Life

Cine a fost, de fapt, Mafalda? Multă lume îi rostește numele fără să-i știe povestea

Te-ai gândit vreodată de unde vine expresia, „Cine sunt eu, Mafalda”? Este folosită de mulți, dar puțini știu povestea numelui.
05.11.2023 | 17:44
Cine a fost de fapt Mafalda Multa lume ii rosteste numele fara sai stie povestea
Cine a fost Mafalda. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Cu siguranță ai folosit sau ai auzit măcar o dată în viață expresia, „Cine sunt eu, Mafalda?”, dar nu te-ai gândit cine este, de fapt, acest personaj. Povestea din spatele numelui este impresionantă.

Cine a fost, de fapt, Mafalda?

Expresia „Cine sunt eu, Mafalda?”, este folosită ca răspuns atunci când cineva pune o întrebare ce ține de viitor și face referire la puterile magice pe care o ghicitoare le are. Totuși, nu multă lume știe cine a fost această persoană.

ADVERTISEMENT

În perioada interbelică, în ziarele de la acea vreme erau publicate anunțuri scrise de o prezicătoare care se semna cu numele Mafalda. „Mare prezicătoare, ghiceşte uimitor trecutul, prezentul, viitorul.

Prezic cu exactitate rezultatul ce se poate obţine în orice fel de afaceri. Consultațiuni zilnice de la 10 jum. dim până la 9 seara”, era unul dintre texte, conform desprelume.ro. 

ADVERTISEMENT

Potrivit unei surse istorice, numele i-a aparținut unei vrăjitoare din vremurile străvechi, care știa tot ce se va întâmpla. Originea este germanică și se traduce prin putere, luptă, opoziţie.

În legenedele populare românești, însă, Mafalda a fost rodul iubirii dintre Robert Guiscard de Hauteville şi Sichelgaita de Salerno. Ea a trăit între 1060 – 1108 și a fost soția contelui Ramon Berenguer al II-lea de Barcelona, după care s-a căsătorit cu vicontele Aimeric I de Narbonne.

ADVERTISEMENT

„Era pe atunci un timp când se năşteau, uşor, legendele. Mafalda este poate cel mai cunoscut membru al familiei de Hauteville de către români. Aşa cum în cultura populară a ungurilor apare legenda despre puterea magică a Coroanei Sfântului Ştefan, în cultura populară a românilor se naşte tot atunci legenda despre puterile magice ale Mafaldei. Învăţătura ezoterică pe care ar fi dobândit-o Mafalda i-ar fi dat chiar şi puteri de previziune aproape infailibile”, spunea cercetătorul Petru Filipaş.

A fost, de asemenea, o prințesă

Dar Mafalda a fost și Prinţesa Mafalda Maria Elisabetta de Savoia, a doua fiică a regelui Victor Emanuel al III-lea al Italiei şi a soţiei acestuia, Elena de Muntenegru. Fratele său mai mic a fost nimeni altul decât regele Umberto al II-lea al Italiei.

ADVERTISEMENT

Ea s-a născut la Roma, în anul 1902, iar copilăria și-a petrecut stând mult pe lângă mama sa, de la care a moștenit pasiunea pentru muzică și artă. În Primul Război Mondial, a mers cu aceasta prin spitalele militare.

Pe data de 23 septembrie 1295, Prințesa s-a căsătorit cu Prinţul Filip de Hesse. Istoria ei, însă, a fost un tragică, căci în Al Doilea Război Mondial a fost luată ostatică. Când o fabrică de muniție din interiorul Buchenwald a fost bombardată de Aliați, în 1944, iar Prințesa Mafalda a  fost îngropată în moloz până la gât, a suferit arsuri grave. Brațul i-a fost amputat și a sângerat până la moarte.

Există, însă, și o Mafalda modernă, un personaj de benzi desenate din Argentina, apărute în 60-’70. Ea era o fetiță, elevă în clasele primare, care avea curiozități despre probleme globale, politice, economice și demografice.

ADVERTISEMENT