Life

Cine a fost Sfântul Dumitru, sărbătorit pe 26 octombrie. De ce i se spune Izvorâtorul de Mir

Cine a fost Sfântul Dumitru, Izvorâtorul de Mir, și de ce este cunoscut în acest fel. Este sărbătorit anual pe 26 octombrie.
25.10.2023 | 14:31
Cine a fost Sfantul Dumitru sarbatorit pe 26 octombrie De ce i se spune Izvoratorul de Mir
Cine a fost Sfântul Dumitru, Izvorâtorul de Mir
ADVERTISEMENT

Sfântul Dumitru, Izvorâtorul de Mir, se sărbătorește pe 26 octombrie 2023. A trăit în perioada împăraților Dioclețian şi Maximian, când cei care aveau credință erau aspru pedepsiți.

Cine a fost Sfântul Dumitru, Izvorâtorul de Mir, sărbătorit pe 26 octombrie

Pe 26 octombrie este Sfântul Dumitru, Izvorâtorul de Mir, una dintre cele mai importante sărbători ale toamnei. Este marcată în calendarul ortodox cu cruce roșie, iar de câteva zile a început și pelerinajul de la Catedrala Patriarhală din București.

ADVERTISEMENT

Credincioșii respectă anumite tradiții și obiceiuri cu ocazia acestei sărbători, dar cine a fost, de fapt, Sfântul Dumitru? Acesta a trăit în perioada împăraților Dioclețian şi Maximian și a fost fiul prefectului din Tesalonic. A fost botezat în secret deoarece părinții săi se temeau de ce i s-ar fi putut întâmpla.

A învățat de mic tainele credinței și știa totul despre Dumnezeu și despre minunile înfăptuite de Acesta. După moartea părinților, Sfântul Dumitru a rămas singur, a moștenit averile și a devenit prefect al Tesalonicului.

ADVERTISEMENT

În acea perioadă, creștinii erau supuși unor chinuri îngrozitoare, cum ar fi să fie puși să se lupte cu gladiatorii. Sfântul Dimitrie nu a ascuns nici el faptul că e creștin, însă a ajuns să fie întemnițat mai târziu.

Un tânăr pe nume Nestor i-a cerut Sfântului Dumitru binecuvântarea de a-l ucide pe gladiatorul preferat al împăratului pentru ca aceste lupte să nu mai aibă loc. În cele din urmă, tânărul l-a omorât pe gladiator cu lancea. După ce s-a încheiat lupta, împăratul Maximian a poruncit ca lui Nestor să-i fie tăiat capul.

ADVERTISEMENT

Împăratul a ordonat, de asemenea, ca Dumitru să fie străpuns cu sulița. Însă din trupul său nu a curs sânge, ci mir vindecător de boli. Din acest motiv, mai este cunoscut ca Izvorâtorul de Mir.

Ce tradiții e bine să respecți de Sfântul Dumitru

Ziua de Sfântul Dumitru marchează începutul iernii. Dacă cerul este plin de nori în această zi, va ploua și va bate vântul, acest lucru înseamnă că iarna va fi una grea. Dacă vremea va fi bună, atunci iarna va fi una blândă.

ADVERTISEMENT

De Sfântul Dumitru nu se spală și nu se fac alte treburi casnice. Nu se seamănă usturoiul deoarece se spune că altfel nu vei avea recoltă în anul următor.

O altă tradiție spune că nu trebuie să te piepteni în această zi, altfel vei avea parte de necazuri. Dacă ai datorii, e bine să le plătești până de Sfântul Dumitru, dacă vrei să-ți meargă bine anul viitor.

ADVERTISEMENT