News

Cine a intervenit în instanță între Gheboasă și Jandarmeria care l-a amendat la Untold. Ce a cerut avocatul trapperului

Trapperul Gheboasă a dat în judecată Jandarmeria care l-a amendat cu 1.000 de lei după concertul susținut la Untold în august 2023.
07.03.2024 | 12:44
Cine a intervenit in instanta intre Gheboasa si Jandarmeria care la amendat la Untold Ce a cerut avocatul trapperului
Gheboasă a dat în judecată Jandarmeria. Colaj: FANATIK, Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Trapperul Gabriel Gavriș, cunoscut drept Gheboasă, a revenit în prim-plan vinerea trecută, după ce a fost audiat de procurorii DIICOT Dâmbovița într-un dosar de trafic de droguri. Gheboasă a fost prins pe bulevardul Timișoara din București în timp ce cumpăra cannabis de la traficanți. Cântărețul a suținut că a fost acuzat pentru consum, nu de trafic de droguri.

În dosar a apărut ca intervenient Asociația Evoluţie în Instituţie

Gheboasă a mai dezvăluit că la percheziția efectuată acasă la el nu s-au găsit substanțe interzise și că riscă doar o amendă penală. El a devenit celebru vara trecută când, după concertul pe care l-a susținut la Untold pe 6 august, a fost amendat cu 1.000 de lei de Gruparea de Jandarmi Mobilă Cluj Napoca, deoarece versurile melodiilor sale erau vulgare și discriminatorii.

ADVERTISEMENT

Jandarmeria l-a acuzat pe Gheboasă de proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, de natură să tulbure ordinea şi liniştea publică sau să provoace indignarea cetăţenilor ori să lezeze demnitatea şi onoarea acestora. Gheboasă a replicat și a acuzat, la rândul său, Jandarmeria de rasism și a contestat în instanță amenda primită.

Dosarul în care Gabriel Gavriș figurează ca intimat, iar Gruparea de Jandarmi Mobilă Cluj Napoca este petent a fost înregistrat pe 25 august 2023 la Judecătoria Cluj-Napoca, conform datelor consultate de FANATIK pe portalul instanțelor de judecată, obiectul dosarului fiind “plângere contravențională”.

ADVERTISEMENT

La primul termen din dosar, programat pe 31 ianuarie 2024, instanţa a constatat că, la data de 22.09.2023, Asociaţia Evoluţie în Instituţie a depus cerere de intervenție accesorie, iar la data de 13.10.2023 Jandarmeria a depus poziție procesuală şi acte anexe. Această asociație este un ONG care care supraveghează activitatea insituțiilor publice din România.

Gheboasă a atașat plângerii înscrisuri în limba engleză

Instanţa a arătat, cu privire la cererea de intervenţie formulată în cauză, că, pentru a stabili interesul Asociaţiei în acest dosar, se impun a fi verificate înscrisurile depuse în anexe, cu precădere statutul, şi cu privire la care s-a invocat excepţia decăderii de către intimată, pentru că acestea nu sunt depuse în copie certificată pentru conformitate cu originalul.

ADVERTISEMENT

Instanţa a constatat că petentul Gabriel Gavriș a ataşat plângerii contravenţionale înscrisuri în limba engleză care nu au fost traduse în limba română. Astfel, instanţa a apreciat că nu se poate discuta la acest termen necesitatea şi utilitatea acestora, motiv pentru care pune în discuţie necesitatea acordării unui termen de judecată pentru traducerea acestor înscrisuri.

Avocatul lui Gheboasă a arătat că a certificat pentru conformitate cu originalul înscrisurile aflate deja depuse la dosar. Instanţa a respins excepţia decăderii invocată în cauză, având în vedere că înscrisurile au fost certificate pentru conformitate cu originalul. De altfel, instanţa a apreciat că, fiind vorba despre hotărâri pronunțate de Curtea Europeană a Drepturilor Omului şi de către Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, acestea nu se impun a fi certificate pentru conformitate cu originalul.

ADVERTISEMENT

Următorul termen este pe 18 septembrie 2024

Reprezentanta Asociației Evoluţie în Instituţie a solicitat admiterea cererii de intervenție accesorie astfel cum a fost formulată, apreciind că sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de articolul 63 Cod procedură civilă raportat la scopul înfiinţarii asociației, respectiv apărarea drepturilor omului în conformitate cu prevederile tratatelor internaționale şi realizarea unui control civil în vederea funcționării pe bază de transparență a instituțiilor publice, se arată în dosarul consultat de FANATIK.

Avocatul lui Gheboasă, urmare a deplasării sale de la Bucureşti, respectiv a faptului că intervenienta ar fi dorit să sprijine poziția clientului ei, a solicitat judecarea cauzei la acest termen, pentru a nu se îngreuna soluționarea cererii într-un termen rezonabil, a solicitat discutarea la acest termen a probațiunii de administrat în cauză, care constă doar în proba cu înscrisurile depuse la dosar. De asemenea, a solicitat instanţei pronunțarea atât asupra cererii de intervenție accesorie cât şi asupra fondului cauzei, prin aceeaşi hotărâre, având în vedere că toate părțile şi-au exprimat deja pozițiile procesuale, iar astfel nu ar mai exista raţiunea pentru acordarea unui nou termen de judecată.

Totodată, avocatul a arătat că în cursul lunii iulie nu se va putea prezenta în fața instanţei, solicitând acordarea unui termen în afara respectivei luni. Având în vedere complexitatea cauzei şi încărcătura instanţei, Judecătoria Cluj-Napoca a apreciat că se impune acordarea unui nou termen de judecată. Astfel, s-a pronunţat prin încheiere asupra admisibilităţii în principiu a cererii de intervenție voluntară accesorie. De atunci au mai existat câteva termene la care pronunțarea a fost amânată, următorul termen fiind stabilit pentru 18 septembrie 2024.

ADVERTISEMENT