News

Cine este primarul care ar putea fi demis în premieră, în România, prin referendum. Edilul se află la al cincilea mandat

În premieră pentru politica din România, alegătorii din comuna Dumbrăvița din județul Brașov votează duminică dacă edilul din localitate îşi păstrează sau nu funcţia.
19.06.2022 | 13:16
Cine este primarul care ar putea fi demis in premiera in Romania prin referendum Edilul se afla la al cincilea mandat
Este primul referendum pentru demiterea unui primar din România Foto: Facebook USR PLUS Dumbrăvița - Brașov
ADVERTISEMENT

Nemulțumiți de activitatea primarului, dumbrăvițenii susţin că edilul nu a făcut nimic în ultimii ani de mandat, motiv pentru care au iniţiat un referendum pentru demitere.

Cine este primarul care ar putea fi demis prin referendum

Inițiatorii demersului sunt membrii USR din localitate, mai mulţi lideri ai formațiunii politice fiind cei care au adunat semnăturile necesare pentru a iniţia acest referendum.

ADVERTISEMENT

Cetățenii din localitatea cu aproximativ 4.000 de locuitori sunt chemați să voteze cu DA sau NU dacă vor să fie demis primarul PNL Popa Zachiu.

Potrivit Antena 3, scânteia care a dus la declanșarea demersului s-a produs imediat după alegerile locale, când membrii USR s-au declarat nemulțumiți că tot Popa Zachiu a ieșit primar, acesta aflându-se la al cincilea mandat.

ADVERTISEMENT

Aceștia au mers din poartă-n poartă pentru a convinge puțin peste 1.000 de oameni că este nevoie de schimbare.

Cei de la USR îi reproșează actualului primar că nu a făcut nimic notabil în ultimii ani, că nu au nici la acest moment canalizare și apă în toată comuna, că majoritatea străzilor sunt neasflatate și că se tărăgănează procedura de atribuire a titlurilor de proprietate locuitorilor.

ADVERTISEMENT

De cealaltă parte, primarul se apără și spune că bugetul localității este unul sărac, că a proritizat investițiile și cheltuielile și că abia acum se fac investiții in infrastructură.

Condițiile pentru ca referendumul să treacă

Pentru ca referendumul să fie valid este nevoie ca totalul de voturi valabil exprimate să depășească 30%, însă din acest total sunt necesare 50% + 1 de voturi cu DA pentru ca primarul să fie demis.

ADVERTISEMENT

USR Dumbrăviţa a depus, anul trecut, în noiembrie, la Prefectura Braşov, 1.100 de semnături pentru organizarea unui referendum privind demiterea din funcţie a primarului liberal Popa Zachiu.

Ulterior, în februarie, reprezentanţii acestui partid au anunţat că au depus o plângere la DNA împotriva edilului şi a secretarului comunei, Costel Micu, cei doi fiind reclamaţi pentru blocarea organizării referendumului.

La rândul său, primarul a cerut instanţei de contencios administrativ suspendarea ordinului de prefect privind constituirea comisiei de organizare a referendumului.

În 24 mai, Tribunalul Braşov a respins suspendarea ordinului de prefect prin care se organizează referendumul, soluţia fiind definitivă.

ADVERTISEMENT