News

Cine este omul plătit să apere Bucureștiul de cutremure. A condus direcția unde s-ar fi ascuns buletine de vot, la Primăria Sectorului 1

Răzvan Munteanu, omul care este responsabil cu reconsolidarea clădirilor cu risc seismic din București, a lucrat la Primăria Sectorului 1.
11.02.2023 | 15:27
Cine este omul platit sa apere Bucurestiul de cutremure A condus directia unde sar fi ascuns buletine de vot la Primaria Sectorului 1
Răzvan Munteanu, directorul executiv al Administraţiei Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic / Foto: George Călin / Inquam Photos
ADVERTISEMENT

Răzvan Aurelian Munteanu este omul cu cea mai grea misiune din Primăria Municipiului București: el trebuie să evalueze din punct de vedere al riscului seismic și apoi să consolideze clădirile din București.

Curiosul caz al transferului de la Daniel Tudorache la Nicușor Dan

În acest moment, Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (fosta Companie Municipală Consolidări București fondată de Gabriela Firea), condusă de Răzvan Munteanu, are în vedere 2.731 de clădiri încadrate în clasa de risc RsI (risc ridicat de prăbușire la cutremure). Până acum, s-a reușit consolidarea unui număr de 105 clădiri, potrivit informațiilor de pe site-ul AMCCRS.

ADVERTISEMENT

Răzvan Munteanu este, în prezent, director executiv al AMCCRS, după ce a fost detașat de primarul general, Nicușor Dan, de la Primăria Sectorului 1. Mutarea a părut cel puțin curioasă și a stârnit curiozitatea presei, în condițiile în care Munteanu nu avea experiență sau studii în consolidarea clădirilor iar despre el se știa că este un apropiat al fostului primar de la sectorul 1, Daniel Tudorache, pentru care lucrase și din poziția de consilier.

Răzvan Munteanu spune că s-a ocupat de reabilitarea blocurilor

Munteanu s-a justificat, la vremea respectivă, prin faptul că are experiență în administrația publică și că s-a ocupat de reabilitarea blocurilor din sector.

ADVERTISEMENT

„Am experiență în administrația publică, am experiență după ce am lucrat ani de zile la Direcția Investiții a Primăriei Sector 1, cum ar fi reabilitarea termică a blocurilor din sector. Există multă expertiză în zona tehnică. Rolul meu este de a coordona toată activitatea instituției”, a explicat Munteanu pentru Europa Liberă.

Alegerile din 2020 l-au prins adjunct la direcția cu ”probleme penale” la vot

În perioada 2019-2021, direcția coordonată de Munteanu era subordonată Direcției de Utilități Publice, Salubrizare și Protecția Mediului Sectorul 1, cu sediul în Str. Mureș nr 18-24.

ADVERTISEMENT

La aceeași adresă a funcționat, în 2020, Biroul Electoral Central sector 1, cel cu ”probleme” la alegerile locale. În noaptea alegerilor, Clotilde Armand a acuzat că în sediul direcției de salubritate s-ar fi refugiat un consilier PSD cu circa 400 de buletine de vot, că aici ar fi fost găsite procese verbale ”în alb” dar și un panou alb pe care erau scrise numerele secțiilor de vot și numele candidaților. Cazul a intrat și în atenția procurorilor, care au deschis o anchetă care viza o posibilă fraudă la vot.

Clotilde Armand l-a eliberat din funcție pe șeful de la ”salubritate”. Pe Munteanu l-a ratat

În iulie 2021, Clotilde Armand a anunțat, printr-o postare pe contul ei de socializare, că l-a eliberat din funcție pe Bogdan Pavel, șeful lui Munteanu de la conducerea direcției de salubritate. În același mesaj, edilul sectorului 1 arăta că Răzvan Munteanu a părăsit instituția înainte să aibă soarta lui Pavel.

ADVERTISEMENT

”Directorul adjunct al acestei direcții a ajuns la Primăria Capitalei imediat după ce am devenit eu primar. Și el a fost consilier al primarului PSD Daniel Tudorache. Răzvan Aurelian Munteanu a fost detașat de primarul general Nicușor Dan ca director al Administrației pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic”, a scris Clotilde Armand.

Prefectul a anunțat că atacă detașarea în instanță, dar s-a răzgândit

Subiectul a intrat și în atenția prefectului de la acea vreme, Alin Stoica, de la USR, care a anunțat că va ataca în instanță numirile de directori făcute de primarul Nicușor Dan prin detașare. ”Nu poți umple administrația cu persoane care nu au trecut un concurs”, spunea fostul prefect.

Stoica s-a răzgândit în ceea ce-l privește pe Răzvan Munteanu, și după ce a contestat dispoziția de detașare a șefului Administrației Străzilor, Marian Bârgău, a renunțat să meargă mai departe cu acest demers. La acea vreme, patru directori fuseseră numiți prin detașare, fără concurs, de Nicușor Dan. În decembrie 2021, Tribunalul București a respins acțiunea în ceea ce-l privește pe Bârgău, iar instituția prefectului nu a mai făcut apel.

ADVERTISEMENT