News

Cine sunt cei doi poliţişti care au fost prinşi luând mită pe Dorobanţi. Unul dintre ei este lider sindical

Sindicatul SIDEPOL confirmă că unul dintre poliţiştii prinşi luând mită este membru al organizaţiei, ocupând chiar o funcţie de conducere.
27.04.2023 | 18:35
Cine sunt cei doi politisti care au fost prinsi luand mita pe Dorobanti Unul dintre ei este lider sindical
Poliţiştii au fost prinşi în flagrant
ADVERTISEMENT

Comisarul Andrei Pantea și agentul Vali Olteanu sunt cei doi poliţişti prinşi în flagrant joi, în timp ce primeau mită în trafic, de la şoferi. În plus, Pantea este vicepreşedinte  al filialei Bucureşti a SIDEPOL – Sindicatul Democratic al Polițiștilor, după ce în trecut a fost președinte al filialei Dâmbovița.

Comisarul Pantea, susţinut de sindicat

Andrei Pantea are 40 de ani și este polițist din anul 2006. El a activat ca ofițer CSTIC la IPJ DÂMBOVIȚA, ulterior la Poliția Pucioasa, Serviciul Investigații Criminale , Serviciul AESP și la Poliția Răcari-Formațiunea Investigații Criminale.

ADVERTISEMENT

Într-un comunicat dat publicităţii la scurt timp după flagrant, sindicatul SIDEPOL a transmis public un mesaj de susţinere a lui Pantea. “În virtutea transparenței și pentru o corectă informare a membrilor de sindicat, cât și a societății civile, având în vedere informațiile apărute în mass-media cu privire la ofițerul de poliție Pantea Andrei, facem următoarele precizări:

Acesta este într-adevăr membru al organizației noastre sindicale și vicepreședinte al Filialei D.G.P.M.B. a SIDEPOL. Până în momentul de față nu avem alte detalii cu privire la cele întâmplate și fapta de care ar fi acuzat, urmând a aștepta comunicatul oficial al instituțiilor abilitate.

ADVERTISEMENT

Nu ne vom dezice de colegul nostru și nici de vreun alt coleg, membru de sindicat, doar pe baza unor frânturi mediatice și sub impulsul emoțiilor de moment. Colegul nostru, de-a lungul celor aproape 20 de ani de carieră, s-a dovedit a fi un profesionist, atât în plan profesional, cât și sindical. Suntem in dezacord total cu ce declară anumiți pseudo-lideri de sindicat care au cu totul alte interese decât cele de a reprezenta și a apăra polițiștii”, au transmis cei de la SIDEPOL.

Poliția Capitalei a anunțat, despre cei doi poliţişti vizați de o anchetă privind fapte de corupție, că s-a dispus de către conducerea Direcției Generale de Poliție a Municipiului București declanșarea cercetării disciplinare față de aceștia, prin Serviciul Control Intern.

ADVERTISEMENT

“În contextul în care instituţia nu tolerează astfel de fapte, care contravin eticii şi valorilor morale ale profesiei, conducerea Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti a dispus declanşarea cercetării disciplinare faţă de aceştia, prin Serviciul Control Intern, urmând ca, la finalizarea verificărilor, să fie dispuse eventuale măsuri legale în consecinţă”, se arată într-un comunicat DGPMB.

Acţiunea, realizată în colaborare de DGA şi DNA, a fost desfăşurată pe baza informaţiilor potrivit cărora cei doi poliţişti, un ofiţer şi un subofiţer, ar fi oprit şoferii în trafic pentru presupuse încălcări ale legislaţiei rutiere, solicitându-le apoi diverse sume de bani pentru a nu le aplica sancţiunile legale. Reţinerea  celor doi poliţişti a fost transmisă în direct de posturile de televiziune.

ADVERTISEMENT

Cei doi poliţişti, comisarul Andrei Pantea şi agentul Vali Olteanu, au fost prinși în flagrant de agenţii DGA pe Calea Dorobanți, din București, în timp ce ar fi primit mită de la un cetăţean turc, care i-ar fi şi denunţat. Surse afirmă că valoarea şpăgii se ridica undeva între 1.300 şi 1.500 lei.

De asemenea, sursele mai afirmă că ar fi vorba despre o rețea întreagă, în vizorul agenţilor aflându-se de fapt şase poliţişti, motiv pentru care joi au fost efectuate şi percheziţii la sediul Brigăzii Rutiere, în cadrul căreia aceştia erau înregimentaţi.

Tot joi, procurorii DNA au transmis că Mihai-Cătălin Bîzăran, agent de poliţie judiciară în cadrul Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice, a fost trimis în judecată într-un dosar în care este acuzat că ar fi cerut 300.000 de euro de la o persoană cercetată de Parchetul Înaltei Curţi pentru evaziune fiscală şi delapidare în schimbul propunerii unei soluţii favorabile în respectivul caz.

Procurorii anticorupţie notează în rechizitoriu că, în perioada 28 septembrie – 30 decembrie 2022, Mihai-Cătălin Bîzăran, în calitate de lucrător de poliţie judiciară delegat să efectueze activităţi de urmărire penală într-un dosar aflat în lucru la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ), ar fi pretins de la o celălalt bărbat (persoană vizată în cauza respectivă) cercetat pentru săvârşirea unor infracţiuni de evaziune fiscală şi delapidare, suma de 300.000 euro (200.000 euro pentru sine şi 100.000 euro pentru un intermediar).

ADVERTISEMENT