News

Cinci medicamente aflate deja pe piaţă, testate pentru coronavirus! Ce aşteptări au medicii

01.06.2020 | 13:57
Cinci medicamente aflate deja pe piata testate pentru coronavirus Ce asteptari au medicii
ADVERTISEMENT

Cinci medicamente din farmacii vor fi testate pentru a se depista dacă sunt eficiente împotriva noului coronavirus și dacă ele pot reprezenta un tratament viabil pentru virus, scrie Guardian.

Cinci medicamente aflate deja pe piaţă, testate pentru coronavirus! Ce așteptări au medicii

Hidroxiclorochina a fost considerată de mulți experți, dar și de președintele Donald Trump, principalul medicament care poate lupta împotriva virusului. Însă, după un studiu care arăta mai multe efecte adverse, OMS a decis să interzică testările cu acest medicament.

ADVERTISEMENT

În Marea Britanie, cercetătorii au ales să testeze cinci medicamente care s-ar putea dovedi eficiente împotriva noului coronavirus. Aceste medicamente vor fi testate timp de 30 de zile în speranța că vor putea reprezenta tratamente anti-COVID.

Aceste medicamente tratează o varietate de cauze. Unul dintre ele este Heparina, folosită pentru subțierea sângelui, însă și la terapii pentru afecțiuni musculare, pulmonare și sanguine, care are proprietăți anti-virale.

ADVERTISEMENT

“Căutăm un semnal de siguranță și de eficacitate, care ar putea reduce severitatea bolii”

Studiile fac parte din programul Accord, care prevede accelerarea în cercetare și dezvoltare împotriva COVID-19, care implică medici și oameni de știință din industria sănătății din Marea Britanie.

“Căutăm un semnal de siguranță și de eficacitate, care ar putea reduce severitatea bolii, durata acesteia și evitarea răspândirii ei. Însă, primul obiectiv este să împiedice pacienții să intre la terapie intensivă”, a spus Tom Wilkinson, profesor de medicină și unul dintre cercetătorii Accord, pentru The Guardian.

ADVERTISEMENT

Însă, o mare problemă o reprezintă până acum lipsa pacienților pentru aceste noi testări. S-au înscris foarte puțini până acum, iar cum numărul cu pacienți de COVID-19 scade, cercetătorii sunt dornici să înroleze cât mai mulți posibil.

Cele cinci medicamente care vor fi testate!

“Sunt studii mici, care pot fi livrate rapid dacă primiim pacienți, așa că ne propunem să adunăm aproximativ 60 de pacienți pentru fiecare grup de studiu, care să primească unul dintre medicamente, în comparație cu standardul obișnuit de îngrijire”, spune Wilkinson.

ADVERTISEMENT

Cele cinci medicamente care vor fi testate:

  1. Heparina: Un medicament care subțiază sângele, folosit în spitale. Acesta va fi administrat pacienților de COVID-19 începând din iunie. În mai multe studii s-a demonstrat că poate avea un efect prin care să împidice inflamațiile în plămâni. Testele cu Heparina sunt foarte așteptate, deoarece este deja folosit pe scară largă. El poate fi produs foarte ieftin, în cantități imense, dacă se dovedește a fi eficient.
  2. Bembcentinib: un comprimat dezvoltat de o companie norvegiană, care este utilizat pentru tratarea tulburărilor sanguine. S-a demonstrat că are un efect antiviral puternic pentru a reduce infecția, în experimentele pe mai mulți viruși, inclusiv Ebola sau SARS CoV-2. Se pare că acest medicament împiedică infectarea celulelor, dar și reduce replicarea virusului în celulele sănătoase prin păstrarea activă a imunității creată de proteine. Celulele sănătoase opresc, de obicei, întregul mecanism al virusului, însă COVID-19 anulează acest lucru, susține doctorul Wilkinson.
  3. Medi3506: un medicament antiinflamator dezvoltat pentru afecțiuni ale pielii și boli pulmonare, dar care a fost folosit și în studiile privind astmnul. Acționează pentru a amortiza “furtuna de citokine” care determină sistemul imunitar să intre în criză.
  4. Calquence: un medicament dezvoltat de AstraZaneca, utilizat pentru tratarea limfomului difuz cu celule B mari. Acționează ca un inhibitor al enzimei BRK și a fost dezvoltat pentru inflamații pulmonare severe. A fost ales pentru procesul de testare după ce probele au arătat că poate opri complicațiile infecției COVID-19 sau a leziunilor pulmonare severe.
  5. Zilucoplan: un medicament dezvoltat de compania belgiană de biopharma UCB, care este deja în proces pentru tratamentul potențial al bolii Miastenia gravis, boală cronică neuromusculară. Speranțele sunt de a opri supraactivarea sistemului imunitar care poate ucide celulele și poate duce la afectarea totală a plămânilor și a țesuturilor.

Reducerea infecției de COVID-19, “problemă” pentru medici! Se găsesc mai greu subiecți pentru testare

Cele cinci medicamente au fost alese dintr-o listă de alte 200, iar dacă nu se vor dovedi eficiente în lupta anti-COVID-19, vor fi alese alte medicamente care ar putea trata noul coronavirus. În schimb, dacă unul dintre ele se va dovedi eficient, va trece într-un program de testare națională rulat de Oxford University.

Deși reducerea infecției de COVID-19 este obiectivul tuturor, paradoxal, scăderea numărului de pacienți reprezintă o problemă pentru oamenii de știință care caută tratamentele și vaccinurile împotriva noului coronavirus.

“Acesta este motivul pentru care este important să aducem fiecare pacient în parte la un proces. Dacă un subiect este eligibil pentru fiecare dintre studii, fie că este vorba despre Accord sau altele, trebuie să i se ofere posibilitatea de a lua parte, deoarece știm că va contribui mult la propria sănătate și la cea publică”, spune Wilkinson pentru The Guardian.

ADVERTISEMENT
Tags: