LIVE Actualizat 24-01-2024
10:57

Ceremonii organizate cu prilejul Zilei Unirii Principatelor Române – 24 ianuarie. Klaus Iohannis și Marcel Ciolacu, discursuri la București. Video

Miercuri, 24 ianuarie, cu prilejul Zilei Unirii Principatelor Române, în țară au loc mai multe ceremonii. Oamenii din fruntea statului sunt prezenți la București și Iași.
24.01.2024 | 12:02
Ceremonii organizate cu prilejul Zilei Unirii Principatelor Romane  24 ianuarie Klaus Iohannis si Marcel Ciolacu discursuri la Bucuresti Video
Ceremonii organizate cu prilejul Zilei Unirii Principatelor Române - 24 ianuarie. Sursa foto: presidency.ro
ADVERTISEMENT
24-01-2024
10:57

Klaus Iohannis și Marcel Ciolacu, discursuri după evenimentul din Parcul Carol

Președintele României, Klaus Iohannis, alături de premierul Marcel Ciolacu, au participat miercuri, 24 februarie, la ceremonia organizată cu prilejul Zilei Unirii Principatelor Române la Monumentul ”Mormântul Ostașului Necunoscut”din Parcul Carol I al Capitalei.

La finalul evenimentului, cei doi oameni din fruntea statului au ținut discursuri în care au vorbit despre însemnătatea momentului. Aceștia s-au referit și la viitor. Iohannis a spus că ”deciziile pe care le vom lua în acest an electoral vor influența cursul țării”.

Marcăm astăzi 165 de ani de la momentul fondator al României moderne. Alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al Moldovei și al Țării Românești a realizat Unirea de facto a celor două principate și a reprezentat deschiderea unui drum ireversibil. Acesta a fost pasul esențial care a făcut posibil idealul nostru național, unitatea tuturor românilor, desăvârșit prin Marea Unire de la Alba Iulia din 1918.

Unirea celor două principate române într-un singur stat a fost realizată prin renunțarea la orgolii politice, un mod exemplar de a pune interesul poporului deasupra intereselor personale. S-au făcut, la acea vreme, eforturi diplomatice majore și a existat o susținere financiară de o amploare impresionantă prin implicarea activă a marilor personalități ale vremii, care au militat pentru idealurile unirii în afara granițelor și au pledat cu îndârjire cauza națională în fața Marilor Puteri. (…)

Această aniversare nu este doar un moment retrospectiv, ci și o oportunitate de a ne inspira din lecțiile valoroase ale trecutului pentru a proiecta un viitor mai bun pentru națiunea noastră. Decizia istorică de la 24 ianuarie 1859 a fost o alegere conștientă a parcursului nostru colectiv. În spiritul solidarității, românii din cele două principate au demonstrat atunci că unitatea este forța care transcende orice provocare. Contextul internațional din acele vremuri a fost unul dificil, însă clasa politică i-a dat, cu inteligență și curaj, un răspuns pe măsură, plasând țara deasupra intereselor personale sau de partid.

Anul 2024 are, la rândul său, o încărcătură deosebită, fiind anul în care alegerile pentru care suntem chemați la urne vor modela România de mâine. Într-o lume contemporană plină de provocări, este esențial să ne exercităm cu responsabilitate dreptul nostru democratic de a alege politicienii care să servească cu devotament națiunea, la fel cum au făcut și înaintașii noștri.

În 1859, condițiile geopolitice erau dificile, iar populația avea aspirații legitime. Astăzi, când Europa și întreaga lume se confruntă din nou cu provocări multiple, cetățenii așteaptă de la politicieni o direcție clară și fără echivoc, care să mențină nealterată direcția către prosperitate, dezvoltare și modernizare pe care s-a angajat România.

Statutul de membru NATO și atașamentul ferm față de valorile euroatlantice ne oferă acum cele mai solide garanții de securitate posibile. În același timp, România este un veritabil pilon de stabilitate într-o zonă marcată de turbulențe accentuate, cu o economie solidă, fiind angrenată într-un amplu proces de reformă a marilor sisteme publice. Toate aceste proiecte de anvergură trebuie continuate și de aceea este important să conștientizăm că deciziile pe care le vom lua în acest an electoral vor influența cursul țării noastre, iar fiecare vot reprezintă un angajament profund față de viitorul nostru comun”, spune președintele.

La rândul său, Marcel Ciolacu a făcut apel la unitate în această zi istorică. Premierul a spus că oamenii politici sunt datori să reafirme responsabilitatea faţă de generaţiile viitoare şi să înţeleagă că rolul lor este de a genera coeziune şi unitate şi nu diviziune socială.


”Ne aflăm astăzi la Mormântul Ostaşului Necunoscut într-o zi simbol a istoriei poporului român. O zi care, la 165 de ani distanţă, ne transmite la fel de puternic forţa valorilor care ne definesc ca naţiune. O zi care ne dă ocazia de a onora efortul şi sacrificiile românilor care au luptat pentru idealurile noastre comune: unitate şi suveranitate! În toate momentele de cumpănă ale ţării, poporul român a fost de fiecare dată capabil de eforturi naţionale uriaşe. Când totul părea împotrivă, românii au demonstrat o solidaritate impresionantă în faţa provocărilor şi a ameninţărilor. Au arătat că ştiu să fie uniţi şi determinaţi în realizarea unui interes naţional comun.

Datoria noastră este să-i omagiem azi pe cei care au contribuit la realizarea acestui ideal. Oameni obişnuiţi şi lideri luminaţi deopotrivă, care au avut viziunea de a-şi uni forţele pentru binele comun. Sărbătorind Ziua Unirii, suntem însă datori să reafirmăm responsabilitatea noastră faţă de generaţiile viitoare. Şi să înţelegem că rolul nostru, ca lideri politici, este – în ciuda viziunilor diferite – de a genera coeziune şi unitate şi nu diviziune socială.

Trebuie să lucrăm împreună tocmai pentru ceea ce ne defineşte ca naţiune, ne păstrează valorile, ne oferă o viaţă mai bună şi un viitor plin de speranţă copiilor noştri! Doar aşa demonstrăm că luptăm pentru România! Îmi doresc ca spiritul acestui loc sacru, Mormântul Ostaşului Necunoscut, să ne inspire şi să ne amintească întotdeauna că, indiferent de provocări, suntem mai puternici atunci când suntem uniți. Uniți, într-o ţară stabilă – politic şi economic, în care niciun cetăţean să nu se simtă lăsat în urmă! Uniți, într-o Românie respectată pe plan extern, care să-şi apere cu tărie interesele! Uniți, putem privi cu încredere spre viitor, conştienţi că putem depăşi orice provocare atunci când suntem solidari! La mulţi ani, dragi români! La mulţi ani, România!”, a afirmat premierul.

24-01-2024
10:06

Au început festivitățile organizate cu prilejul Zilei Unirii Principatelor Române, în Capitală

La ora 12.00 au debutat, în Capitală, festivitățile care au loc cu prilejul Zilei Unirii Principatelor Române – 24 ianuarie. Participă mai multe personalități importante, în frunte cu președintele Klaus Iohannis și premierul Marcel Ciolacu.

La finalul ceremoniei, cei doi oficiali vor susține discursuri. Evenimentele din București au debutat la ora 10.00. Atunci a avut loc o depunere de coroane de flori la Monumentul Domnitorului Alexandru Ioan Cuza din Dealul Patriarhiei Române.

Mai multe ceremonii sunt organizate în țară miercuri, 24 ianuarie, cu prilejul Zilei Unirii Principatelor Române. Liderii țării, președintele, premierul și șeful Senatului sunt prezenți București și Iași.

Ceremonii organizate cu prilejul Zilei Unirii Principatelor Române – 24 ianuarie

În ultimul său an la Cotroceni, președintele Klaus Iohannis a ales ca de Ziua Unirii Principatelor Române să nu meargă la Iași sau Focșani, unde au loc cele mai mari ceremonii anuale dedicate evenimentului.

ADVERTISEMENT

Șeful statului va participa, la ora 12.00, la o ceremonie care va avea loc la Monumentul ”Mormântul Ostașului Necunoscut”, în Parcul Carol I, București. Aici va depune o coroană de flori.

La rândul său, Marcel Ciolacu are un program similar, adică tot participarea la ceremonia din parcul Carol I, alături de președintele Klaus Iohannis. Premierul și președintele vor susține discursuri după eveniment.

ADVERTISEMENT

Din datele Ministerului Apărării Naționale (MApN) aflăm că la ora 10.00, în București, va avea loc o ceremonie de depunere de coroane de flori la Monumentul Domnitorului Alexandru Ioan Cuza din Dealul Patriarhiei Române.

Șeful Senatului și lider al PNL, Nicolae Ciucă, participă la evenimentele de la Iași

Miercuri, și la Iași vor fi organizate mai multe manifestări dedicate împlinirii a 165 de ani de la Unirea Principatelor Române. Evenimentele programate în Piața Unirii au început la ora 10.00.

ADVERTISEMENT

Apoi, ora 11.00 va marca începerea ceremoniilor oficiale dedicate Zilei Unirii Principatelor Române, prin Garda de Onoare care va prezenta onorul demnitarilor prezenți. Ulterior va avea loc un Te Deum săvârșit de reprezentanții Mitropoliei Moldovei și Bucovinei și Episcopiei Romano-Catolică de Iași, ieșenii urmând să asculte și un cuvânt de binecuvântare din partea Înaltpreasfinției Sale Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și Preasfinției Sale Iosif Păuleț, Episcop Romano-Catolic de Iași.

Peste 300 de militari din cadrul Ministerului Apărării Naționale și angajați ai Ministerului Afacerilor Interne vor defila la Iași. Dacă vremea o va permite, va avea loc și un survol al elicopterelor MApN.

ADVERTISEMENT

Sunt asteptati, la Iași, președintele Senatului și al PNL, Nicolae Ciucă, liderul USR, Cătălin Drulă, liderul AUR, George Simion și liderul Forța Dreptei, Ludovic Orban.

ADVERTISEMENT