News

Război în Ucraina, ziua 423. Rușii spun că declarațiile NATO despre aderarea Ucrainei la alianță sunt ”periculoase”

Război în Ucraina, ziua 423. Rușii spun că declarațiile NATO despre aderarea Ucrainei la alianță sunt ”periculoase” și că Rusia va face tot ce poate pentru a opri acest scenariu.
22.04.2023 | 06:20
Razboi in Ucraina ziua 423 Rusii spun ca declaratiile NATO despre aderarea Ucrainei la alianta sunt periculoase
Război în Ucraina, ziua 423. Foto: jam-news.net
ADVERTISEMENT

Ministerul rus de Externe a emis vineri un avertisment cu privire la declarațiile ”periculoase” ale NATO cu privire la aderarea Ucrainei la alianță. ”NATO își propune înfrângerea Rusiei în Ucraina și, pentru a motiva Kievul, promite că, după încheierea conflictului, țara va putea fi acceptată în alianță”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Maria Zakharova.

Război în Ucraina, ziua 423. Rusia amenință din nou NATO

Declarația vine după ce secretarul general al NATO, Jen Stoltenberg, a vizitat joi la Kiev și a spus că ”viitorul Ucrainei este în NATO”. Stoltenberg a spus că a discutat cu președintele Volodimir Zelenski despre o ”inițiativă de sprijin pe mai mulți ani”, adăugând că aceasta va ajuta Ucraina să treacă de la echipamentele și doctrinele din epoca sovietică la ”standardele NATO”. Acest lucru ar ”asigura interoperabilitatea deplină cu alianța”, a completat Stoltenberg.

ADVERTISEMENT

Vizita sa și declarațiile despre aderarea Ucrainei la NATO au fost întâmpinate cu respingere din partea Rusiei. Kremlinul a reiterat joi că împiedicarea Kievului să adere la NATO este unul dintre obiectivele sale cheie. “Astfel de declarații sunt miope și de-a dreptul periculoase. Acest lucru poate duce la prăbușirea finală a sistemului de securitate european”, a spus Zakharova.

Stoltenberg a reafirmat vineri, de asemenea, în timpul unei întâlniri a aliaților la baza aeriană Ramstein din Germania, că Ucraina se va alătura alianței militare. El le-a spus reporterilor că toți aliații NATO au convenit că Ucraina ar trebui să fie membră – dar nu a dat o dată definitivă a când se va întâmpla acest lucru.

ADVERTISEMENT

Între timp, Medvedev al Rusiei spune că Marea Britanie este ”dușmanul nostru etern”, în urma ultimelor sancțiuni dinspre Regatul Unit. Fostul președinte rus și vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a numit Marea Britanie ”inamicul nostru etern”, după ce guvernul britanic a impus sancțiuni unor oficiali ruși.

”Cui îi pasă de deciziile lor? Marea Britanie a fost și va fi întotdeauna dușmanul nostru etern, cel puțin până când insula lor arogantă și lamentabil de umedă va fi dusă în adâncurile tulburi ale mării de un val creat de un sistem de arme rusesc de ultimă generație”, a scris Medvedev pe Telegram vineri, aluzie la arma SF Poseidon. De altfel, o nouă declarație în stilul care l-a consacrat deja pe Medvedev, personaj extrem de agresiv de la invazia Ucrainei până în prezent.

ADVERTISEMENT

Guvernul Regatului Unit a sancționat un judecător rus și alte două persoane despre care spune că au legătură cu arestarea criticului de la Kremlin, Vladimir Kara-Murza, aflat în închisoare. Sancțiunile implică înghețarea activelor și interdicția de călătorie. Kara-Murza a fost condamnat la 25 de ani de închisoare sub acuzația de înaltă trădare și alte acuzații.

Condamnarea a venit după ce Kara-Murza a condamnat public războiul Moscovei în Ucraina. Kara-Murza a fost reținut inițial în urmă cu un an, la câteva ore după un interviu acordat CNN în care a criticat ”regimul ucigaș” al președintelui rus Vladimir Putin. În Rusia, opoziția este redusă la tăcere prin orice metodă, astfel că gestul lui Kara-Murza poate fi considerat unul ieșit din comun.

ADVERTISEMENT
Celebra prezentatoare TVR rupe tăcerea despre idila cu Ioan Neculaie, fostul patron de...
Celebra prezentatoare TVR rupe tăcerea despre idila cu Ioan Neculaie, fostul patron de la FC Brașov: „A înșela înseamnă să fii cu sufletul în altă direcție”
Cu cine este căsătorită arbitra despre care Gigi Becali a spus
Cu cine este căsătorită arbitra despre care Gigi Becali a spus "Dacă avea inteligență...dar, femeie, ce vrei?"
Kremlinul a anunțat ce se va întâmpla în cazul în care NATO va...
Kremlinul a anunțat ce se va întâmpla în cazul în care NATO va trimite trupe în Ucraina: "Ar fi inevitabil un conflict"
„Așa am scăpat de retenția de apă”. Amna are un obicei simplu după...
„Așa am scăpat de retenția de apă”. Amna are un obicei simplu după fiecare masă
Inspectorii antifraudă vor avea dreptul să poarte arme
Inspectorii antifraudă vor avea dreptul să poarte arme
Recordmanul mitei din 2023. Cine este politicianul prins de DNA cu cea mai...
Recordmanul mitei din 2023. Cine este politicianul prins de DNA cu cea mai mare șpagă în valiză
Cum ajută CIA în secret Ucraina să lupte cu Putin
Cum ajută CIA în secret Ucraina să lupte cu Putin
O mamă indignată a scris un bilet pentru educatoarea fiicei sale și l-a...
O mamă indignată a scris un bilet pentru educatoarea fiicei sale și l-a lipit pe caserola de mâncare. Ce o învățase dascălul
Cât a costat înmormântarea Mioarei Roman. Lumea s-a înghesuit pentru pomană
Cât a costat înmormântarea Mioarei Roman. Lumea s-a înghesuit pentru pomană
Turcia, zguduită serios de un nlu cutremur. Autoritățile sunt în alertă
Turcia, zguduită serios de un nlu cutremur. Autoritățile sunt în alertă
Ce artist celebru din România pleacă la Asia Express cu IUBITUL LUI. Lista...
Ce artist celebru din România pleacă la Asia Express cu IUBITUL LUI. Lista completă a concurenților
Bat clopote de nuntă în showbiz! Prodanca a făcut marele anunț: În curând...
Bat clopote de nuntă în showbiz! Prodanca a făcut marele anunț: În curând o să fiu mireasă!
O teroristă germană din Facțiunea Armata Roșie, căutată de 30 de ani și...
O teroristă germană din Facțiunea Armata Roșie, căutată de 30 de ani și acuzată atacuri cu bombă și jafuri armate, a fost arestată la Berlin
Cât a costat înmormântarea Mioarei Roman și ce s-a dat de pomană, în...
Cât a costat înmormântarea Mioarei Roman și ce s-a dat de pomană, în pachete: „Era omor, au luat și câte trei”