Ar putea statul român să sprijine sportul mai mult? Cât de mult şi cum ar trebui să fie distribuiţi banii? Fotbalul generează venituri mari din surse private, însă celelalte sporturi sunt dependente de banii publici şi sumele care le sunt alocate sunt chiar foarte mari. Aşa s-a ajuns să existe salarii imense în handbal, în baschet. Mai ales în handbal există sume ameţitoare. Campionatul românesc de handbal e ca al Arabiei Saudite la fotbal.
Nivelul economic nu este ca în Arabia, bineînţeles, dar liga românească e cea mai bogată din Europa. Doar cluburile foarte mari din străinătate, aşa cum sunt Gyor şi Brest, îşi mai permit să plătească atât de multe salarii mari câte plătesc românii. Bogăţia aceasta e una pe care au alimentat-o doar banii publici. Fondurile private din handbal sunt foarte mici, raportate la cheltuielile generale din sportul acesta.
Tocmai a fost aprobată finanţarea din fonduri publice a clubului HC Dunărea Brăila. Anunţul oficialităţilor locale: “Consiliul Judeţean Brăila a aprobat vineri, 9 februarie 2024, alocarea contribuţiei de 14 milioane de lei în vederea finanţării activităţii sportive a HC Dunărea Brăila. Potrivit documentelor prezentate consilierilor, bugetul HC Dunărea în anul 2024 este de 20.284.800 de lei, la care pe lângă contribuţia CJ se adaugă cea de la Primăria Brăila, în valoare de 4,5 milioane de lei, restul fiind din venituri proprii şi din contribuţia membrilor fondatori”.
Bugetul echipei pentru anul acesta este, aşadar, de patru milioane de euro şi aproape toţi banii provin de la Consiliul Judeţean şi de la primărie. Dunărea Brăila e a patra în clasament în momentul acesta. Mai bine clasate sunt CSM Bucureşti, Rapid şi Gloria Bistriţa. CSM a avut în 2023 un buget mai mic decât îl are Brăila pentru anul acesta. Formaţia în care evoluează Cristina Neagu a beneficiat de 3,8 milioane de euro.
Cum cheltuie banii Dunărea Brăila? Cu un antrenor străin foarte bine cotat şi cu jucătoare importante la nivel european. Tehnicianul este danezul Jan Leslie, fost la Rostov şi la ŢSKA Moscova. În lotul de jucătoare există Kristina Liscevic, Mariza Kanaval, Mireya Gonzalez Alvarez, Larissa Araujo. Toate sunt importante şi scumpe. Cel mai mare salariu din lume, din tot handbalul feminin, îl plăteşte CSM Bucureşti.
Clubul pe care-l finanţează Primăria Capitalei îi achită Cristinei Neagu 21.000 de euro net în fiecare lună. “Messi din handbal” a fost convinsă spre finalul anului trecut să semneze un nou contract. Acela pe care-l avea urma să expire în vara acestui an. Neagu a semnat până în vara lui 2025. ”Sunt încântată să-mi continui cariera la CSM București și de fiecare dată când intru pe teren dau tot ce am mai bun pentru a ajuta clubul să-și îndeplinească obiectivele. Ne dorim să ne facem fanii fericiți și să ne bucurăm împreună de cât mai multe momente frumoase!”, a spus Cristina după ce a pus semnătura pe actul care îi garantează 336.000 de euro din momentul acesta până la expirarea lui.
Reforma fiscală pe care a adoptat-o Guvernul spre finalul anului trecut limitează la 6.000 de euro cel mai mare salariu pe care un club i-l poate achita unui sportiv din fonduri publice. O handbalistă, spre exemplu, poate să câştige mai mult, chiar 21.000 de euro, cu condiţia ca societatea să atragă bani privaţi pentru diferenţa de 15.000 de euro, între plafonul pe care l-a impus Guvernul şi salariul din realitate.
Cum e posibil să mai existe bugete imense şi salarii mari plătite din bani publici? Ordonanţa guvernamentală nu e aplicabilă şi retroactiv, adică salariile din contractele deja semnate pot fi plătite în continuare din bani publici. Pentru că ştiau despre discuţiile legate de reforma fiscală, cluburile s-au grăbit să prelungească acordurile pe care le aveau cu jucătoarele şi să se pună astfel la adăpost de ordonanţă.
La Brăila, unde formaţia locală de handbal feminin are 4 milioane de euro pentru anul acesta, au existat scandaluri politice încă din urmă cu doi ani, atunci când bugetul era cu mult mai mic. Preşedintele PNL Brăila, Alexandru Popa, îi acuza pe oamenii care conduceau instituţiile locale că tocau prea mulţi bani în handbal: “11.540.000 lei a fost tot bugetul care s-a acordat pe segmentul sport, dintre care 7.000.000 lei, în 2022, în criza financiară pe care o întâmpinăm cu toții astăzi, să meargă doar pe salariile care sunt exagerat de mari la HC Dunărea, salarii care mi-e și rușine să spun cât sunt: sunt 20.000-30.000 lei pe lună. Jucătoare aduse din alte țări, din alte județe, care n-au nicio treabă cu sportul brăilean”. Care a fost urmarea acelor discuţii? Bugetul şi salariile aproape s-au triplat în doi ani!