News

Cine este soţul regretatei Mariana Nicolesco. A fost implicat într-un scandal cu urmaşii lui Constantin Brâncuşi

În 2015, Radu Varia, soțul marii soprane Mariana Nicolesco, era acuzat că a încercat să vândă ”Coloana Infinitului”, emblematica sculptură realizată de Constantin Brâncuși.
14.10.2022 | 20:21
Cine este sotul regretatei Mariana Nicolesco A fost implicat intrun scandal cu urmasii lui Constantin Brancusi
Soțul regretatei Mariana Nicolescu a fost acuzat că a încercat să vândă o sculptură celebră realizată de Brâncuși. Foto: commons.wikimedia.org – colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Cea care lansa acuzațiile la adresa soțului celebrei soprane Mariana Nicolesco (n.r. – care a murit vineri, la 73 de ani) era Luminița Brâncuși, strănepoata legendarului sculptor. La acea vreme, ea dezvăluia că Radu Varia era acuzat că a încercat să vândă ”Coloana Infinitului” unor americani.

Soțul sopranei Mariana Nicolescu, vizat de acuzații grave

În același context, strănepoata lui Brâncuși încerca să aducă în România osemintele sculptorului care și-a câștigat pentru totdeauna un loc în istoria artei.

ADVERTISEMENT

Radu Varia a vrut să vândă Coloana Infinitului în SUA. Sub pretextul recondiționării, a făcut mai multe poze, aparent care să demonstreze că este necesară reparația anumitor elemente din ea.

Însă nu era nimic adevărat. Societatea civilă și Ministerul Culturii au oprit la acea vreme acest demers de demolare completă, iar în ziua de azi nu se mai știe ce anume ce părți sunt originale.

ADVERTISEMENT

Căci câteva dintre ele au fost extrase și s-a încercat scoaterea lor din țară, însă demersul a fost din nou blocat. S-au făcut pierdute”, declara strănepoata marelui sculptor pentru cancan.ro.

Indignarea strănepoatei marelui sculptor Constantin Brâncuși

Luminița Brâncuși devoala în urmă cu șapte ani că multe dintre operele stăbunicului ei au fost distruse la Târgu Jiu după ce au fost spălate cu furtunul de apă.

ADVERTISEMENT

În acel context, ea făcea o comparație cu modul în care statul francez a știut să aibă grijă de sculpturile lui Constantin Brâncuși. Foarte iritată din cauza acestui aspect, ea anunța că urma să dea în judecată Primăria Târgu Jiu.

Revenind la Radu Varia, trebuie spus că el este un critic și istoric de artă român. A fost fiul generalului Mihai Varia, erou al celui de Al doilea Război Mondial, și al Ofeliei Varia. Conform ro.wikipedia.org, el a început școala la École Française din București.

ADVERTISEMENT

Ulterior, a urmat cursurile Colegiului Național I.L. Caragiale și a studiat limba și literatura română la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, dar și la Universitatea din București.

”Brâncuși”, volumul lui Radu Varia, a fost considerat lucrarea fundamentală consacrată marelui sculptor. A fost publicat la New York în 1986 și a fost ales cartea anului de bibliotecarii și ziariștii americani. Ulterior, volumul a fost publicat la Paris în 1989 și la Tokio în 1993.

 

ADVERTISEMENT
Tags: