Cu puțin timp înainte de finalul anului trecut, consiliul de Administrație al Regiei Naționale a Pădurilor (RNP) – Romsilva a decis în sedință extraordinară schimbarea conducerii. Astfel, în locul directorului general Teodor Țigan, care urma să se pensioneze, a fost numit pentru un mandat de, atenție, doar patru luni, secretarul de stat de la Ministerului Mediului Apelor și Pădurilor, George Mierliță.
Inginer silvic din Vâlcea, acesta ar putea, totuși, să conducă Romsilva pentru o jumătate de an dacă va beneficia de prelungirea mandatului. Aceasta însă nu poate fi mai mare de două luni.
În această perioadă va fi organizat, conform Ordonanței 109 privind guvernarea corporativă, concurs pentru ocuparea poziției.
Una dintre primele măsuri pe care le-a anunțat noul director este ca Romsilva să încerce să înfiinţeze depozite forestiere atât temporare, cât şi permanente în special pentru lemnul de foc necesar aprovizionării populaţiei.
Astfel încât să se realizeze o livrare directă către consumator. De asemenea, directorul general al Regiei Naţionale de Pădurilor (RNP) – Romsilva, George Mierliţă a transmis că scăderea tăierilor ilegale de pădure înregistrată în 2021 s-a datorat, în mare parte, şi punerii funcţiune a Sistemului informatic integrat de urmărire a materialului lemnos (SUMAL), varianta 2.0.
Despre George Mierliță se știe că e la bază inginer silvic și a a lucrat în Vâlcea, acolo unde prestează și soția acestuia. A deţinut până de curând funcţia de secretar de stat în Ministerul Mediului.
Interesant este că CV-ul lui George Mierliță nu mai este public și a dispărut de pe site-urile care îl găzduiau până acum. Vorbim atât despre platforma Ministerului, cât și de pe cea a Regiei Romsilva.
Mai exact, pe site-ul oficial al Ministerului Mediului, acesta apărea într-o căutare simplă pe motorul google la categoria secretari de stat. Era bifat inclusiv curriculum vitae pe care îl putea consulta oricine. Doar că, după deschiderea paginii, numele lui George Mierliță nu se mai regăsește pe portal.
Pe site-ul Romsilva, George Mierliță este trecut la secțiunea ”conducere”, dar, atenție, nici măcar aici nu figurează CV-ul acestuia.
De asemenea, nu au existat răspunsuri pe principalul motor de căutare „google” legate de declarațiile de interese sau avere ale noului director Romsilva, deși acesta a ocupat funcții în trecut în care ar fi fost nevoit să posteze asemenea documente.
De remarcat că Regia Națională a Pădurilor – Romsilva funcționează sub autoritatea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor. Întreaga regie administrează 3,13 milioane hectare de păduri care sunt proprietate publică a statului.
Trebuie specificat însă că după finalizarea procesului de retrocedare, Romsilva va administra doar 2,5 milioane de hectare de pădure.
Concret, discutăm despre 48% din totalitatea suprafeței cu păduri de pe teritoriul întregii țări. Restul de 52% este reprezentat de suprafețele care aparțin proprietarilor privați. Dacă ne raportăm la acești jucători atunci trebuie să știți că cel mai important este Ingka Group, companie care deține și operează magazinele IKEA.
Pădurile pe care aceștia le au în țara noastră ar ajunge undeva la de două ori suprafața Bucureștiului, cel mai mare oraș din țară.
Mai trebuie spus că pădurile administrate de Romsilva dețin certificarea managementului forestier la standarde internaționale. FANATIK a scris AICI despre cine deține pădurile României și cum a scăzut serios suprafața totală în ultimele trei decenii.
De altfel, Romsilva are nu mai puțin de 22 de parcuri naționale și naturale în care fondul forestier proprietate publică a statului are o pondere însemnată, asigurând conservarea biodiversității din aceste arii protejate.