News

Rusia insistă cu retragerea trupelor NATO din țara noastră. Ambasadoarea Kremlinului la Sofia: Cererea priveşte România

Țara noastră, vizată direct de Rusia prin cererea de retragere a trupelor. Ambasadoarea Kremlinului la Sofia a spus că Bulgaria nu are armament și contigente militare, deci doar România e vizată.
01.02.2022 | 18:19
Rusia insista cu retragerea trupelor NATO din tara noastra Ambasadoarea Kremlinului la Sofia Cererea priveste Romania
ADVERTISEMENT

Eleonora Mitrofanova a precizat că cererea Rusiei ca trupele NATO să părăsească Bulgaria și România se referea, de fapt, doar la țara noastră, deoarece doar la noi există baze militare și armamente strategice.

Ambasadoarea Kremlinului în Bulgaria spune că România e vizată de dorința Rusiei de retragere a trupelor

Ambasadoarea Kremlinului la Sofia a spus că nu există acum o cerere privind ieșirea din NATO a țărilor care au aderat la aliantă după anul 1997, așa cum se credea, ci este vorba despre faptul că Rusia vrea ca aceste state să retragă toate contingentele militare aflate pe teritoriilor lor începând cu 1997.

ADVERTISEMENT

Mai mult, despre Bulgaria nu se poate vorbi în acest sens, deoarece aici nu se află niciunul dintre lucrurile menționate – baze militare, arme, contigente.

România este, însă, vizată direct de această măsură pe care o vrea Rusia și pe care a specificat-o în cadrul discuțiilor cu Occidentul.

ADVERTISEMENT

”Nu se pune problema ca ţările care au aderat la NATO după 1997 să iasă din NATO.

Noi vorbim despre retragerea contingentelor militare, a bazelor şi armelor strategice staţionate pe teritoriile lor începând din 1997.

Iar la ora actuală nu vorbim deloc despre Bulgaria, întrucât în prezent nu aveţi nici baze şi nici armamente strategice ofensive, dar aceasta priveşte România într-o anumită măsură”, a explicat ambasadoarea Rusiei, luni, la postul bulgar NOVA TV.

ADVERTISEMENT

Ambasadoarea laudă atitudinea bulgarilor la adresa acestei chestiuni

Mai mult decât atât, Eleonora Mitrofanova a ținut să specifice că Bulgaria a gestionat foarte bine această situație referitoare la cererile Rusiei privind România și Bulgaria.

Opinia ei este că Bulgaria nu ar trebui să intre în astfel de jocuri, deoarece nu ea este actorul principal în acestea.

ADVERTISEMENT

”Vorbim despre o atitudine de principiu, despre un anumit contingent militar, armamente strategice şi baze amplasate în teritoriu. Nu există nimic de acest fel în Bulgaria.

Aş dori să subliniez că, în opinia mea, guvernul dumneavoastră a procedat foarte corect nevorbind excesiv de tăios despre această chestiune şi neîncercând să intre în aceste jocuri. Acesta nu este jocul Bulgariei, nu aveţi deloc nevoie de asta”, a mai precizat Eleonora Mitrofanova.

Tot luni, ministrul bulgar al apărării a spus că vrea ca trupele desfășurate pe flacul estic să fie formate din soldați bulgari, după ce premierul declarase anterior că țara va accepta un batalion comun și cu soldați din țări membre NATO.

ADVERTISEMENT
Tags: