Fotbal international

CFR Cluj, meciuri de infarct în Elveția! De la banca spartă de Cârțu la miracolul din play-off-ul Ligii

10.12.2020 | 17:01
CFR Cluj meciuri de infarct in Elvetia De la banca sparta de Cartu la miracolul din playofful Ligii
ADVERTISEMENT

CFR Cluj a avut mereu meciuri de infarct în Elveția. Echipa lui Edi Iordănescu este obligată să învingă Young Boys Berna pentru calificarea în primăvara europeană, iar statistica ține cu echipa din Gruia, în confruntările cu echipele din țara cantoanelor. 

Elvețienii au două puncte avans față de campioana României înainte de ultima etapă și sunt favoriți să obțină calificarea. Însă, la fel ca și anul trecut, CFR Cluj a ajuns în ultima etapă cu șanse de calificarea în primăvară, iar dacă vor reuși să învingă se vor califica pentru a doua oară la rând în 16-imile Europa League.

ADVERTISEMENT

Celor de la CFR Cluj le priesc meciurile împotriva echipelor elvețiene. În cele cinci confruntări directe de până acum, ardelenii au obținut trei victorii, au încheiat un meci la egalitate și au pierdut o singură dată.

CFR Cluj, meciuri de infarct în Elveția! Sorin Cârțu, nervos, a spart banca

Singura înfrângere a celor de la CFR Cluj a venit în anul 2010 cu FC Basel, în grupele UEFA Champions League. Elvețienii au reușit să se impună cu 1-0, însă toată lumea își aduce aminte de acel meci ca fiind cel în care Sorin Cârțu a spart banca.

ADVERTISEMENT

Antrenor la CFR Cluj la acea vreme, Cârțu a fost atât de nervos pe jocul elevilor săi încât în minutul 74 a făcut un gest incredibil și a spart un panou de plexiglas de la banca tehnică. La finalul acelui meci, Sorin Cârțu a fost dat afară de la echipă și UEFA l-a amendat cu 10.000 de euro pentru gestul său.

La finalul acelui meci, Cârțu a încercat să explice: “Am fost nervos când am spart geamul, dar nu am chef să vorbesc despre asta. Au fost mai buni ca noi, Basel a meritat victoria. Parcursul pe care l-au avut în această ediţie a fost mai bun decât al nostru.

ADVERTISEMENT

Îşi merită calificarea în primăvara europeană. Tragem de aceeaşi jucatori meci de meci. Când Culio, De Zerbi sau Costa dispar, se simte… Cei care apar nu pot să joace la nivelul lor”, a spus Sorin Cârțu la vremea respectivă.

VEZI VIDEO: 

Dubla lui Sougou a dus CFR Cluj în grupele Ligii Campionilor!

În acea ediție, CFR Cluj și FC Basel și-au împărțit victoriile în Liga Campionilor. Ardelenii s-au impus în Gruia cu 2-1, iar Basel a câștigat confruntarea de pe teren propriu cu 1-0. CFR a încheiat atunci pe ultimul loc în grupă.

ADVERTISEMENT

În stagiunea 2012-2013, CFR Cluj și FC Basel se întâlneau din nou în Liga Campionilor, de această dată în play-off. Ardelenii au jucat meciul tur în Elveția, dominat în prima lui parte de FC Basel. Streller a deschis scorul pentru elvețieni în prima repriză, însă CFR Cluj a reușit să câștige miraculos cu 2-1, grație dublei lui Sougou, scăpat de două ori pe contraatac.

CFR Cluj avea să câștige cu 1-0 și meciul retur și avea să se califice în grupele UEFA Champions League. Avea să fie cea mai de succes ediție pentru ardeleni în cea mai importantă competiție intercluburi, una în care au învins Manchester United și au acumulat 10 puncte. Cu toate acestea, CFR Cluj a ratat la mustață calificarea în optimi, fiind devansată de Galatasaray, la meciurile directe.

Young Boys a smuls un egal pe terenul lui CFR Cluj

Ultima confruntare împotriva elvețienilor a fost meciul tur cu Young Boys Berna. Mario Rondon a deschis scorul pentru CFR Cluj, însă elvețienii au reușit în cele din urmă egalarea grație golului marcat de Fassnacht, în minutul 69.

Returul îi găsește pe ardeleni cu un alt antrenor pe banca tehnică, Edi Iordănescu. El are misiunea de a continua performanțele obținute de Dan Petrescu la CFR Cluj, campionul din Liga 1 în ultimele trei ediții și omul care a dus echipa în primăvara europeană în stagiunea trecută.

  • 5 puncte are CFR Cluj în grupa din Europa League
  • 10.000 de euro a fost amenda dată de UEFA lui Sorin Cârțu după ce antrenorul lui CFR Cluj a spart banca în meciul cu Basel
ADVERTISEMENT