Life

Cetatea desprinsă din povești, aflată la poalele munților Apuseni. Puțini români știu de acest loc superb

Cetatea superbă, situată la poalele munților Apuseni. Puțini români știu de ea, deși se află la o distanță mică de Cluj-Napoca.
28.09.2023 | 16:23
Cetatea desprinsa din povesti aflata la poalele muntilor Apuseni Putini romani stiu de acest loc superb
Cetatea Ciorii, unul dintre cele mai bine păstrate castele de la poalele Munților Apuseni. Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Cetatea Ciorii sau Varjúvár se numără printre cele mai bine păstrate castele de poalele Apusenilor. Este superbă și păstrează vie memoria unuia dintre cei mai mari arhitecți ai Transilvaniei, dar puțini știu de ea.

Cetatea Ciorii sau Varjúvár, castelul superb de la poalele munților Apuseni

În anul 1910,  celebrul arhitect și poet Kós Károly a poroiectat și construit la Stana, un sat retras, situat la 50 de kilometri de Cluj-Napoca, care acum apaține comunei Almașu, județul Sălaj, un mini-castel. Construcția poartă acum numele de Cetatea Ciorii, iar Kós Károly s-a mutat în ea în 1914, la începutul Primlui Război Mondial.

ADVERTISEMENT

Stana este o reală oază de liniște, ascunsă printre copacii din Țara Călatei. În Stana se ajunge de pe drumul județean DJ 103N, care duce spre Oradea, cotind spre dreapta, în zona localității Șula.

Zona este de o frumusețe deosebită, dar nu este valorificată, astfel că, pentru a vizita Cetatea Ciorii, turiștii trebuie să parcurgă, pe jos, drumuri de pe pământ, aflate pe câmp și adesea pline de noroi.

ADVERTISEMENT

Primul semn care vestește că cetatea este aproape este tunelul feroviar. De menționat este, însă, că proprietatea este acum deținută de moștenitorii marelui arhitect al Transilvaniei.

Prin urmare, la intrare se găsește un semn care anunță asta, dar turiștii deschid întotdeauna poarta de lemn și pot vizita Cetatea Ciorii numai pe afară. Aici pot admira zidurile de cărămidă și acoperișul de șindrilă.

ADVERTISEMENT

Chiar dacă micul castel este printre cele mai bine păstrate de la poalele Apusenilor, clădirea ascunde și o poveste tristă. Kós Károly a fost nevoit să o abandoneze în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, după ce a fost devastată de țăranii revoltați.

Chiar dacă de-a lungul anilor, persoane de renume i-au călcat pragul la Cetatea Ciorii, printre care Dsida Jenő și Móricz Zsigmond, după ce a abondat-o și s-a mutat lângă restul familiei sale de la Cluj, Kós Károly nu s-a mai întors niciodată în casa de la Stana.

ADVERTISEMENT

Cum a primit castelul actuala denumire

Numele de Cetatea Ciorii a fost atribuit castelului de către clujenii care își petreceau vacanțele în zonă și erau surpinși de modul în care își ducea viața arhirectul. Acesta prefera liniștea, iar când voia și mai multă, se retragea într-o altă locuință, situată pe Dealul Melcilor (Csigadomb), scrie monitorulcj.ro. 

ADVERTISEMENT