News

China amenință cu războiul dacă Taiwanul şi-ar declara independenţa. SUA îndeamnă Beijingul să se abțină

În cadrul întâlnirii de vineri cu omologul american, ministrul chinez al apărării, Wei Fenghe, a declarat că Beijingul va declara război dacă Taiwanul şi-ar declara independenţa.
10.06.2022 | 23:52
China ameninta cu razboiul daca Taiwanul siar declara independenta SUA indeamna Beijingul sa se abtina
China a transmis SUA că războiul poate începe la puțin timp după ce Taiwanul şi-ar declara independenţa. Foto: flickr.com
ADVERTISEMENT

Miniştrii apărării din China și SUA s-au întâlnit vineri, la Singapore, pentru a discuta mai multe teme stringente, printre care situația Taiwanului şi războiul din Ucraina.

China este decisă să pornească la război

Astfel, Wei Fenghe şi Lloyd Austin (n.r. – şeful Pentagonului) au discutat la forumul de securitate ‘Dialogul Shangri-la’, ce reuneşte responsabili militari de rang înalt, diplomaţi şi mari producători de armament.

ADVERTISEMENT

În acest context, mesajul prezentat de ministrul chinez al apărării a fost clar: China ”nu ar ezita” să intre în război dacă Taiwanul şi-ar declara independenţa.

Dacă cineva ar îndrăzni să separe Taiwanul de China, armata chineză nu ar ezita niciun moment să declanşeze un război, oricare ar fi preţul”, a transmis Wei Fenghe. Regimul comunist de la Beijing consideră insula parte integrantă a teritoriului său.

ADVERTISEMENT

În acest context, ”ar strivi” orice tentativă de independenţă. Pus în fața acestei amenințări, Lloyd Austin i-a transmis omologului său că Beijingul ar trebui ”să se abţină” de la o nouă acţiune destabilizatoare în regiune.

Conform Agerpres, șeful Pentagonului ”a reafirmat importanţa păcii şi stabilităţii în strâmtoarea Taiwan, o opoziţie la modificări unilaterale ale statu-quo-ului, şi a îndemnat China să se abţină de la orice nouă acţiune destabilizatoare faţă de Taiwan”.

ADVERTISEMENT

Prima întâlnire între miniștrii apărării din China și SUA

La Singapore a fost prima întâlnire dintre cei doi miniştri, care mai purtaseră o discuţie telefonică în aprilie 2022. Dialogul lor a venit în contextul în care diferendele dintre Washington şi Beijing s-au înmulțit în ultimii ani.

Este vorba despre subiectele legate de Marea Chinei de Sud, influenţa în creştere a Chinei în Asia-Pacific, războiul din Ucraina sau problema Taiwanului.

ADVERTISEMENT

Este important de subliniat că amenințarea Chinei vine după ce joi, SUA au aprobat vânzarea de echipamente navale în valoare de 120 de milioane de dolari către Taiwan. Oficialii de la Taipei au salutat acordul.

Taiwanul consideră că noil echipamente livrate de SUA vor contribui la întărirea ”pregătirii de luptă”. Forțele taiwaneze sunt preocupate de ”activităţile frecvente” ale Chinei lângă granițele sale.

ADVERTISEMENT
Tags: