News

Cine este infirmiera eroină de la Matei Balș. A salvat de la moarte zeci de pacienți

30.01.2021 | 12:37
Cine este infirmiera eroina de la Matei Bals A salvat de la moarte zeci de pacienti
ADVERTISEMENT

O infirmieră care lucra pe tura de noapte când a izbucnit incendiul de la Matei Balș poate fi considerată eroină după ce a salvat de la moarte zeci de pacienți internați cu COVID-19. Femeia a avut prezență de spirit și a reacționat imediat. 

Potrivit unor surse citate de faxnews.ro, este vorba de o infirmieră care a observat focul de pe pijamaua unui pacient. Aceasta nu și-a pierdut cumpătul și a stins cu ajutorul unei pături flăcările de pe bolnav, ulterior luând cea mai importantă decizie.

ADVERTISEMENT

Infirmiera a oprit alimentarea cu oxigen a secției, oxigen care putea duce la o tragedie mult mai mare dacă continua să ajungă la pacienții de la Spitalul Matei Balș. În felul acesta femeia eroină a salvat viața bolnavilor care erau internați la momentul respectiv.

Infirmiera eroină de la Matei Balș. A oprit alimentarea cu oxigen din saloane

Anchetatorii au declarat că infirmiera eroină a luat cea mai bună decizie, în caz contrar care oxigenul continua să fie livrat în pavilionul Matei Balș ar fi putut duce la o tragedie mult mai mare și întreaga clădire ar fi putut fi cuprinsă de flăcări.

ADVERTISEMENT

Două infirmiere și două asistente erau la serviciu în dimineața în care a pornit incendiul de la Matei Balș, toate oferind declarații în calitate de martor. Cele 4 femei au scos afară din unitatea medicală în flăcări peste 100 de pacienți.

Sursa citată anterior mai arată că infirmiera care a oprit alimentarea cu oxigen lucrează de mai bine de 20 de ani la Matei Balș și este foarte apreciată de colegi și întregul corp medical.

ADVERTISEMENT

„Dacă nu se oprea (oxigenul – n.r.), aveam și explozie. A fost un incident regretabil, infirmierele au fost primele care au luat contact cu focul, iar una dintre ele a avut și prezența de spirit de a opri alimentarea cu oxigen.

Dacă nu se oprea, aveam și explozie. Prima reacție a fost promptă, una dintre infirmiere a sărit cu o pătură să stingă focul care se află pe nefericitul pacient, cealaltă a sărit să decupleze instalația de oxigen, este evident că au avut o reacție promptă.

ADVERTISEMENT

Apoi ambele au fugit după extinctoare de la capătul culoarului, au fost corect instruite. Era firesc să se piardă, dar cu tot stresul, au reacționat cât se poate de corespunzător”, a declarat avocatul Institutului Matei Balș, Constantin Durgheu, pentru digi24.ro.

În momentul de față ancheta de la Institutul Matei Balș este în derulare, urmând a se afla cu exactitate care a fost cauza producerii incendiului în care și-au pierdut viața 5 persoane și alte 32 au fost transferate la spitale din Capitală.

Criminaliștii și specialiștii de la Institutul INSEMEX din Petroșani trebuie să inspecteze saloanele afectate în care erau internați 101 pacienți în momentul în care a izbucnit incendiul din dimineața zilei de vineri, 30 ianuarie 2021.

ADVERTISEMENT