Fotbal international

Cine este fotbalistul de la Campionatul Mondial 2022 care are steagul Rusiei pe ghete: “Nu-mi este frică de nimic, acolo e casa mea”

Un fotbalist de la Campionatul Mondial 2022 a jucat cu steagul Rusiei pe ghete în prima etapă din faza grupelor. Cum a ajuns să ia această decizie
25.11.2022 | 20:10
Cine este fotbalistul de la Campionatul Mondial 2022 care are steagul Rusiei pe ghete Numi este frica de nimic acolo e casa mea
Gael Ondoua a jucat cu steagul Rusiei pe ghete la Campionatul Mondial 2022
ADVERTISEMENT

Naţionala Camerunului a fost învinsă de Elveţia în primul meci din Grupa G, dar un jucător al africanilor a fost cel care a atras atenţia după acest meci. O rezervă a lui Rigobert Song a intrat pe teren cu nişte ghete pe care avea desenat steagul Rusiei.

Fotbalistul care are steagul Rusiei pe ghete la Campionatul Mondial 2022. A ratat un transfer în Ucraina din cauza unor probleme cu actele

Gael Ondoua a fost rezervă în Elveţia – Camerun 1-0 şi a intrat pe teren în minutul 68, când i-a luat locul lui Martin Hongla. Pe ghetele jucătorului de 27 de ani putea fi văzut steagul Rusiei, aplicat lângă cel camerunez. Decizia are şi o poveste în spate.

ADVERTISEMENT

Născut în Yaounde, capitala Camerunului, Gael Ondoua a crescut în Rusia, după ce tatăl acestuia a ajuns să lucreze în Ambsada statului african din Moscova. De altfel, mijlocaşul şi-a făcut junioratul la Lokomotiv Moscova, echipă pe care a părăsit-o, în aprilie 2014, pentru un transfer la ŢSKA Moscova.

În tricoul “militarilor”, Gael Ondoua a jucat un singur meci, în Cupa Rusiei, după care a stat un an fără contract, până în iulie 2016, când a semnat cu Vejle. La finalul sezonului 2016-2017, camerunezul a plecat din Danemarca şi a stat liber de contract şase luni. Trebuia să semneze cu Zorya Luhansk, în decembrie 2017, dar până la urmă, din cauza unor probleme cu actele, mutarea a picat.

ADVERTISEMENT

Gael Ondoua s-a întors în Rusia, în iulie 2018, când a semnat cu Anzhi Makhachkala şi unde a stat un sezon. Au urmat doi ani petrecuţi la Servette Geneva, iar din august 2021 este jucătorul lui Hannover 96.

A sperat că va juca în naţionala Rusiei, dar a ales Camerunul: “Vreau să trăiesc acolo după ce mă retrag”

Având cetăţenia rusă, Gael Ondoua a sperat că va juca pentru naţionala Rusiei, însă nu a intrat niciodată în vederile lui Stanislav Cherchesov sau Valeri Karpin. Până la urmă, în martie 2022, a venit convocarea la naţionala Camerunului şi a ales să-şi reprezinte ţara natală.

ADVERTISEMENT

Până la Campionatul Mondial din 2022, Gael Ondoua bifase 4 selecţii, în dubla cu Algeria din barajul de calificare la turneul final şi în partidele cu Burundi şi Coreea de Sud.

Înainte de meciul cu Elveţia de la CM 2022, Gael Ondoua a vorbit pentru presa din Rusia despre decizia de a purta steagul ţării pe ghetele de joc.

ADVERTISEMENT

“De ce să-mi fie frică să ies pe teren în ghete cu steagul Rusiei? Este casa mea, am crescut acolo şi tot acolo locuiesc acum. Vreau să trăiesc acolo după ce mă retrag. Nu îmi este frică de nimic. Mă simt un om liber. Camerunul şi Rusia sunt casa mea şi asta nu se va schimba niciodată”, a spus Gael Ondoua.

Rusia, suspendată înainte de a juca barajul pentru Campionatul Mondial 2022

În preliminariile pentru Campionatul Mondial 2022, Rusia a terminat pe locul 2 în Grupa H şi trebuia să joace barajul pentru calificarea la turneul final. După ce ruşii au invadat Ucraina, la finalul lunii februarie, FIFA a anunţat că selecţionata lui Valeri Karpin este exclusă din play-off, unde ar fi trebuit să întâlnească Polonia. De asemenea, Rusia a fost suspendată din Liga Naţiunilor şi nu va juca în preliminariile EURO 2024.

ADVERTISEMENT
Tags: