Life

Cine a fost mama lui Mihai Eminescu. Raluca Eminovici a avut o viață îndurerată și a pierdut 6 copii

Pe Mihai Eminescu îl cunoaștem cu toții. Câte persoane știu însă câte ceva despre mama renumitului poet și viața acesteia?
08.04.2023 | 14:29
Cine a fost mama lui Mihai Eminescu Raluca Eminovici a avut o viata indurerata si a pierdut 6 copii
Cine a fost mama lui Mihai Eminescu, Raluca Eminovici. Sursă foto: wikipedia / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Părinții lui Mihai Eminescu l-au susținut constant pe fiul lor. Raluca Eminovici a avut grijă că fiul său să aibă tot ceea ce era necesar. Și nici tatăl său nu s-a lăsat mai prejos. Dincolo de toate acestea însă, în spate stă o dramă pe care mulți nu o cunosc.

Adevărul despre părinții lui Mihai Eminescu

Raluca Eminovici a fost mama lui Mihai Eminescu. Scrierile arătau că aceasta era o femei frumoasă, dar și inteligentă și provenea dintr-o familie destul de înstărită. L-a cunoscut pe soțul ei, Gheorghe Eminovici pe când avea doar 24 de ani, în anul 1840.

ADVERTISEMENT

El avea atunci 28 de ani, iar între cei doi a existat o frumoasă poveste de dragoste. Încă nu este clar cum au ajuns să se cunoască, însă se presupune că unchiul ei, Iordache Iurașcu i l-a prezentat pe cel care avea să îi devină soț. Cei doi s-au căsătorit câteva luni mai târziu.

Părinții ambelor părți au fost extrem de fericiți. Gheorghe Eminovici era un om harnic, cinstit și de asemenea, avea aspirații politice. Din păcate însă, acesta nu provenea dintr-o familie potență din punct de vedere financiar la fel ca soția lui.

ADVERTISEMENT

Tatăl Ralucăi Eminovici le-a oferit celor doi 3.000 de galbeni când s-au căsătorit, așa că au avut un început bun. Cei doi aveau să își achiziționeze o locuință la Ipotești, iar mai apoi, Raluca a achiziționat și o bisericuță din lemn.

Mama lui Mihai Eminescu a pierdut șase copii

În total, cei doua au avut 11 copii. Din păcate însă, șase dintre ei au murit, iar toate aceste lucruri au măcinat-o pe Raluca Eminovici de-a lungul anilor. Deși oficial nu se cunosc detalii despre frații ori surorile lui Mihai Eminescu, criticul literal George Călinescu spunea că Șerban a fost primul copil al familiei.

ADVERTISEMENT

Acesta s-a născut în 1841 și a urmat studiile superioare la Viena. A devenit ulterior medic, a profesat la Berlin, însă în 1874 a murit. El suferea de tuberculoză, o boală care de altfel făcea ravagii la acel moment.

Cel de-al doilea copil al cuplului a fost Nicolae. S-a născut în 1843 și a studiat dreptul. Mai apoi a lucrat în biroul unui avocat apreciat la acea vreme. A murit în 1884 la Ipotești, luându-și singur viața, la scurt timp după moartea tatălui său.

ADVERTISEMENT

Următorul copil al familiei lui Mihai Eminescu a fost Iorgu. S-a născut în 1844, a studiat școala militară, însă a murit la 29 de ani. Acesta suferea la rândul său tot de tuberculoză. Prima fată a familiei avea să se nască în 1845. Ruxandra a murit însă la scurt timp după botez.

Cel mai longeviv copil din familia Eminovici

Ilie a fost următorul membru al familiei. A studiat medicina, însă în 1863 a murit după ce s-a îmbolnăvit. Maria a venit pe lume în anul 1848. Aceasta nu a trăit în nici măcar opt ani de zile, murind, din cauza unor complicații.

Raluca Eminovici l-a adus în 1850 pe lume pe Mihail, adică Mihai Eminescu, marele poet, care avea să moară la doar 39 de ani, în anul 1889. Mai apoi, s-a născut Aglae, cel de-al optulea copi. Harieta a venit și ea pe lume în anul 1854. Suferea însă de deficiență locomotoare, iar în ultimii săi ani din viață l-a îngrijit pe Mihai Eminescu. Ulterior, aceasta a murit și ea la doar 35 de ani.

Cel mai longeviv copil al familiei a fost Matei. S-a născut în anul 1856, a studiat institutul politehnic din Praga, iar apoi a urmat o carieră militară. Acesta a trăit până la vârsta de 73 de ani. Ultimul copil al familiei a fost Vasile, care a murit prematur.

Evident, toate aceste lucruri au afectat-o pe Raluca Eminovici, mama lui Mihai Eminescu. Drept urmare, o boală cruntă a pus stăpânire mea ea. Aceata s-a îmbolnăvit de cancer și s-a stins din viață la vârsta de 60 de ani, în anul 1876.

ADVERTISEMENT