În luna decembrie a anului trecut, DNA l-a trimis în judecată pe Niculae Bădălău, vicepreședinte al Autorității de Audit din cadrul Curții de Conturi și fost baron PSD de Giurgiu, fiind acuzat că i-a cerut unui primar să atribuie firmei ginerelui lui unele lucrări publice.
În stenogramele dosarului în care Niculae Bădălău este acuzat de trafic de influență și dare de mită, publicate zilele trecute de către G4media, arată o luptă pentru contractele pe bani publici în Giurgiu între PNL și PSD, dar și cum finanțările de la Compania Națională de Investiții ar fi obținute prin trafic de influență. În înregistrările DNA, fostul lider PSD se lăudă că ar controla-o pe directoarea CNI, Manuela Pătrășcoiu, și se laudă cum a suflat contracte unor liberali sau cum i-a ajutat cu alte finanțări prin relațiile sale.
„I-am luat sala de sport de la CNI, la OINACU, la Fabian (Fabian Țîrcă – secretarul general al PNL Giurgiu și primar în comuna Oinacu – n.r.). Fii atent aici! Face licitație, se duce la Manuela. O chem pe Manuela și îi spun: ”Fă, mânca-mi-ai …(cuvânt obscen)…dacă nu te calc în picioare, dacă nu îmi dai sala de sport”, îi spune Bădălău fostului parlamentar Dan Pasat, denunțător în acest dosar.
„Dane, n-am apucat să mă duc până la un scaun încolo, că a și venit Grasu (deputatul PNL de Giurgiu, Alexandru Andrei – n.r.) după mine: ”Băi, ești nebun, ce …[cuvânt obscen]… mea ai …[neinteligibil]…dispensarul lu’ ăsta?”…[râde]… ”Du-te, mă, dracu’ de aici cu dispensarul tău!” La vreo 4 zile mă sună: ”Hai cu mine la Manuela la CNI, să-mi dea dispensarul”. Zic: uite, mă, îmi băgai un băț în cur. Fir-ați ai dracu!”, iar interlocutorul fostului lider PSD îi răspunde „Nicule, ne ajutăm. Tu vorbește la CNI pentru primărie și aia și eu…”
De altfel, după apariția în presă a stenogramelor din acest CNI reacționează cu un comunicat public în care susține că „activitatea CNI nu poate fi influențată decât de alocațiile bugetare care limitează posibilitatea finanțării tuturor solicitărilor pe care le avem la acest moment”.
Compania Națională de Investiții este practic un intermediar între banii care vin de la stat pentru investiții și firmele de construcții care efectuează lucrări. Printre proiectele finanțate de CNI se numără Stadionul Giulești, dar și cele din Alexandria și Turnu Măgurele, unde juca echipa lui Dragnea jr.. În anul 2020, CNI a alocat 730.000 de euro în construirea unor chilii la Mănăstirea Valea Bistrei, județul Alba. Anul trecut, instituția care funcționează în cadrul Ministerului Dezvoltării a avut un buget inițial de 1,7 miliarde de lei, suplimentat ulterior cu alte 700 de milioane de lei.
Manuela Pătrășcoiu a ajuns la conducerea CNI în anul 2013, atunci când Ministerul Dezvoltării era condus chiar de către Liviu Dragnea, în Guvernul Ponta, înlocuind-o pe Ana Maria Topoliceanu, fosta parteneră de afaceri a Elenei Udrea.
Potrivit CV-ului ei publicat pe site-ul instituției, Manuela Pătrășcoiu și-a început cariera în 1994 lucrând contabil la revista Flacăra, apoi economist la revista Femeia, pentru ca între 1997 și 2000 să fie director economic la SC Rebus SRL. Între 2001 și 2002 se angajează consilier principal clasa I la Ministerul Lucrărilor Publice, începându-și astfel cariera de funcționar public, pentru ca apoi, până în anul 2013 să ocupe postul de director economic la CNI.
În această perioadă face un master la SNSPA în relații internaționale, un altul al Universitatea Româno-Americană în management financiar, plus un an de studii post-universitare la Colegiul Național de Apărare. Din 2013 până în prezent ocupă funcția de director general al CNI.
Potrivit declarație de avere aceasta deține o casă de 180 de metri pătrați, cu un teren de 263 de metri pătrați, în București achiziționată în 2019, plus o altă casă în Grădiștea Ilfov, cu un teren de 695 de metri pătrați. Ca mașini conduce două SUV-uri, un VW Tuareg și un BMW X5, și deține bijuterii de aur în valoare de 78500. În 2021 a luat un credit, scadent la ani, în valoare de 193.000 de lei. Din păcate, în declarația de avere pe anul 2022, aceasta și-a secretizat salariul încasat de la CNI, însă în declarația din 2019 arătase că în anul 2018 încasase un salariu de 290.000 de lei, plus alți 38.000 de lei, „venituri gestionare și administrare proiecte”.
În anul trecut salariul mediu în cadrul CNI a ajuns la 17.500 de lei, după o creștere a salariilor în cadrul companiei cu circa 40%, iar numărul angajaților a crescut de la 350 la 395. În anul 2019, CNI avea doar 188 de angajați.
Membrii Consiliului de Administrație al CNI au fost numiți, în luna iulie 2022, pe un nou mandat de patru ani.
Printre cei 11 membri se numără și Maria Guran, soția senatorului PNL, Virgil Guran. Potrivit CV-ului acesteia, ea și-a început cariera ca secretară la clubul sportiv Coruna, unde a fost și director pe probleme de marketing, consilier și apoi director între 2003 și 2005. În 2001 începe studiile de drept la Spiru Haret, iar în 2006 termină și studiile de master, de această dată la Titu Maiorescu. Din 2005 se orientează spre carierea de consilier juridic, iar din 2007 până în 2019 activează ca avocat. Din 2019, atunci când liberalii preiau puterea iar Virgil Guran este consilierul premierului Orban, Maria Guran este angajată la cabinetul ministrului Ion Ștefan. “Soția mea este șefa de cabinet a ministrului. Deci nu este angajata Ministerului Dezvoltării, este angajata ministrului”, avea să explice senatorul liberal atunci când presa a scris că și sora sa a fost angajată în cadrul aceluiași minister.
Potrivit declarației de avere, în 2021 Maria Guran era director de cabinet în Ministerul Dezvoltării unde încasa un salariu de 72.974 de lei, plus alți 15.576 de lei membru în consiliul de administrație la societatea Administrarea Fondului de Mediu. În același an, din dividende soția senatorului liberal a încasat 675.000 de lei.
Un alt nume controversat printre cei 11 membri ai CA este cel al lui Victor Banța, secretar general adjunct al Ministerului Dezvoltării, numit în această funcție de premierul Ciucă în luna iulie, funcție în care mai fusese numit și de către Orban. El ocupă această funcție din 2020 încoace. Banța are două diplome de licență, de economist și inginer, dar și un doctorat obținut la Universitatea Valahia din Târgoviște, una din școlile doctorale preferate de politicieni. În anul 2011 acesta a absolvit și studii post-universitare la Academia SRI.
Acesta a fost prefect de Gorj între 2008 și 2009, și reprezentantul statului în Adunarea Generală a Asociaților la Complexul energetic Turceni – un obiectiv energetic strategic. În 2020, pentru prezența în CA al CNI a încasat suma de 10.668 de lei, iar salariul primit de la Ministerul Dezvoltării a fost de 153.000 de lei, plus alți 14.500, bani de chirie. Anul trecut, salariul încasat a scăzut la 133.000 de lei, însă suma primită pentru chirie a crescut la 38.000 de lei, iar indemnizația de membru în CA al CNI a ajuns la 17.780 de lei.
Tot în cadrul Consiliului de Administrație al CNI a fost numită și Katalin Barabas, directorul de cabinet al viceprim-ministrului Kelemen Hunor, Dragoş Horia Buhociu, arhitectul șef al Municipiului Galați, detașat director în cadrul Ministerului Dezvoltării, dar și Dragoș Condrea, director la Direcția Juridică din cadrul Secretariatului General al Guvernului, funcție pe care a îndeplinit-o neîntrerupt din 2009. În perioada 1996-1999 acesta din urmă a deținut diverse funcții în domeniul juridic, la Bancorex.
Tot pe filiera UDMR a ajuns în CA și Gyorgy – Csáki János, cel care din 2014 lucrează ca agronom la o firmă din Oradea, numit și consilier la Ministerul Dezvoltării odată cu venirea UDMR-ului la putere. Tot pe linia UDMR a fost numit și Szabó József, director de cabinet în Ministerul Dezvoltării și membru în Comitetul Interministerial de Finanțări din cadrul Eximbank.