Life

Sfântul Dumitru 2023, tradiții și obiceiuri. Ce nu ai voie să faci pe 26 octombrie

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Dumitru 2023. Ce nu ai voie să faci pe 26 octombrie. Toți credincioșii trebuie să știe acest lucru.
24.10.2023 | 12:16
Sfantul Dumitru 2023 traditii si obiceiuri Ce nu ai voie sa faci pe 26 octombrie
Tradiții și obiceiuri de Sfântul Dumitru 2023
ADVERTISEMENT

Pe 26 octombrie 2023, este sărbătorit Sfântul Dumitru, iar credincioșii respectă anumite tradiții și obiceiuri. Există, de asemenea, și câteva lucruri pe care nu e bine să le faci în această zi.

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Dumitru 2023

Printre cele mai importante sărbători ale toamnei se numără și Sfântul Dumitru, marcată cu cruce roșie în calendarul ortodox. În fiecare an, credincioșii țin cont de câteva tradiții și obiceiuri.

ADVERTISEMENT

Sfântul Dumitru, Izvorâtorul de Mir, este sărbătorit anual pe 26 octombrie. Pe 27 octombrie, este prăznuit Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou sau Dimitrie Basarabov, cunoscut ca ocrotitorul Bucureștilor.

Creștinii se pot închina la racla cu moaștele Sfântului Dumitru la Catedrala Patriarhală din Capitală, pentru a se ruga în cadrul pelerinajului care are loc în perioada 21 – 29 octombrie 2023.

ADVERTISEMENT

Potrivit credinței populare, se spune că, odată cu Sfântul Dumitru, căldura începe să dispară și vine frigul. Acest sfânt este considerat cel care desfrunzește pădurile și care dă culoare frunzelor toamna.

În această zi, gospodinele merg la biserică pentru a da de pomană pentru cei care au trecut în neființă. De asemenea, cei care se vor ruga la Sfântul Dumitru și vor respecta tradițiile vor scăpa de boli și alte necazuri.

ADVERTISEMENT

O altă tradiție de Sfântul Dumitru, provenită din zona Dobrogei, spune că tinerii de la sate se adună și se îmbracă de sărbătoare. După, aceea, pornesc din casă în casă și cântă la fluiere.

Tot în această zi, coama cailor care au până la trei ani se tunde, pentru ca aceștia să aibă un păr frumos pe tot parcursul anului. În noaptea de Sfântul Dumitru, se spune că cei decedați devin strigoi și vârcolaci. Aceștia ies din pământ pentru a-i bântui pe cei vii.

ADVERTISEMENT

Ce nu ai voie să faci pe 26 octombrie

Se spune, conform tradiției, că așa cum este în ziua de Sfântul Dumitru, așa va fi toată iarna. Astfel, dacă vremea este rea pe 26 octombrie, iarna va fi una friguroasă. În schimb, dacă vremea va fi însorită, iarna va fi una blândă.

În plus, dacă în noaptea de Sfântul Dumitru este lună plină, cu cer senin, iarna va fi blândă. Dacă este lună plină cu nori, va fi o iarnă grea, după cum mai arată tradiția.

Dacă la sărbătoarea Sfântului Dumitru e lună nouă, iarna începe în curând, dar se va termina repede. Dacă e lună plină, atunci iarna se va termina mai târziu.

Nu ai voie să folosești pieptănul de Sfântul Dumitru, altfel vei avea parte de necazuri. Tradiția mai spune că cei care seamănă usturoi după ziua de Sfântul Dumitru vor atrage paguba anul viitor.

Din moment ce este o sărbătoare cu cruce roșie, nu ai voie să speli sau să faci alte treburi casnice. Cei care nu respectă acest lucru vor avea parte de greutăți în gospodărie.

Rugăciunea pe care să o rostești de Sfântul Dumitru 2023

“Întru tine, părinte, cu osârdie s-a mântuit cel după chip; că, luând crucea, ai urmat lui Hristos; şi lucrând, ai învăţat să nu se uite la trup, căci este trecător; ci, să poarte grijă de suflet, de lucrul cel nemuritor. Pentru aceasta şi cu îngerii împreună se bucură, Preacuvioase Părinte Dimitrie, duhul tău.

Pururea fiind cu Dum­nezeu, cu toiagul neador­mitelor tale rugăciuni, pe Faraon cel gânditor, cu toată oas­tea lui îneacă-l, rugămu-ne, pă­rintele nostru, ca să te mărim cu laude.

Rod bun din părinţi binecredincioşi născându-te, Părinte Dimitrie, iar mai ales prin Sfântul Duh şi prin Botez renăscându-te, ai ajuns la mă­sura vârstei plinirii lui Hristos. Edenul încă de aici l-ai do­bândit cu blândeţe şi smerenie vieţuind; unde acum locuind şi îndulcindu-te de faţa Stăpânu­lui, stăruitor roagă-L pentru noi, Sfinte Dimitrie.

David mai întâi, strămoşul tău, Împărăteasă te-a numit şi Munte Închegat, în care bine a voit Dumnezeu a locui cu Trup omenesc. Deci şi noi, Preacurată, Născătoare de Dumnezeu, te vestim. Faptele tale pe pământ, pildă ne-au rămas, Preacu­vioase Părinte Dimitrie; ca urmând ţie, să slujim lui Dum­nezeu şi cu tine să ne odihnim în pământul celor blânzi în vecii vecilor.

Moaştele tale nouă s-au făcut izvor pururea curgător, de multe minuni şi tămăduiri că bolile năpraznice le alungă de la noi şi pe cei ce caută a ne pierde, îi dă pierzării, părinte, cu harul

tău. Treime Nedespărţită, un Dum­nezeu, Părinte, Fiul şi Preasfinte Duhule, se roagă Ţie Preacu­rata Maria, cu Preacuviosul Dimitrie, miluieşte lumea Ta, care cu dreaptă credinţă Te laudă.”

ADVERTISEMENT