LIVE Actualizat 27-04-2023
14:28

Război în Ucraina, ziua 428. Kiev: Explozie în Melitopol, un poliţist rus a fost ucis / Şeful Wagner face glume pe tema încetării focului la Bahmut

Război în Ucraina, ziua 428. Ministerul Apărării de la Kiev anunță că Rusia folosește circa 370.000 de soldați în luptele din statul vecin.
27.04.2023 | 17:24
Razboi in Ucraina ziua 428 Kiev Explozie in Melitopol un politist rus a fost ucis  Seful Wagner face glume pe tema incetarii focului la Bahmut
Război în Ucraina, ziua 428. Kiev: Rusia folosește 370.000 de soldați pe frontul de luptă. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT
27-04-2023
14:28

Evgheni Prigojin spune că anunţul de încetare a focului a fost o glumă

Evgheni Prigojin a revenit cu noi declaraţii şi a spus că a glumit atunci când a afirmat că oamenii săi vor suspenda focul în Bahmut pentru a permite forţelor ucrainene de pe cealaltă parte a liniei de front să le arate oraşul jurnaliştilor americani aflaţi în vizită.

Într-un mesaj audio publicat joi de serviciul său de presă, Prigojin afirma: “A fost luată decizia de a suspenda focul de artilerie pentru ca jurnaliştii americani să poată filma în siguranţă la Bahmut şi să plece acasă”.

Într-un mesaj audio ulterior, Prigojin a spus: “Băieţi, acesta este umor milităresc. Umor, şi nimic mai mult… A fost o glumă”.

27-04-2023
12:06

Wagner suspendă temporar asalturile asupra Bahmut

Evgheni Prijojin, şeful grupului de mercenari ruși Wagner, a spus că suspendă focul de artilerie asupra oraşului Bahmut pentru a le permite forțelor ucrainene aflate de cealaltă parte a frontului să le arate orașul în siguranță jurnaliștilor americani aflaţi în vizită.

Wagner a condus asaltul rusesc asupra oraşului Bahmut în cea mai lungă și mai sângeroasă bătălie a războiului, dar forțele ucrainene le-au dejucat până acum cu succes încercările de a prelua controlul deplin asupra oraşului. 

„S-a luat decizia de a opri focul de artilerie, astfel încât jurnaliştii americani să poată filma în siguranţă în Bahmut şi să plece acasă”, a spus Prigojin, într-un mesaj audio.

În același mesaj, Prigojin a avertizat partea ucraineană să nu încerce să aducă forțe suplimentare sub pretextul vizitei jurnaliștilor.

27-04-2023
10:20

Obiect militar neidentificat, găsit în Polonia

Rămășițele unui „obiect militar neidentificat”, găsite într-o pădure din nordul Poloniei, ar putea face parte dintr-o rachetă, a informat postul polonez RMF FM. Obiectul, găsit în apropierea orașului Bydgoszcz, ar putea fi o rachetă aer-sol de câțiva metri, fără vârf.

Până în prezent nu se ştie de unde provine sau de câtă vreme se află în zonă. Ministrul justiţiei polonez a declarat că acesta a fost descoperit într-o pădure.

„Secţia militară a biroului procurorului districtual din Gdansk, sub supervizarea biroului procurorului general, a iniţiat proceduri privind resturile unui obiect militar aerian găsit în pădure”, a postat, pe Twitter, ministrul justiţiei, Zbigniew Ziobro.

Ministerul apărării a precizat, tot pe Twitter, că rămășițele unui „obiect militar neidentificat” au fost găsite în împrejurimile satului Zamosc, din apropiere de Bydgoszcz. „Situaţia nu afectează siguranţa locuitorilor. Locul descoperirii este investigat de ofiţeri polonezi şi de poliţia militară”, a precizat ministerul.

27-04-2023
08:43

Atentat la Melitopol

O explozie puternică a răsunat în joi dimineață în oraşul Melitopol, aflat sub ocupație rusă. Potrivit presei ruse, un polițist a fost ucis în explozie.

„Astăzi, în jurul orei 5:15 dimineața, a avut loc o explozie la intrarea unui imobil din Melitopol. Deflagraţia a fost cauzată de un dispozitiv necunoscut, iar doi polițiști au fost răniți și au fost internați în spital. Unul dintre ei decedat ulterior”, potrivit comunicatului de presă al principalei administrații a Ministerului Afacerilor Interne pentru regiunea Zaporojie.

27-04-2023
08:39

Ruşii au atacat oraşul Nikolaev

Volodimir  Zelenski a publicat un videoclip care înfăţişează pagubele pricinuite de atacul rusesc asupra oraşului Nikolaev, în timpul nopții de miercuri spre joi. O persoană şi-a pierdut viaţa, iar numărul răniților este de 23, inclusiv un copil aflându-se printre victime.

“Țara ocupantă nu încetează să demonstreze că scopul principal al acestui război este teroarea și distrugerea ucrainenilor și a tot ceea ce ucrainean. Azi-noapte, Rusia a bombardat Nikolaev cu patru rachete Kalibr trase din Marea Neagră. Armele de înaltă precizie au fost vizate spre case private, o clădire istorică și un bloc. În prezent se știe că o persoană a murit și 23 au fost rănite, inclusiv un copil”, a scris Zelenski. 

Război în Ucraina, ziua 428. Ministerul Apărării de la Kiev anunță că, din analizele sale, Rusia ar folosi circa 370.000 de soldați în conflict. Invadatorii ar utiliza aproape 6.000 de unități de arme grele.

Război în Ucraina, ziua 428. Kiev: Rusia folosește 370.000 de soldați pe frontul de luptă

Până în prezent, Rusia ar fi aruncat în luptă până la 48 de brigăzi și 122 de regimente în operațiuni militare împotriva Ucrainei. Forțele de ocupație ar număra aproximativ 315 formațiuni.

ADVERTISEMENT

În total, inamicul folosește aproximativ 369.000 de personal militar și aproximativ 5.900 de piese de arme grele împotriva trupelor ucrainene”, se mai arată în comunicatul ucrainenilor, citat de Unian.net.

Ministerului Apărării de la Kiev mai susține că, în zilele următoare, invadatorii ruși își vor concentra eforturile pe desfășurarea operațiunilor ofensive pentru a îndepărta Forțele de Apărare din centrele importante ale regiunii Donețk.

ADVERTISEMENT

Așadar, scopul principal al inamicului rămâne Bahmut. Rușii vor să controleze complet acest oraș. În plus, inamicul va continua să încerce, de asemenea, să captureze alte orașe din regiune, precum Avdiivka și Maryinka.

”În același timp, pare extrem de puțin probabil ca inamicul să desfășoare acțiuni ofensive din direcția belarusă în viitorul apropiat. Cu toate acestea, agresorul va continua să amenințe infrastructura civilă și militară a Ucrainei. Vor executa lovituri masive cu rachete.

ADVERTISEMENT

Astfel, Rusia continuă agresiunea armată pe scară largă și, pe baza ultimelor informații, nu abandonează planurile de distrugere a Ucrainei ca stat independent”, se arată în comunicatul emis de Ministerul Apărării din Ucraina. Trupele ruse vor să ajungă la granița administrativă a regiunii Donețk, precum și pentru a menține sub control teritoriile ocupate temporar.

Ucraina a anunțat că în ultima zi, 25 aprilie, forțele de apărare au ucis 640 de invadatori ruși. Astfel, pierderile totale în luptă ale inamicului din 24 februarie 2022 au ajuns la aproximativ 188.410 de persoane.

ADVERTISEMENT

Slovenia trimite zeci de blindate armatei ucrainene

Între timp, statele NATO continuă să sprijine militar Ucraina. Slovenia a trimis în statul vecin 20 de vehicule blindate pe roţi de tip Valuk, într-o operaţiune secretă, relatează SlovenianTimes.

Sursa citată notează că 20 de vehicule au fost mai întâi transportate cu avionul în Polonia sau Slovacia, cu destinaţia Ucraina. Deocamdată, ministerul sloven al Apărării nu a confirmat, dar nici nu a infirmat aceste informaţii. Oficialii de la Liubliana s-au limitat să comenteze că deciziile pe astfel de teme nu sunt publice.

De la începutul invaziei ruse împotriva Ucrainei, Slovenia a trimis către statul agresat un număr de 28 tancuri M55S, 35 vehicule blindate cu şenile M80A, 16 obuziere M2A1 şi 20 vehicule HMMWV (Humvee).

ADVERTISEMENT