găti

Unul dintre motivele pentru care usturoiul și ceapa nu trebuie curățate înainte de a fi gătite este legat de aromă. Dacă sunt folosite cu tot cu coajă, aroma mâncării va avea o profunzime surprinzătoare, mai ales când vorbim de supe sau de diverse tocănițe cu legume.

ADVERTISEMENT

Când faceți o tocană sau o supă, tăiați ceapa sau usturoiul în jumătate. Apoi, în oală, puneți jumătatea întreagă, cu tot cu coajă. Doar după ce mâncarea este gata, luați leguma și decojiți-o. De asemenea, unii susțin că usturoiul fiert încet, la foc mic, are un gust aproape identic cu cel prăjit.

În plus, ceapa sau usturoiul fiert pot fi adăugate oricând la o supă de pui, vită sau pește. Cea mai bună rețetă de supă este următoarea. Ceapa și usturoiul le puneți într-o oală, cu tot cu coajă, apa suficientă să le acopere și lăsați să fiarbă timp îndelungat.

ADVERTISEMENT

Nu trebuie să uităm și de celelalte ingrediente ale supei: alte legume, ciuperci, eventual și ierburi aromatice. Pentru consistență, mai pot fi adăugate oase, ligamente, tendoane, etc.

Atunci când se dorește usturoiul prăjit trebuie neapărat păstrată coaja. Motivele sunt mai multe. În primul rând, aroma nu se va pierde. În al doilea rând, coaja va proteja, de căldura excesivă, substanțele precum antioxidanții și alți nutrienți delicați.

ADVERTISEMENT

La ce se folosesc foile de ceapă

Foile de capă au beneficii surprinzătoare pentru sănătate. De exemplu, pentru reducerea crampelor musculare sau pentru un somn mai bun, o infuzie este secretul. Astfel, foile de ceapă sunt fierte timp de 10-20 de minute într-un vas, iar apoi pot fi băute ca un ceai, susține dcmedical.ro.

De asemenea, foile de ceapă și de usturoi făcute infuzie ajută la iritații. Astfel, dacă aveți mâncărimi sau pielea iritată puteți folosi infuzia, pe compresă, pentru a calma zona. Proprietățile antimicrobiene, antifungice și antiinflamatorii ale cepei sau usturoiului sunt cunoscute din cele mai vechi timpuri. De altfel, cojile de ceapă și cele de usturoi sunt foarte bogate în antioxidanți.

ADVERTISEMENT

Unele legume, utile și în grădinărit

Foile de usturoi și de ceapă sunt cât se poate de utile și în domeniul grădinăritului. Ele pot fi folosite în două feluri. Cel mai simplu este să fie adăugate la compost. Dar unii grădinari preferă să ude plantele cu infuzii de usturoi sau de ceapă.

Acest lucru, susțin ei, aduce un plus de nutrienți. Trebuie precizat că foile de ceapă sau cojile de usturoi conțin calciu, fosfor și potasiu, substanțe necesare plantelor pentru o dezvoltare armonioasă.

Rețeta pentru infuzie în cazul în care doriți să o folosiți la udatul plantelor este simplă. Într-un borcan de sticlă amestecați un litru de apă cu jumătate de căpățână de usturoi, cu tot cu coajă.

Amestecați, închideți borcanul, iar apoi agitați bine de tot. Apoi, la umbră, borcanul trebuie lăsat să se odihnească în jur de 24 de ore. Apoi cojile trebuie îndepărtate, iar infuzia este perfectă pentru udatul plantelor.

ADVERTISEMENT