News

De ce a picat primul referendum pentru demiterea lui Traian Băsescu. 15 ani de la un vot controversat

Traian Băsescu a fost demis de două ori din funcția de președinte, de către Parlament, însă atât în 2007, cât și în 2012, acesta s-a întors la Cotroceni după referendumuri.
19.05.2022 | 08:03
De ce a picat primul referendum pentru demiterea lui Traian Basescu 15 ani de la un vot controversat
Au trecut 15 ani de la primul referendum pentru demiterea lui Traian Băsescu. Sursa foto: timponline.ro, hotnews.ro, hepta.ro, fotomontaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

De-a lungul a zece ani la cârma țării, Traian Băsescu nu a fost deloc lipsit de controverse și momente dificile. Fostul șef de stat, în prezent declarat definitiv colaborator al Securității, a avut momente ”aparte” și în timpul deceniului pe care l-a petrecut la Cotroceni.

De ce a inițiat Parlamentul primul referendum pentru demiterea lui Traian Băsescu

Fostul președinte al României a făcut, de-a lungul timpului, diverse declarații neinspirate. Nu afirmațiile făcute despre Regele Mihai sau despre o jurnalistă insistentă i-au înfuriat pe parlamentari, însă. Băsescu avea să fie suspendat pentru anumite încălcări ale Constituției țării.

ADVERTISEMENT

Scandalul a început după dezvăluiri făcute de Elena Udrea în data de 11 ianuarie 2007. Aceasta declara că fostul premier Călin Popescu Tăriceanu i-ar fi cerut lui Traian Băsescu să intervină la Parchetul General pentru Dinu Patriciu.

Tăriceanu a infirmat declarațiile, iar Băsescu anunța câteva zile mai târziu că a trimis cardul de corespondență privată cu Tăriceanu la Guvern. La 18 ianuarie, însă, Mircea Geoană, la vremea respectivă liderul social-democraților, anunța public că vor fi declanșate procedurile pentru suspendarea președintelui. CCR urma să fie sesizată oficial câteva săptămâni mai târziu, pe 12 februarie.

ADVERTISEMENT

Între timp, însă, diverși lideri politici își exprimau intenția cu privire la suspendarea președintelui. Dan Voiculescu a fost unul dintre cei mai vocali, în calitate de președinte al PC. Nici Corneliu Vadim Tudor nu s-a lăsat mai prejos, afirmând că Băsescu este ”cel mai mare mafiot” din țară și din Europa.

Voiculescu a aruncat mai multe acuzații în direcția președintelui. Inițial, liderul conservator îl acuza pe Băsescu de trafic de influență. Ulterior, a plusat cu acuzații de fals în declarații și subminarea economiei naționale.

ADVERTISEMENT

Alianța DA, erodată de tensiunile dintre PD și PNL

Vâltoarea politică din iarna lui 2007 pregătea și crucea alianței DA, formată în 2003 între PD și PNL. Aceasta avea să se destrame înainte de alegerile pentru Parlamentul European. Partidul Democrat, cel care l-a dat pe Băsescu președinte, a decis să se rupă de PNL și să candideze pe liste proprii.

Pedeliștii au încercat să-și impună punctul de vedere în privința referendumului, care urma să devină realitate după suspendarea președintelui. Astfel, liderii PD au cerut ca pe buletinul de vot să existe și o întrebare despre dizolvarea Parlamentului. În paralel, Emil Boc afirma că CCR trebuie să aibă în vedere acest scenariu, în cazul în care Traian Băsescu este reconfirmat președinte.

ADVERTISEMENT

Spre finalul lunii martie, Dan Voiculescu anunța că raportul Comisiei de anchetă a stabilit că Traian Băsescu a încălcat Constituția. De asemenea, acesta ar fi fost implicat și în fapte de natură penală.

Curtea Constituțională a dat, poate surprinzător, aviz negativ privitor la propunerea de suspendare. În motivare, CCR arăta că aceasta ”se referă la acte şi fapte de încălcare a Constituţiei, săvârşite în exerciţiul mandatului care, prin conţinutul şi consecinţele lor, nu pot fi calificate drept încălcări grave, de natură să determine suspendarea din funcţie a Preşedintelui României, în sensul prevederilor art.95 alin.(1) din Constituţie.” Avizul era unul consultativ, totuși.

La doar două zile după avizul negativ al CCR, însă, pe 19 aprilie 2007, Parlamentul supunea la vot suspendarea președintelui. 322 de senatori și deputați au votat pentru a-l suspenda pe Băsescu. 108 au fost împotrivă, iar 10 s-au abținut.

Ce spunea Traian Băsescu despre demiterea sa

Traian Băsescu a făcut mai multe afirmații referitoare la suspendarea sa, în perioada premergătoare zilei de 19 aprilie 2007. În data de 14 februarie, acesta mergea în plenul Parlamentului. Aici, vorbea despre reformarea clasei politice, propunând totodată organizarea unui referendum pentru introducerea votului uninominal.

Două săptămâni mai târziu, Traian Băsescu spunea că miza suspendării sale este aceea de a avea ”un președinte care să tacă”, însă avertiza că asta este ”de neobținut.”

Cu doar două zile înainte să fie suspendat, președintele făcea o afirmație importantă; una dintre cele care i-au marcat cei 10 ani de șefie la Cotroceni. Acesta transmitea public că își va da demisia în 5 minute dacă va fi suspendat de către Parlament. Desigur, votul a trecut, însă Băsescu nu și-a înaintat demisia din funcția de președinte. Ani mai târziu, chiar avea să rememoreze acest episod și să dea o ”explicație.” Undeva în 2016, Alina Gorghiu afirma că va pleca din PNL dacă liberalii vor face alianță cu social-democrații după alegeri.

Întrebat despre această declarație, Băsescu afirma că ”și eu am spus că-mi dau demisia în cinci minute și nu mi-am dat-o, să fim drepți politicieni.”

Care a fost rezultatul votului la referendumul din 2007

Referendumul privitor la suspendarea lui Traian Băsescu urma să aibă loc la fix o lună după actul Parlamentului. Astfel, pe 19 mai 2007, în urmă cu 15 ani, românii erau chemați la urne într-un caz atipic. Nu votau partide și candidați de data aceasta, ci dacă mai vor sau nu ca Traian Băsescu să le fie președinte, după ce l-au votat cu trei ani în urmă.

Atipică a fost și ziua în care a picat referendumul: sâmbăta. Românii merg la vot în ziua de duminică, de obicei, astfel că scrutinul din data de 19 mai a fost unul diferit pentru votanți.

Pe buletinul de vot, întrebarea adresată românilor a fost următoarea: ”Sunteți de acord cu demiterea Președintelui României, domnul Traian Băsescu?”

Deși întrebarea pare simplă, faptul că cei care îl susțineau pe președinte trebuiau să voteze ”NU”, iar cei care îl doreau demis trebuiau să voteze ”DA”, a creat confuzie în rândul electoratului. Astfel, ambele tabere au încercat să manipuleze publicul, folosindu-se de această ambiguitate.

Trei sondaje efectuate în săptămânile dinainte de referendum arătau clar că președintele se va întoarce la Cotroceni. 71% erau împotriva demiterii la final de aprilie, iar cu o săptămână înainte de referendum, procentajul ajunsese la 79,1%.

Traian Băsescu s-a întors la Cotroceni după ziua de 19 mai 2007

Ziua votului l-a retrimis pe Traian Băsescu în fotoliul prezidențial. 6.059.315 de români au decis că acesta trebuie să își continue mandatul. 2.013.099 au votat împotriva președintelui, iar 62.858 de persoane și-au invalidat votul.

În total, cei aproximativ 8,1 milioane de votanți s-au tradus într-o prezență la vot de 44,45%, luând în calcul cei 18,3 milioane de alegători cu drept de vot. Desigur, au existat controverse cu privire la numărul persoanelor eligibile de pe liste. Unele voci au susținut că cifra este mult exagerată. Alții spun că mulți decedați au rămas în continuare pe liste.

Traian Băsescu a trecut acest mare hop al carierei sale prezidențiale și, fără doar și poate, a ieșit nu doar învingător, ci și mai puternic. Iar asta avea să se vadă doar doi ani mai târziu, când ”președintele jucător” avea să-l înfrângă pe Mircea Geoană. În 2009, Băsescu câștiga astfel al doilea mandat de președinte. Iar în 2012, acesta avea să fie suspendat din nou, referendumul ulterior fiind însă invalidat.

ADVERTISEMENT